Læsetid: 8 min.

Du betaler for medicinalvirksomhedernes fejl

I Danmark er det staten der betaler, når patienter får erstatninger på grund af lægemiddelskader. I alle andre lande er det medicinalindustrien. Den danske model er både ’logisk og glimrende’ mener industrien som bakkes op af venstre sundhedsminister Nick Hækkerup (S), men både eksperter og jer kritiske
8. november 2014

I Danmark har vi en »unik erstatningsordning«. Sådan står der på Patienterstatningens hjemmeside, og det må siges at være korrekt: Danmark er nemlig – så vidt Information har kunnet spore sig frem til – det eneste land i verden, hvor staten betaler de erstatninger, som borgerne får som følge af lægemiddelskader. I alle de lande, vi normalt sammenligner os med, er det medicinalindustrien, der betaler erstatninger for uventede bivirkninger og andre lægemiddelskader. At det ikke er sådan i Danmark, undrer blandt andre Thorsten Schumann, overlæge i psykiatrien i Region Syddanmark og talsperson i netværket Læger Uden Sponsor:

»Det er private firmaer, der skaber profitten. Hvorfor skulle de så ikke have risikoen ved det?« spørger han. Også politikere fra begge sider af Folketinget undrer sig over den danske ordning:

»Det må være de producenter, der tjener penge på at få medicinen ud, som betaler. Det er ret og rimeligt,« siger sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt. Samme holdning har Enhedslistens Stine Brix og SF’s Özlem Cekic:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Henrik Christensen
Henrik Christensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er da helt tosset, idet der vil komme stadig flere bivirkninger og skader, des flere produkter, der sendes på markedet! Det er også derfor de fleste andre lande vælger produktionsfirmaet.
Naturligvis kan der være tale om at lægge ud til erstatninger, hvor forløbet forsinkes.

Tænk på, pengene kunne jo redde super-sygehusene!

Godt at NH nævner at man benytter regres retten.

Lidt en sidegade jeg hopper over i nu, men er faktisk ret nysgerrig om man konsekvent gør det samme overfor privathospitalernes fejlbehandlinger, hvor man jo, mig bekendt, sender amatørfuskede plastik patter, der går galt, og den slags, ind i det offentlige sundhedsvæsen.

Kan (juridisk) og gør man konsekvent så det at sende udgiften, efterfølgende, videre til skadesvolder?

Niels Duus Nielsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Regeringen har opdaget at medicinalindustrien er den stærkeste sektor, med store udsigter. Derfor har den besluttet at yde støtte til denne industri, ved at tage skraldet, når de laver bommerter.

Du og jeg betaler for at medicinalindustrien bliver en stærk indtægtskilde. Man kan stille sig selv det spørgsmål, om det er i orden?

Steffen Gliese, Niels-Arne Nørgaard Knudsen, Mette Hansen, Anne Eriksen og Roselille Pedersen anbefalede denne kommentar

Medicinalindustrien trækker store veksler på de samfund, de opererer i, og de burde i virkeligheden være nationaliserede, bl.a. for at trække den medicin, som alle taler om bliver så dyr, ud af det økonomiske kredsløb, så den kan fremstilles ad hoc og i forskningsøjemed til kostpris.

Rasmus Kongshøj, Preben Haagensen, Alan Strandbygaard og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

hvis ikke det er skatteyderne, der kommer til at betale, så er det de mennesker syge via medicinpriserne - og ude i næste led er det så alligevel de almindelige borgere, som betaler.
Medicinalvaretoppen scorer nøjagtig det samme i løn/vederlag/bonus - og sikkert gerne lidt mere end sidste år - uanset om de har god medicin eller ej.
Sådan er det jo.

Det er natuligvis korrekt, at Nick Hækkerup er Venstre-mand helt ind i hjertet. Godt at Information ikke lader sig bedrage af partifarven!

Jens Jørn Pedersen

Især de liberale mener, at vi skal tage ansvar for vore handlinger.

Det skal også gælde medicinalindustrien!

Steffen Gliese, Britta Hansen, Anne Eriksen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar