Klumme
Læsetid: 2 min.

Mennesker overskrider hver dag grænserne for dyrs naturlige seksualitet

Dan Jørgensens forbud mod dyresex er patetisk. Ikke fordi dyresex ikke er ulækkert, men fordi hans argumentation klinger hult i forhold til den måde, vi har valgt at producere dyr på her i landet
Dan Jørgensens forbud mod dyresex er patetisk. Ikke fordi dyresex ikke er ulækkert, men fordi hans argumentation klinger hult i forhold til den måde, vi har valgt at producere dyr på her i landet

Sofie Amalie Klougart

Moderne Tider
18. oktober 2014

En ung mand sidder på ryggen af en so. I venstre hånd holder han en plastikpose med ornesæd, der med drop føres ind i soens skede. Venstre hånd er skjult bag hans krop, men formentligt bruger han den til at lægge pres på soens lænd. Jo bedre insemineringen iscenesættes som en naturlig parring, hvor ornen puffer til soen og støtter sine forben på hendes krop, des mere vil soen producere af det hormon, der får musklerne i skeden til at trække sæden ind.

På hver side står to andre mænd i overalls og laver samme stykke arbejde. De har ikke ført kateteret op i søerne endnu, men trykker på lænd og flanker. Når søerne stivner og spænder i kroppen er de klar til at modtage sæden, som kommer fra én af de godt 3.000 avlsorner, der leverer sæd til knap 90 procent af alle danske søer.

Vold mod dyrets biologi

Produktion og salg af ornesæd er en storindustri i Danmark. Sædaftapningen styres ligesom inseminationen af mennesker. Den gode orne er trænet til at springe på en so-attrap af metal, så snart han ser den. Herefter trækker en staldmedarbejder ornens forhud tilbage og fører dyrets penis ind i sin hånd indtil sæden kommer ud og kan opsamles i en beholder.

På en lang række områder overskrider mennesker hver dag grænserne for dyrs naturlige seksualitet. Mennesker i landbruget gør vold på dyrets biologi, når smågrise tvangskastreres for at fjerne ornelugt fra kødet, når handyr malkes af menneskehænder, og når hundyr lines op på række og får sæddrop. Derfor er fødevareminister Dan Jørgensens forbud mod dyresex patetisk. Ikke fordi dyresex ikke er ulækkert, men fordi hans argumentation klinger hult i forhold til den måde, vi har valgt at producere dyr på her i landet.

’Et dyr kan jo ikke sige nej’

Dyreværnslovgivningen forbyder, at dyr påføres smerte, angst eller varige mén, men skuldersår, maste unger og bidemærker er hverdagskost og konkrete eksempler på dyr, der lider. Det er meget sværere at sige noget om, hvad en hest mener om at blive befamlet, eller hvad en gris siger til at blive bollet af et menneske, men her vil ministeren lade tvivlen komme dyret til gode. »Et dyr kan jo ikke sige nej,« siger han.

Tænk, hvis det kunne. Mon ikke der så fra staldene ville lyde et rungende nej til livet i det konventionelle landbrug.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

God kommentar af Lærke Cramon. Vores fødevareminiser ar så godt som intet udrettet, ud er bagateller. Vigtige områder som dyrevelfærd; forbud mod halekuperig samt ikke mindst og meget centralt, generelt forbud mod at fixere søerne i op til fire uger når de farer; her er der reelt tale decideret dyremishandling han ikke leveret. Det er der mange dyrevenner, der venter på. Men ikke mindst de stakels søer, der bliver "voldtaget" i hele år i forbindelse med faringen. Kom nu ud af starthullerne, Dan.

John Hansen nu død der ca 50% flere grise ved økologi end ved rigtig landmænd som tager hensyn til de små grise lige fra de bliver født og frem. så jeg vil sige hvis 50% flere grise kan overleve ved at søer stå i beskytte boliger i 4 uger, så de ikke skader deres små grise ved at ligge på dem.

Bjarne Bisgaard Jensen

Luk nu øjnene rigtig godt op og se det foto der ledsager artiklen og lad nu blikket blive hængende i stedet for at kigge bort.
Hvis dette er udtryk for dansk dyrevelfærd så tak for kaffe. Det er kun forbrugerne der kan standse denne galskab ved deres forbrugsvalg.
Landbrug og fødevarer skal vel ikke have noget klinket her, eller hvad Karen Hækkerup, men kan vel sammen med fødevareministeren skaffe sig positiv omtale gennem at kåre det danske nationalmåltid