Læsetid: 7 min.

Italien er Pikettys perfekte eksempel

Den italienske oversættelse af Thomas Pikettys bestseller om formuefordeling vækker både ubehag og eftertanke. Mens staten er på fallittens rand, bliver de rigeste italieneres formuer ved med at vokse
Sat tilbage. Uligheden i Italien er årsag til, at det i dag er sværere for mennesker født efter 1980 at tjene penge nok til at købe en bolig, end det var for deres forældre, forklarer Thomas Piketty i forbindelse med sin bogudgivelse i Italien.

Sat tilbage. Uligheden i Italien er årsag til, at det i dag er sværere for mennesker født efter 1980 at tjene penge nok til at købe en bolig, end det var for deres forældre, forklarer Thomas Piketty i forbindelse med sin bogudgivelse i Italien.

Guy Martin

18. oktober 2014

For et par år siden mødte jeg en gammel skolekammerat på flyet fra København til Rom. Det var i 2012, da den tidligere EU-kommissær Mario Monti og hans medteknokrater regerede i Italien. Vi havde ikke talt sammen siden gymnasiet, og alligevel kom det ikke bag på mig, at han efter sine økonomistudier havde gjort karriere i Finansministeriet. Han skulle til møde med sine europæiske kolleger, men optimismen på den kriseramte italienske økonomis vegne overraskede mig:

»Italien er stadig et meget rigt land med mange store, private formuer,« lød den fåmælte kontorchefs vurdering, inden han forsvandt ud gennem tolden med jakkesættet på en bøjle over skulderen og løbeskoene i håndbagagen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Britta Hansen
  • Bodil Waldstrøm
Britta Hansen og Bodil Waldstrøm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Et af problemne I verden I dag er, at der ikke er en tilstrækkelig sammenhæng mellem at skabe værdi og så at tjene penge. Finanssektoren tjener mange penge, men alt for mange af pengene tjenes i et køre rundt system indenfor sektoren og ikke ved at hjælpe de værdiskaberne virksomheder med at skabe mere værdi. Virkeligheden kunne ikke følge med finanssektoren behov for eksppansion, så de opfandt alle mulige uigennemskuelige financielle produkter uden forbindelse til virkeligheden. Derfor kan nogle især rige berige sig yderligere uden det forplanter sig til mindre rige. Måske de ikke rige bare bliver fattigere, og med de store forskelle i indkomster og formuer breder bestikkelsen sig.

Preben Haagensen, Flemming Scheel Andersen, Benjamin Bach, Bodil Waldstrøm, Kjeld Hansen og Mette Hansen anbefalede denne kommentar

Og ingen politikere adresserer dette problem!!

Lene Christensen, Michael Reves, Flemming Scheel Andersen og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

"Købe sig til en privat lovgivning." Ja, hvorfor ikke? Vi får jo hele tiden at vide, at privat er mere effektivt end offentligt. Men hvad bliver det næste? Private hære eksisterer jo allerede. Hvad så med private regeringer og private parlamenter? Eller det har vi måske allerede? Politiet kunne man måske også privatisere? Det eneste ikke-private der så bliver tilbage, vil være kongehuset. Det kan vi vel stadigvæk få lov til at betale for over skatten?

”Jeg mener oprigtigt, at om 25-30 år – måske før – vil den danske model være styrtet sammen, og vi vil leve i et benhårdt socialistisk diktatur. Folk som jeg selv vil sandsynligvis have mistet alt, i værste fald være blevet slået ihjel. Ikke af islamister, men af paniske socialister, der ser verden styrte sammen omkring sig – uden at forstå, hvorfor det sker”

Citat: Lars Seier Christensen

Er det et paranoidt menneske, som har sådanne tanker?

Hvad dette menneske tilsyneladende ikke forstår, er at han selv gennem sine politiske aktiviteter med Liberal Alliance og CEPOS baner vejen for sin egen værste frygt. Det må nærmest betegnes som selvdestruktiv.

Paniske kapitalister forstår ikke, hvorfor deres verden styrter sammen bare fordi deres grådighed ingen grænser kender. Ligesom de ikke kan fatte, at der er et menneske derude i verden, som skal arbejde hårdt for hver en krone de kalder for deres. De kan ligeledes ikke forstå, at dette hårdtarbejdende menneske mister alt og måske bliver slået ihjel, ikke af islamister, men af paniske kapitalister, der ser verden styrte sammen omkring sig – uden at forstå, hvorfor det sker.
Det er faktisk netop derfor en fornuftig omfordeling af ressourcerne med rimelig økonomisk lighed – også kaldet velfærdssamfundet – er til stor gavn for alle Lars Seier Christensen. Det giver fred og ro, samt den nødvendige stabilitet der skal til for, at et samfund kan udvikle sig – er det virkelig så svær at fatte for en kapitalist?

Sammel du bare på dine milliarder Lars Seier Christensen og føl dig godt til pas med dem. Der er ingen, som misunder dig dem.

- Så længe det ikke går ud over mine børn og familie og andre medmennesker er jeg bedøvende ligeglad…

Bjarne Andersen, Lene Christensen, Dorthe Jørgensen, randi christiansen, Flemming Scheel Andersen, Lykke Johansen, Tue Romanow, Benjamin Bach, Bodil Waldstrøm og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar
Gert Selmer Jensen

Det må være en meget mystisk, og alternativ form for intelligens, der sætter folk som Lars S. Christensen, i stand til at skrabe så mange penge til sig.
Paranoiaen lurer dog lige i baggrunden, hvorfor mon.?

Lene Christensen, Dorthe Jørgensen, randi christiansen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Enhver der har det mod til i ny og næ at udsætte sig for den ubehagelighed at læse de ord som Børsen bringer til torvs, vil opleve en verden som på en eller anden måde virker parallel med den faktisk verden.

Dette kapitalistiske talerør, og hvor forståelse for medmennesker kun er tilstede hvis disse kan udnyttes eller udbyttes, er om ikke andet oplysende hvis man gerne vil forstå hvorfor Lars S. C, Arzrouni, Thomas Bernt H og andre af det brogede klientel der ytrer sig med sorte ord, bliver ramt af paranoia.

Ja, for på en eller måde må de vel dagligt slås med hvad de hver især oplever i et (til dels)reguleret samfund og med hvad de slås for, nemlig et verdenssamfund hvor den uregulerede kapitalisme kan boltre sig på liv og løs... hvilket i bund og grund vil sige: et ophør af selve begrebet samfund!

For en hver der gider sætter sig en smule ind i hvad den uregulerede kapitalisme har bragt med sig, og desværre stadig bære med sig af sorg og menneskefornedrelse, kan da ikke agiterer for at dette uvæsen får lov til fortsætte sin hærgen ... medmindre man da altså har paranoide tendenser!

Bjarne Andersen, Lene Christensen, Olav Bo Hessellund, Rasmus Kongshøj, Britta Hansen, Gert Selmer Jensen, Kjeld Hansen og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar
Bodil Waldstrøm

Jeg har ofte TV2News kørende i baggrunden, og når Finans kommer på skærmen, fatter jer for det første ikke, at de sender det så tit, og jeg forstår faktisk heller ikke, at de kan gå sådan op i det. Det lyder til at være meget vigtigt, og de er begejstrede, hvis nogle aktier stiger i kurs. Men hvad det betyder for samfundet og fællesskabet, tales der ikke meget om. På mig virker det som en helt anden verden. Har af og til tænkt på, hvorfor DR ikke lige så tit sender opdateringer om, hvordan det går på det sociale område i Danmark. Der er nok af "historier" at tage fat på - og rigtige menneskers liv at berette om.

Dana Hansen, Bjarne Andersen, Lene Christensen, Dorthe Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Lykke Johansen, Tue Romanow, Gert Selmer Jensen og Kjeld Hansen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Skat på formue?
Skat på arbejde?
Skat på forbrug?

