Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Parallelvirkelighed

Sicilianske tilstande ved Utterslev Mose. Det lyder uvirkeligt i lille, trygge Danmark. Og måske er det heller ikke virkeligheden

Nikolai Linares

22. november 2014

Xenon-lygterne flår det sortladne mørke itu og blotter en familie på flugt. De flygter ikke fra borgerkrig eller hungersnød, men fra gadebilledet i københavnerforstaden Tingbjerg, hvor lovløsheden hærger, når solen er gået ned. Her blokerer unge lømler for den eneste asfaltvej ud af murstensghettoen. Om natten er Tingbjergs 6.000 indbyggere spærret inde, overladt til sig selv.

Berlingske bragte fotoet tidligere på ugen i artikelserien ’Opråbet fra Tingbjerg’', der stiller skarpt på en forstad, hvor 70 pct. af beboerne har anden etnisk baggrund end dansk, og 28 pct. står uden for arbejdsmarkedet.

Følelser og fakta

Artiklerne giver indtryk af en bydel, der avler kriminalitet og fastholdes i frygt, tydeligst beskrevet af Tingbjerg Kirkes præst Ulrich Vogel:

»Når man hører om mafiaen på Sicilien, tænker jeg altid: Man behøver slet ikke at rejse så langt. Den form for kriminalitet fungerer fint i Tingbjerg. På den måde er det et parallelsamfund. Der er et tomrum, som er blevet fyldt ud af kriminelle. Og det er efterhånden fuldstændig indgroet i bydelen.«

Sicilianske tilstande ved Utterslev Mose. Det lyder uvirkeligt i lille, trygge Danmark. Og måske er det heller ikke virkeligheden. Socialborgmester Jesper Christensen (S), der selv bor i Tingbjerg, kan nemlig ikke genkende billedet. Det kan lokalpolitiet i Nordvest heller ikke. Deres statistik viser et markant fald i anmeldte indbrud og tyverier i Tingbjerg fra 2011 til 2014. Myndighederne taler imod den virkelighed, vi får præsenteret gennem præst Vogel. Måske er damen slet ikke på flugt, men bare på vej hjem?

Kildekritik

Avisens negative billede af Tingbjerg bygger på citater fra fire kilder, der fortæller om en bydel gennemsyret af hærværk, overfald og trusler. Tre af kilderne arbejder for Tingbjerg Kirke, hvilket har fået Radio24Syv-journalisten Kristoffer Eriksen til at antyde, at der kan være en »kirkenisse på spil«. Han lavede i sommers 25 timers radio om Tingbjerg og interviewede over 100 beboere, uden at finde tegn på mafiatilstande. »Men det kan være, at det er mig, der er blind,« indrømmer han.

Det er frustrerende svært at blive klog på Tingbjerg, når journalister, myndigheder og selv beboere åbenbart lever i parallelle virkeligheder. Sådan føles hele indvandrerdebatten i Danmark nogle gange. Men hvem skal åbne øjnene, hvis vi alligevel ikke ser det samme?

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Maj-Britt Kent Hansen
Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu