Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi. Holger Villy Sonne (1935 – 2014)

Fra bondekarl over gårdejer og entreprenør til borgmester og ejendomsmægler. Holger Sonne var i udvikling og god til at tilpasse sig
Moderne Tider
11. oktober 2014

Holger Sonnes møde med hans livs store kærlighed startede som en kontrovers. Lærerinden Ella Jensen havde bedt Holger Sonne, som var far til én af drengene i hendes klasse, om at deltage i et politisk møde med kandidater fra de opstillede partier i der skulle præsentere deres politiske budskaber for en 8. klasse. Holger Sonne fik kolde fødder, men Ella Jensen ville ikke aflyse. Besøget blev gennemført, uden at gøre det store indtryk på Holger Sonne, som kun huskede, at der var god ro og orden, og hvilke støvler lærerinden havde på. Med tiden blev forholdet bedre og en aften, da lærerne holdt fest – samtidig med at udvalget til opførelse af en svømmehal holdt møde – kom Holger Sonne til at danse med Ella. Da han et kort øjeblik forlod dansegulvet for at gå på toilet, sagde en kollega til Ella: »Jeg troede aldrig, han ville slippe dig.« Da festen sluttede, ville Holger Sonne da heller ikke slippe hende, før de havde aftalt at mødes igen. DEt møde blev til mange flere.

Få kender denne historie, for det var aldrig én, de fortalte. Deres kærlighed var kontroversiel og hemmelig i næsten to. De satte meget på spil ved at forlade deres ægtefæller. Selv om lokalsamfundet i lang tid sladrede om dem, var de aldrig i tvivl om, at de skulle være sammen.

Erindringsbogen

Holger Sonne var i gang med at skrive sine erindringer, da han døde af kræft. Han kunne bruge to hele dage på at skrive en halv side. Alting blev researchet og krydstjekket med de stakkevis af breve, han og hans søskende havde skrevet til hinanden gennem deres ungdom. Alt nævneværdigt, der var sket i hans liv mellem 2. juli 1935, hvor han blev født til omkring år 1970, som han nåede til, var beskrevet. Opvæksten på gården på Bornholm, dengang laden brændte, da julegrisen blev slagtet og dengang han kom i skole med lommerne fulde af regnorme. Det hele var med. Også historierne fra karletiden i Vestjylland, fra opholdet på Landbohøjskolen og købet af drømmegården i Kindvig ved Præstø, hvor han boede med sin første hustru og deres børn. Selv om Holger Sonne var en mand, som altid fuldførte, hvad han begyndte på, var han ikke ulykkelig over, at han ikke nåede at færdigskrive erindringerne. Han var jo nået til den tid, hvor han mødte Ella, og derfra kendte hun resten. Hun skulle nok skrive dem færdig.

Hængerøv og hullede såler

Holger Sonne elskede at være landmand, men havde ikke noget sentimentalt forhold til det. Da landbrugserhvervet gik ned ad bakke, omstillede han sig og solgte gården. Hans bror havde set, at der var fem store grunde til salg i Hårlev, så dem gik brødrene, Holger, Jørgen og Ole, i banken og lånte penge til. Det udviklede sig til, at Holger sammen sin bror Jørgen startede egen byggevirksomhed og opførte 350 huse, indtil det var byggebranchens tur til at gå dårlige tider i møde, og Holger Sonne blev ejendomsmægler. Parallelt havde han et politisk liv, der begyndte med et byrådsmedlemskab for Venstre og udviklede sig til en borgmesterpost.

Holger Sonne arbejdede altid meget, og på et tidspunkt kunne han godt tænke sig lidt mere fritid – men også noget at putte i den, så fritiden ikke bare gik op i arbejde. Sammen med tre venner købte han et fly. På en af mange flyveture fløj han Ellas mor fra Vendsyssel til Hårlev, og da flyet landede var svigermoderens knoer hvide af at holde fast. Hun havde haft lukkede øjne hele vejen.

Selv om hun kom til at holde af Holger Sonne, havde hun grædt i toget hjem til Vendsyssel efter at have truffet ham første gang. Svigermoderen var syerske og synes, det var helt forfærdeligt, at hendes datter havde valgt en skaldet mand med hængerøv i bukserneog huller under sålerne. Selv optrådte hun aldrig optrådte nusset, så hun for hjem og syede tre par bukser til sin nye svigersøn.

Gem et lille smil

I 2003 fik Holger Sonne konstateret prostatakræft, og selv om han betalte for to second opinions, var beskeden lige hård: Han skulle ikke forvente mere end tre år. Rejserne rundt i verden intensiveredes. Hvad der kunne gøres nu, skulle gøres nu. Selv om han fik 11 mere år at leve i, var det meget mod sin vilje, at han i sommer sov ind. Han håbede på at blive rigtig gammel ligesom sine forældre og sin søster Inge, der på sin 92 års-fødselsdag havde kørt motorcykel.

De sidste dage var han svag, men omgivet af kærlighed. Hørelsen var det sidste, han mistede, så han lå ofte og lyttede til musik fra en iPod. Han så særligt ud til at nyde, når Gustav Winckler sanf Gem et lille smil. Hans bror Henry kom forbi og spille harmonika, og da han døde sad Ella og hans børn omkring ham og læste op fra erindringerne. Lægen, som mærkede på ham og erklærede ham død sagde, at når en afdød efter to timer stadig er varm, er det fordi, vedkommende var et godt menneske.

Holger Villy Sonne

Født den 2. Juli 1935 i Bukkegårdshuset, Nyker Sogn på Bornholm.

Bondekarl, gårdejer, entreprenør, borgmester og ejendomsmægler.

Efterlader sig hustruen Ella, børnene Christine, Dorthe, Michael, Lisbeth og Lisa og 13 børnebørn.

Død den 30. juni 2014 og begravet fra Hårlev Kirke den 5. juli

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her