Læsetid: 4 min.

Vi anbefaler: Se tv og bliv klogere

Hvorfor opholde sig udenfor, når man kan sidde inde i varmen i sin bløde sofa foran sit fjernsyn eller med sin computer eller tablet i hånden og more sig i deres selskab? Her er en guide til fem begavede, programmer, som du ikke vidste, at du ikke kunne leve uden
Moderne Tider
15. november 2014

Jakob Stegelmann, vært på Troldspejlet

QI

Alvidende Stephen Fry er den veloplagte vært for dette usædvanlige quizshow, der handler om alt mellem himmel og jord. QI står for quite interesting – temmelig interessant  – og det er ikke småting, man undervejs får at vide om mennesker, dyr og planeten, vi sammen bebor. Jordbær er f.eks. slet ikke bær, og Kina er verdens største leverandør af bibler. Alan Davies er fast gæst hver uge – og ordekvilibristen Frys prygelknabe – mens resten af det fire mand store panel udgøres af nogle af den engelsktalende verdens sjoveste mænd og kvinder. David Mitchell er med sine hyppige ’vredesudbrud’ en af mine absolutte favoritter, det samme er danskfødte Sandi Toksvig med sit tørre vid. Deltagerne scorer point ved at komme med interessante fakta om de emner, der diskuteres, mens alt for oplagte svar på de drilske spørgsmål giver minuspoint. Nye og gamle afsnit af QI, der begyndte i 2003, kan ses på BBC Entertainment dagligt, og på YouTube kan man finde såkaldte XL-udgaver af programmet, der varer 45 minutter i stedet for de 30 på tv. De lange udsendelser er ofte de sjoveste, ikke mindst fordi tonen i programmerne har det med at blive ganske frivol og løssluppen.

Anthony Bourdain Parts Unknown

Er man ved at være træt af de madprogrammer, der synes at fylde snart sagt hele sendefladen, er Anthony Bourdain en god modgift. Den amerikanske mesterkok rejser i forskellige programmer verden rundt – han har også været i Danmark – og lærer de lokale madvaner og -kulturer at kende. »Det er der da mange, som gør,« hører jeg nogen indvende. Ja, men få gør det med så stor humor og skarphed som Bourdain. Han er svær at imponere – men når det lykkes, giver han også udtryk for det – han er nysgerrig, og han siger altid, lige præcis hvad han mener. Man keder sig aldrig i hans selskab, og han er – med lidt god vilje – en cool blanding af en moderne opdagelsesrejsende som Michael Palin og humoristiske tv-kokke som brødrene Price, dog knap så folkelig. Nogle af Bourdains programmer har kunnet ses på DR. De nyeste kan ses på CNN.

Top Gear

BBC’s vel nok mest populære program handler om biler, men det er også en studie i, hvor underholdende man netop kan gøre noget, som ikke umiddelbart vil appelere til alle. Nu kan jeg godt lide biler, især de hurtige, lækre, dyre af slagsen, men jeg vil vove den påstand, at de tre væsensforskellige værter, Jeremy Clarkson, James May og Richard Hammond, tiltrækker hver sit publikum med indlysende idiosynkrasier, og denne indbyrdes dynamik gør kun Top Gear endnu sjovere. De tre mænd driller og håner konstant hinanden, mens de finder på de vildeste måder at teste sig selv og de nye biler på. Programmet må have et produktionsbudget af en størrelse, de færreste tv-stationer tør tænke på, og ikke nok med at man bliver præsenteret for bil efter bil, man kommer også verden rundt med de biler og de tre værter. Det er underholdende, og man lærer lidt undervejs. Kan ses både på BBC Entertainment – gamle udsendelser genudsendes i ét væk – og på Netflix, hvor der tillige ligger nyere afsnit.

Troldspejlet

Det er efterhånden 25 år siden, at Jakob Stegelmann første gang satte sig tilrette i værtsstolen på Troldspejlet, programmet, der handler om alskens populærkultur, fra computerspil og animationsfilm til tegneserier, film og bøger i de fantastiske genrer. Jo, programmet er møntet på børn og unge, men for sådan én som mig, der er vokset op med Stegelmann og Troldspejlet, er det svært at vænne sig af med igen. Og hvorfor skulle jeg også det!? Det skader ikke at blive mindet om at være barn en gang imellem, og så drejer det sig ikke kun om indholdet, men også om formidlingen. Stegelmann og hans redaktion har respekt for det, de beskæftiger sig med, og for det unge publikum, de henvender sig til, og det kan vi alle lære noget af. Sendes hver uge på DR Ultra, der er for de ældre børn, men kan også ses (og genses) via DR’s fortrinlige smartphone-app.

The Antiques Roadshow

Ja, jeg har et eller andet med BBC og dets programmer, ikke mindst dem om antikviteter, som DR ofte forsøger at kopiere. The Antiques Roadshow er efterhånden en institution i britisk tv, ja, alverdens tv, og kan ses stort set hver dag på BBC Entertainment eller BBC Lifestyle. Jeg ejer intet af værdi selv, men det er fascinerende at se, hvordan et beskidt maleri fundet på lossepladsen eller en gammel broche fundet i skuffen viser sig at være adskillige tusinde pund værd. Måske er det drømmen om selv at gøre det ultimative loppefund, der tiltrækker, måske er det BBC’s elegante, gerne excentriske og tilsyneladende alvidende eksperter. I hvert fald er det fremragende underholdning, og hver gang bliver man lidt klogere på Louis XVI- og empirestil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Man kan også se DK4, som for tiden viser "Litteraturens Åsteder" - herunder om New York - med Anne-Marie Mai.