Læsetid: 3 min.

Højt skum: Troldmanden fra Vermont

Moderne Tider
25. oktober 2014

Rygtet var ilet i forvejen i det københavnske bryggermiljøs velorienterede indercirkler: »Shaun kommer til Danmark!« Og udsigten til et gensyn med den skattede legekammerat fra de gamle dage – og til at få hans medbragte parti af mesterværker at smage – fik tændt store forventninger i ølmiljøet.

For 33-årige Shaun E. Hill er kommet langt, siden han for fem år drog hjem over dammen efter en periode som chefbrygger på Nørrebro Bryghus. I januar kårede verdens største onlinebrugerforum for ølæsteter, Ratebeer, hans bryggeri i Vermont, Hill Farmstead til Best Brewery in the World.

Shaun Hills stjernestatus i 2014 kan man udmåle på mange måder. Det siges at purunge japanske kvindelige fans bryder ud i hysterisk gråd, når han trakterer dem med sine sjældne kultiske bryg. Og i april ofrede det glittede prestigiøse amerikanske månedsmagasin Vanity Fair en otte siders feature på at beskrive fænomenet Shaun Hill.

Sværme af ølelskere belejrer hans hjem i det landlige Vermont og tramper hans indkørsel flad, optændt af begær efter hans bryggekunst (hans detailshop har kun åbent fra onsdag til lørdag fra 12 til 15). Det kunne blive opfyldelsen af en amerikansk drøm om rigdom og storhed, hvis Shaun ville producere mere, men Shaun ønsker ingen vækst. Han vil helst forblive garagebrygger sammen med en lille flok ligesindede. Hans øls ry lever af sin sjældenhed og uopnåelighed, men eksklusivitet kan selvfølgelig også fungere som salgsstrategi. Ville champagne være fantastisk, hvis den kostede en slik? Nej, og derfor ser man champagnevinbønder kassere en stor del af deres høst.

Men Shaun kom til København og præsenterede udvalgte ’værker’ på Øl og Brød med Mikkellers Mikkel Borg Bjergsø som regissør og en tilhørende ølmenu; godt nok skabt ud fra formodninger om øllets karakter, for ingen vidste, hvilke 10 øl mesteren havde med.

Hvilke skal man fremhæve af disse fantastiske øl, alle med Shauns tydelige gærsignatur? Mit valg faldt på disse tre. At Shauns foretrukne genre er saison fremgår klart:

Til at tude over

Civil Disobedience 10, som vi fik blev serveret til jomfruhummer med dild og argurkekompot, er en vildtgæret saison. Krystallinsk orangefarvet med overvældende lambicnæse blæser den næsten en omkuld med sin snerpende syrlighed, bag hvilken der lurer smagsnuancer af grønne druer, bittersøde jordede toner med indslag af læder og hvidskimmelost og en finale af fersken og mandarin. Så lækker, at det er til at tude over, eller også er det, fordi den er så syrlig. Det er, som om Shaun har taget en Cantillon eller en Girardin og tvistet dem ud i syg dobbelt-kompleksitet.

Blød og indsmigrende

Phenomenology of the Spirit, endnu en saison, kom med sammen med en stegt due på et leje af enebær i blodig rødbedesaft, men har en helt anden karakter. Nøddebrun indbydende med en kødfuld bouquet som af charcuterivarer, gulvmaltet korn og muggent træ er vi ovre i det mere vinøse med noter af mørk frugt, røg, vanilje og egetræ i smagsprofilen. Kroppen er blød og indsmigrende, lidt syrlighed findes også, men ikke af den aggressive slags. Som sand hegelianer må man anlægge en dialektisk drikkestil, men får man ikke adgang til den totale viden, så er vi tæt på den totale nydelse.

Perfekt balance

Til osten – en aske-hvidskimmel fra Unika – serverede Shaun Le Sarrasin, som han har brygget i kompagniskab med belgiske Brasserie de Blaugies, og ladet lagre – længe – på egetræsfade. Den er brygget med organisk boghvede, og Shaun betegner den selv som en af sine mest elegante og sofistikerede farmhouse ales. Den er diset og blond med en aroma af limefrugt, stald, svovl, peber og fremfor alt brettanomyces-gær. Rustik hvede, chardonnay og strejf af banan og nektarin hviler i perfekt balance mellem citruspræget og den vinøse egetræsagtige struktur. Endnu en ambitiøs komposition.

Alkoholstyrke og priser ikke oplyst, men regn med 30 dollars per flaske. Shaun Hills øl findes som udgangspunkt kun i Vermont, men i sidste uge kunne man smage flere af dem hos Mikkeller And Friends i Stefansgade.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her