Måske det var en ide at ændre skattelovgivningen, så der udelukkende er skat på energi. Eller sagt på en anden måde, vores økonomi hviler på en abstraktion, der hedder penge. Oprindelig var penges værdi bundet op på reelle elementer som f.eks. guld og endnu tidligere korn.

Derfor foreslår jeg, at man omdanner penge til ækvivalenter på Joule. En fast størrelse!

Vi betaler skat til fællesskabet på baggrund af energiforbrug, Når vi f.eks. anvender 100 Joule, så betaler vi måske 25 Joule i skat til fællesskabet.

Når økonomi på den måde har en fast ækvivalens så vi spekulation i ophobning ændre sig.

Bodil Waldstrøm
19. oktober, 2014 - 16:32

TV2 er Venstres privatiserede TV kanal og som sådan skal den udstråle blå politiks eneste gyldig selvforståelse: Økonomi.

Hvis DR TV kanal optager sociale emner beskyldes den for at være de røde lejesvendes talerør.

- En underlig sort/hvid og firkantet måde, at anskue verden på.

Bjarne Andersen, Lene Christensen, Rasmus Kongshøj og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar

Jens Jørn Pedersen
19. oktober, 2014 - 17:05

Eller en skat på ressource forbrug...

Flemming Scheel Andersen og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar

For lige at vende tilbage til Lars Seier Christensen mord komplot.

Hvis det endeligt skal gå helt galt, som du forudser det, hvad er så mest rimeligt?

1. 100 milliardære må vige.

2. 1.000.000 fattige må vige.

- Er du i stand til at rationalisere over dette?

Gert Selmer Jensen, Lene Christensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Og her i Danmark vil Enhedslisten øge skatten på almindelige lønmodtagere med højere registreringsafgift. De var vist også imod fjernelsen af mellemskatten (6 % skatten).

Ja, den slags gennemgang af økonomiske forhold mangler der i den grad i Danmark.

Hvordan udvikler indkomsten sig for lønmodtagere, hvor mange ejer deres egen bolig, hvor meget friværdi og frie midler har den enkelte o.s.v.

Italien ligger iøvrigt nummer 23 på Human Development Index (IHDI) når man korrigerer for ulighed. Danmark er nummer 8.

Danmark ligger formodenligt så lavt p.g.a. lav middellevetid i.f.t. øvrige lande i Europa (mange rygere).

Jens Jørn Pedersen

Sverige ser ud til at ville afskaffe den almindelige mønt og overgå til elektronisk betaling i enhver henseende.
Hvis det bliver tilfældet, og Danmark gør det samme, så ender vi i total abstraktion, men også total kontrol. Big Brother!
Folk vil så begynde at opfinde andre måder at betale på.
I Danmark tror "Staten" på et enkelt IT-firma, der ikke ser ud til at have særlig stor sikkerhed, og vi er tvunget til at anvende det, hvis ikke, bliver vi straffet.

Flemming Scheel Andersen og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar
Gert Selmer Jensen

Kristoffer Larsen- Stop nu.!
Libertinere/Latinere, ryger meget mere end "sløve " Danskerer.
De har simpelthen mere focus på livskvalitet.!

Kristoffer Larsen

Gert Selmer Jensen
19. oktober, 2014 - 17:51

Den danske middellevetid er i bund i Europa. Sverige og Schweiz topper.

Ser man på forskellen mellem Danmark og Sverige kan stort set hele forskellen henføres til rygning og druk. Ja, det er dansk "hygge" med de mange tilfælde af lungekræft, tarmkræft, nyrekræft, leverkræft, KOL og skrumpelever, blodpropper bare for at nævne de største ryger- og druksygdomme.

http://www.laeger.dk/portal/page/portal/LAEGERDK/UGESKRIFT_FOR_LAEGER/Ar...

Bodil Waldstrøm

Kjeld Hansen 19.10.2014 - 16:32
"- En underlig sort/hvid og firkantet måde, at anskue verden på."
Er det mig, du mener, der anskuer verden på den måde? Hvis ja: med hvilken begrundelse?

