Læsetid: 14 min.

’Vi kalder det Westernjylland’

I 30 år har Viggo og Annette Mortensen opdrættet amerikansk kvæg og westernheste. Og de er en del af en trend. Westernfolket er fascineret af den amerikanske tradition for frihed og respekt dyr og mennesker imellem. Ud af fascinationen er der vokset et landbrug, der tænker i bæredygtighed og moral, men i en form, der er mere liberal end venstreorienteret. Information er taget til Vestjylland. Derud hvor Texas møder Tistrup, og den amerikanske drøm lever
Kultur. En cowboyhat er ikke bare en cowboyhat: Den kan sættes fuldstændig, så den fortæller, hvem du er. Den er en helt kultur for sig selv, siger Viggo Mortensen.

Kultur. En cowboyhat er ikke bare en cowboyhat: Den kan sættes fuldstændig, så den fortæller, hvem du er. Den er en helt kultur for sig selv, siger Viggo Mortensen.

Tor Birk Trads

18. oktober 2014

»Hvis du lægger mærke til det, er janteloven begravet heroppe,« siger Viggo Mortensen og peger mod vinduet og den to kilometer lange hullede grusvej. »Ude ved hovedvejen, hvis I kører lidt til venstre og så til højre med det samme, så ligger der en gravsten,« siger han. »Det er en eller anden sjov fyr, der fandt på det,« tilføjer Annette Mortensen og slår en latter op. »Det passer lige til os, for vi ligeglade. Vi skejer ud,« siger Viggo Mortensen. Det mørke overskæg vipper under næsen, når han taler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • randi christiansen
Ejvind Larsen og randi christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dejligt, at der også er plads til at leve sin frihed her i Kontroldanmark.
Hvor ville det være godt med mere afslappethed i forhold til dyrevelfærd i stedet for kassetænkning.

Muligvis er det Jantelovs-agtigt at devaluere de mennesker, som med en vis fornuft advarer andre mod at få for megen ego-inflation? Sommetider kan det synes som om Janteloven mest er konstrueret mhp. at kunne pege bebrejdende på nogen, hvis forventet anerkendelse eller beundring udebliver - eller hvis uønsket kritik rammer en angiveligt 'dygtig'. Fuck Janteloven m.m. er vel mest er småborgerligt, populistisk slag i den varme luft; urbant eller landligt.

"»Venstrefløjen i Danmark har taget patent på bæredygtighed og økologi, og derfor har mange venstrebønder svært at sluge ideerne. Det er ikke, fordi de ikke vil være selvstændige, bæredygtige og have dyrevelfærd, men de kan ikke se sig selv i det,« siger hun."

Venstrebønders traumatiske forhold til økologi og dyrevelfærd skyldes altså at venstreorienterede folk har sat sig på bæredygtighedsdagsordenen; bestemt ikke at disse venstrebønder ganske enkelt ikke vil ofre profit til fordel for bæredygtighed. Så fuck de venstreorienterede? Uden dem ville liberale bønder alle bære Stetson og værne om søde kalve samt de frie og tapres eget land. Amen.

Ejvind Larsen, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kongshøj, Christel Gruner-Olesen, Asger Sommer Knudsen og Morten Kjeldgaard anbefalede denne kommentar
Morten Kjeldgaard

Sympatiske tanker omkring frihed og dyrevelfærd osv. osv. Men læg mærke til nøgleinformationen "30 år". Circle M farm har eksisteret i 30 år, men hvordan vil det nu se ud, når næste ejer engang som alle andre landmænd skal overtage farmen til 30-40-50 millioner? Så bliver der ikke noget med frihed til at gå rundt og hygge om kalve og ride på heste western style... så er det landbrugsproduktion på den hårde, effektive måde. Det er nemlig bankerne, som driver landbrug i dagens Danmark. Det er bankerne,der bestemmer om der skal drives økologisk landbrug, eller om der skal satses på dyrevelfærd eller bundne søer og kvæg der aldrig kommer på græs. Massevis af økologiske brug bliver i disse år omlagt til traditionel drift, fordi bankerne kræver det. Sådan vil det være sålænge prisen for at etablere sig som ung landmand er at forgælde sig med snesevis af millioner kroner, og starte sit landmandsliv med en gæld så stor, at den aldrig kan afdrages så længe man lever. Det er bankerne der bestemmer. Tiden er inde til at finde en ny, samfundsansvarlig , fællesskabsejet måde at drive landbrug på. Og så kunne der snildt være plads til Circle M farm, hvor jord og dyr forvaltes ansvarligt.

David Zennaro, Ejvind Larsen, Bent Weinreich, Bob Jensen, Lise Lotte Rahbek, Kjeld Hansen, randi christiansen, Christel Gruner-Olesen, Asger Sommer Knudsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Den amerikanske drøm er i dag ikke andet end en drøm. Da uafhængighedskrigen rasede var målet et frit og uafhængigt Amerika, hvor alle mennesker er lige. Men den drøm varede kun kort og i dag er uligheden i landet grænsende til det absurde, hvor en snæver elite sider svært på den økonomiske og politiske magt.

Kan man overhovedet kalde det for et demokrati, når mange vælgere reelt kun kan vælge mellem pest og kolera?

- Der er på ingen måder lige muligheder i Amerika i dag.

Men når det så er sagt, så skal det også siges, at det familien Mortensen har bygget op er bare fedt. Livsglæde og velvære.

- Det kan vi ikke få nok af.

Det er hævet over enhver tvivl at familien Mortensens dyr, har en tilværelse der transcenderer vilkårene for selv de bedst stillede af de produktionsdyr, som 'Dyreelskeren' i Fødevareministeriet så elegant overser til fordel for nationalretter og andet populistisk narreværk! Når det er sagt: En slags Bonderøv med cowboyhat! Det er lige hvad det er , underholdning og feel good! Hvis nogen skulle være i tvivl om hvad en western hest traditionelt udsættes for om ikke Mortensens, så de amerikanske forbilleder, da vil en og anden engageret i dyrevelfærd måske studse en anelse? - At anvende et steppedyr, som hesten er, til noget som helst , der ligeså godt eller bedre kan udrettes med mekanik, er det rene pip, for slet ikke at tale om hestesport, der, på niveauer højere en tenagepigers sværmerier, er det rene dyrplageri

Det her er da sympatisk. Og osse pudsigt at læse for en der har boet i usa i snart 40 år. romantisk, men jeg kan ikke se at det trækker fra på nogen måde, i hvert fald for familien mortensen, og danmark. herovre står den samme myte ofte og skærmer for en virkelighed der er alt andet end romantisk.