Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Louise Zeuthen

Moderne Tider
25. oktober 2014

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Hvis bare folk ville læse en masse forskelligt! Litteratur giver os mulighed for at se verden med andres øjne, at tænke andres tanker.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jeg var ikke særlig gammel, da jeg læste – og genlæste – Det lille hus på prærien-serien. Jeg elskede de bøger! Det var en god verden at flytte ind i, hvor selv de værste katastrofer såsom tornadoer og altædende græshoppesværme kunne klares med hårdt arbejde, kærlighed og violinspil ved pejsen. Og så er detaljerigdommen fantastisk. Det er jo Min kamp anno 1870. For børn vel at mærke. I skoleårene slugte jeg en overgang alle de store klassikere: Alexandre Dumas’ Greven af Monte Cristo, Charles Dickens En fortælling om to byer, Charlotte Brontës Jane Eyre, Lev Tolstojs Krig og fred. Men i dag er jeg ikke længere så opslugt af de store dramaer. Jeg føler mig snarere tiltrukket af en særlig grad af nærvær i bøger. Når det lykkes en forfatter at skabe en stemme, der trænger rent igennem. Den kan findes i alle genrer og stilarter, i værker af Virginia Woolf, i Paul Austers Opfindelsen af ensomhed, i Roland Barthes’ Af mig selv, hos Asta Olivia Nordenhof og Karl Ove Knausgård.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg bliver provokeret, når jeg føler mig manipuleret af et værk. God litteratur må gerne forføre, men når endimensionelle papfigurer sendes ind og ud for at drive læseren gennem et fortænkt plot, bliver det irriterende. Især hvis figurerne skal bære et firkantet værdihierarki på deres spinkle skuldre.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg er som udgangspunkt åben for alt, men når jeg læser, er jeg ret kritisk, hvilket resulterer i mange halvt læste bøger. Livet er for kort til dårlige bøger. Mens en god bog sagtens kan læses flere gange.«

Hvornår læser du?

»Så tit jeg kan komme til det. Undtagen lige inden jeg skal sove, for så kan jeg ikke falde i søvn – uanset hvor kedelig bogen er.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her