Læsetid: 3 min.

Værsg'go' og spis: Og glem så det hele et par timer

25. oktober 2014

Det er årstid for rustikke langtidssimrede retter med kraftig smag; mad, der får mere smag netop af tiden og af at passe sig selv. Til formålet er jeg begyndt at bruge en høkasse. Det er en kasse, der er isoleret, så den kan holde en gryde varm. Det er samme princip, som når man lader risengrøden koge færdig under en dyne i sengen.

Men først skal der blus på.

Gryden med det kogende indhold pakkes straks ind i et par aviser eller et tæppe og stilles i høkassen. Luk godt og tæt, f.eks. med en pude.

Generelt vil kogetiden i høkassen være dobbelt så lang som ved kogning på blus. Dette gør at f.eks. udtræk af smags- og aromastoffer bliver større, og retter som sammenkogte krydrede gryderetter med kød og bælgfrugter bliver ekstra smagfulde.

Lad ikke maden komme under 60-65 grader i mere end en time. Generelt skal man højst lade kød- og mælkeretters kogetid i i tre timer. De fleste sygdomsfremkaldende mikroorganismer vil ikke kunne overleve i mange timer ved 50 grader. Brug evt. et termometer. Når det kan lade sig gøre, kan det være en god idé at koge maden igennem igen når den tages op af høkassen.

Græskarsuppe med linser 4 personer

500 g hokkaido-græskar med skræl uden kerner

0,5 dl olivenolie

2 dl røde linser eller flækkede gule ærter

2 spsk. koncentreret tomatpuré

2-3 kviste frisk timian

1 liter grøntsagsbouillon eller vand,

salt og friskkværnet peber

Drys: Friske krydderurter f.eks. koriander, dild, purløg

Tilbehør: Evt. brød

•Vask græskar, flæk det og fjern kerner. Skær græskarret ud i stykker. Steg dem i olie i en 2 1/2-liters gryde.

•Tilsæt linser eller flækærter, tomatpuré, timian og bouillon. Kog i 5 min. under låg.

•Pak gryden ind, sæt den straks i høkassen og læg pude og låg på. Lad retten stå i høkassen 40 min. til græskarret er mørt. Hvis suppen står i høkassen længere end 3 timer, skal den koges op inden servering.

•Blend suppen glat, og spæd evt. med vand eller bouillon til passende konsistens. Smag til med salt og peber. Spis suppen med et godt drys hakkede krydderurter og evt. brød.

Bankekød 4 portioner

400 g mellemskært oksekød f.eks. bov eller tykkam i skiver

2 løg

2 persillerødder

2 gulerødder

1/2 kålrabi eller knoldselleri

2 spsk. olivenolie

2-3 fed hvidløg

1 tsk. knust sort peber

3-4 friske laurbærblade, evt. tørrede

1 mørk øl eller red ale (33 cl)

3 spsk. hvedemel

1/2 spsk. groft salt

25-50 g smør

Drys: 1 lille bundt persille

Tilbehør: Kartoffelmos

•Pil løg og skær dem i skiver fra top til rod. Skrub eller skræl grønsagerne og skær dem ud i ensartede stykker størrelse med tændstikæsker.

•Steg grøntsagerne 5 min. i olivenolie i en 4-5 liters stegegryde. Tilsæt knust hvidløg, laurbærblade, peber og øl. Læg låg på gryden.

•Skær kødet i tynde skiver og bank det let med en kødhammer, kagerulle eller håndroden. Bland mel med salt og peber. Vend kødskiverne i melblandingen. Brun kødet i smør på en pande af to omgange. Læg de brunede kødskiver oven på grønsagerne i gryden. Bring gryden i kog og kog 10 min. under låg. Pak gryden ind, sæt den straks i høkassen og læg pude og låg på. Lad retten stå i høkassen 2 timer, til kødet er mørt. Kog evt. igennem hvis temperaturen er under 60 grader eller hvis kødet ikke er helt mørt.

•Smag til med salt og peber. Drys med hakket persille og spis med kartoffelmos.

Høkassekogt kartoffelmos 4-6 personer

1 kg melede kartofler, evt. søde

3-4 liter kogevand

salt og friskkværnet peber

1/2-1 dl olivenolie eller 25-50 g smør

evt. ca. 4 dl mælk

•Skrub eller skræl kartoflerne. Er de meget store skæres de i mindre stykker. Kog kartoflerne 5 min. i vand i en 4-5 liters gryde under tætsluttende låg.

•Pak gryden ind, sæt den straks i høkassen og læg pude og låg på. Lad den stå i høkassen 40 min., til kartoflerne er møre. Hæld kogevandet fra og gem evt. lidt.

•Mos kartoflerne med et piskeris. Rør kogevand eller mælk i sammen med olivenolie eller smør til passende blød konsistens. Smag til med salt og peber.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu