Analyse
Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Dæmoner

Billeder har spredt sig af primært sorte demonstranter i fattige amerikanske forstæder i konfrontation med et overvejende hvidt politi. Demonstranterne er ubevæbnede, mens politiet er bevæbnet til tænderne

Adrees Latif

Moderne Tider
29. november 2014

En kvinde står med lukkede øjne efter at være blevet behandlet mod virkningen af tåregas. Flere demonstranter i Ferguson, Missouri, ser ud til at bruge mælk til at behandle den brændende smerte i øjne og hud, som 2-chlorobenzylidene malononitrile fremkalder.

Tåregas er et af de mindre indgribende af USA’s politis magtmidler. Den bruges mod de demonstranter, der protesterer mod, at betjenten Darren Wilson ikke vil blive sigtet for at have skudt og dræbt den 18-årige, ubevæbnede Michael Brown i august.

Ifølge Wilsons netop offentliggjorte forklaring startede konfrontationen, da Wilson fik øje på nogle mistænkelige cigarillos hos Brown. En diskussion brød ud, og Brown slog gentagne gange Wilson igennem bilens rude.

Uklart styrkeforhold

Den dag havde Wilson ikke sin strømpistol, han turde ikke bruge sin peberspray af frygt for at ramme sig selv, og kniplen kunne han ikke svinge ordentligt inde i bilen. Tilbage var kun pistolen, og selv om Brown var ubevæbnet, var styrkeforholdet ikke åbenlyst, for ifølge Darren Wilson var Michael Brown nærmest overmenneskelig stærk:

»Jeg følte mig som en fem-årig, der holdt fast i Hulk Hogan,« forklarede han. Men Wilsons første skud gjorde kun Brown endnu mere skræmmende: »Den eneste måde jeg kan beskrive det på, er, at han lignende en dæmon. Så vred så han ud.« Efter andet skud begyndte den sårede Brown at flygte med Wilson efter sig. Så vendte Brown sig og gik angiveligt truende frem mod Wilson, der ramte ham med flere skud, dog først uden effekt:

»På dette tidspunkt så det næsten ud som om, han pumpede sig op til at løbe igennem skuddene, som om det gjorde ham vred, at jeg skød på ham. Og hans ansigt så ud til at kigge lige igennem mig, som om jeg slet ikke var der,« forklarede han. Efter halvandet minut lå Michael Brown død på jorden. Ramt af mindst seks skud heraf to i hovedet.

Ny frygt for nye dæmoner

Reaktionen på ikke at sigte Wilson kom hurtigt. Billeder bredte sig i medierne af primært sorte demonstranter i fattige amerikanske forstæder i konfrontation med et overvejende hvidt politi. Demonstranterne er ubevæbnede, mens politiet er bevæbnet til tænderne. Alligevel virker ordensmagten bange. Det føles ikke usandsynligt, at en anden hvid betjent end Darren Wilson snart igen vil blive ramt af en lignende frygt for dæmoner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her