Gert Selmer Jensen

Jan Williams-
Jeg læser ikke "Børsen". De få gange jeg har prøvet, indgyder den, som du ganske rigtigt antyder,
en fornemmelse af et abstrakt parralelunivers, der giver mig kuldegysninger.
Mennesker udgør kun "byttedyr", som evt. kunne udnyttes til egen vinding.!
At disse "parralelmennesker", brødfødes af det omgivende samfund, tror jeg ikke de er bevidste om.
De har hede drømme om den vilde frie kapitalisme. "Enhver er sin egen lykkes smed, og lad falde hvad ikke kan stå".
I det virkelige frie "vildvestsamfund", (øje for øje, tand for tand), ville de gå til.!
Realiteten er at de lever, (snylter), på det civiliserede samfunds overbærenhed.
Kunne de så ikke udvise en vis taknemmelighed, og ydmyghed, herfor.??

Lene Christensen, randi christiansen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Gert Selmer Jensen

Kristoffer Larsen-
Mener du at den absolutte levealder er altafgørende.?
Med hvilket formål, om jeg må spørge.?
Skal det ikke være sjovt mens vi er her.
Rygere og alkoholnydere, betaler mere end nok til at dække deres evt. livstilssygdomme.
Din lyst til adfærdsregulering, finder jeg frastødende.

Dana Hansen, Dorthe Jørgensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Gert Selmer Jensen
19. oktober, 2014 - 18:16

Storrygere lever ti år mindre end dem der ikke ryger. Med en middellevetid for mænd på ca. 80 år dør de som 70 årige i gennemsnit. Det er ikke mange år på pension og samvær med børn og børnebørn. De har også færre gode år uden sygdomme.

Rygere og alkoholnydere, betaler mere end nok til at dække deres evt. livstilssygdomme.

Nej, de giver underskud. Dertil kan man ikke bare betale sig til flere læger. Det er en begrænset ressource.

Din lyst til adfærdsregulering, finder jeg frastødende.

Som de partier der vil have højere afgifter på biler?

Bodil Waldstrøm
19. oktober, 2014 - 18:03

Nej, det er ikke dig, som er sort/hvid. Men måden Venstre sortere medierne på.

- Beklager, hvis det kan misforstås.

Gert Selmer Jensen

Kristoffer Larsen- Gamle dreng, jeg tror nærmest jeg kan lide dig.!
Jeg taler ikke om hæmningsløse storrygere af billige smøger.
Jeg taler om kvalitetstobaksnydere, med smag for kvalitetsalkohol, i beherskede mængder.
Hvilket spiller en stor rolle i deres liv, sammen med god mad.
Ønsker du at fratage disse mennesker deres livskvalitet, og til hvilken nytte.???
Jeg tvivler.

Mvh Gert Selmer Jensen.

Kristoffer Larsen

Gert Selmer Jensen
19. oktober, 2014 - 18:44

Jeg forklarede den ringe danske middellevetid og kender iøvrigt ikke til nogen der mener ikke-billige "smøger" er sundere end andre. Alkohol i begrænsede mængder kan formodenligt drikkes uden negative følger.

Men ser man på det massive forbrug af tobak og alkohol forklarer det næsten hele forskellen til Sverige i middellevealder og dermed den lave middellevtid der trækker Danmark ned på Human Development Index hvor det dog trods alt giver en pæn 8. plads og langt foran omtalte Italien.

Alt skal være sat op sådan, at alle offentlige indtægter (skatter fra de fattige og middelklassen) går til at betale renter på offentlige lån til bankerne og de rige. Så er der ikke noget spild i form af velfærdsydelser, og rakket kan krepere, helt lissom det blev gjort da romerriget var på fallittens rand, og USA nutildags, mens goldman sachs render med pengene alle vegne fra

Grotesk, at en artikel om Italiens økonomiske uligheder kan drejes hen på, om Sverige eller Danmark har flest druksutter...

Gert Selmer Jensen, Dana Hansen, Dorthe Jørgensen, Olav Bo Hessellund, Rasmus Kongshøj, Jens Cini og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Der står, at mange unge i Italien ikke har råd til, at købe en bolig. Min Italienske familie bor i området Marche og noget jeg blev forbløffet over var boligpriserne i området ved kysten ligger på omkring 4000.euro pr.kvm. Det er på niveau med det centrale København -for provinsen. Tænk hvad det så koster i storbyerne. Dem så bor til leje har 50% i nogle byer problemer med, at betale husleje. Et andet problem er, at de som er arbejde har mange privilegier som holder unge ude af arbejde. Det er ikke ualmindeligt, at ny uddannet arbejder det første år gratis.
Euro- zonen er et andet problem for Italien. Der er nok sket en revaluering over tid hvor Italien reelt set burde havde været devalueret med. Italien har en stor statsgæld men rigtigt mange ejer deres egen bolig og har ingen gæld og mange også en stor opsparing.

randi christiansen

Det med at skrabe til sig har en selvforstærkende effekt > når ikke forpligtelserne ifht fællesskabets sammenhængskraft varetages, må enhver jo sørge for sig selv. Et brutalt, uciviliseret, barbarisk og uhyggelig tilbagestående samfund bliver konsekvensen. Vi ser det ske for øjnene af os - dødens købmænd høster deres blodige bytte.

Gert Selmer Jensen

Kristoffer Larsen-
Jo billige smøger er mindre sunde.! De er fremstillet af opfej og gamle aviser.
Kvalitets- røg tobak, nydt i en pibe. Se det er sundt, for sjælen.
Skal vi så ikke bare glæde os over en sund 8. plads.?
Bare lidt nysgerrig. Er du fuldstændig afholdsmand.?

Gert Selmer Jensen

De stenrigeste.: Rentiererne, kuponklipperne, kapitalfondene, storbankerne, ejendomsspekulanterne, valutaspekulanterne, futures-spekulanterne, krisespekulanterne,
strakshandlerne, (Saxo Bank). Tror de kan leve sit eget liv, uafhængigt af det indtil nu, produktionsvillige, omgivende samfund.!
Hvis ikke det er en illusion, så vil jeg gerne se en illusion.
Hvis der ikke er nogen der gider at stable mursten til ejendomsspekulation, eller nogen der gider at forgælde sig i det uendelige, så vil deres eksistensgrundlag smuldre til 0.00. (Med andre ord intet)
De skaber jo intet selv, langt hen ad vejen er de blot snyltedyr.!
De accumulerer blot kapital, og skaber intet af værdi.!

omgivende samfund

randi christiansen

Men gert, det hjælper ikke en døjt, så længe magten kontrollerer spillet. Nu ser det ud til, at magten har forregnet sig, og de er i færd med at sænke skibet - eller var det planen? Man sku næsten tro det.

quid pro quo - noget for noget er et grundlæggende princip for økonomisk virksomhed, hjørnestenen for markedsloven.

Med den massive og fortvarende deregulering der er sket igennem de sidste 30 år har quid pro quo princippet fundet et fundament i politik også. Men her er det absolut ødelæggende og bedre kendt som: KORRUPTION

At underlægge DEMOKRATI, for markedsloven er intet andet end en måde at institutionalisere korruption på.

Ikke kun i Italien, hvor quid pro quo har særdeles lange traditioner, og hvor fx returkommission slet ikke betragtes som noget forkasteligt, men også i Danmark.

Især i Danmark er korruption institutionaliseret på en måde og i en omfang som jeg endnu har til gode at se i andre lande.

Kristoffer Larsen

Gert Selmer Jensen
20. oktober, 2014 - 22:34
Kristoffer Larsen-
Bare lidt nysgerrig. Er du fuldstændig afholdsmand.?

Beklager, men jeg taler ikke samme sprog som dig eller lever i den kultur du dyrker. Jeg konstaterer tobak er skadelig og alkohol er en af de største svøber i Danmark, som dog kan nydes i moderater mængder uden skadelige indvirkninger.