Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Den politiske prinsessedrøm

Moderne Tider
8. november 2014
Det er naivt at tro, at det ikke smitter af på vores syn på politikerne og politik generelt, når ordførere og ministre deltager i Vild med Dans, quizshows eller agerer fotomodeller

Elona Sjögren

Kvinden på dette billede udlever en drøm om at være om prinsesse for en dag. I en smuk mintgrøn gallakjole med alt, hvad dertil hører af bling bling. Det minder om et billede fra et dameblad, hvor en stylist har forvandlet almindelige Askepot til ballets dronning. Billedet er fra bogen Magt og Mode af stylist Pari Khadem, fotograf Elona Sjögren og modejournalist Lotte Tegner Freddie.

En hul klang

Bogen udkom i denne uge og viser mandlige og kvindelige politikere i gallatøj med Christiansborg som baggrund. Bogen bliver solgt som »en unik mulighed for at lære landets magthavende mænd og kvinder at kende på et personligt plan«.

Om motivationen for at være med siger Ulla Tørnæs, at det var »en sjov oplevelse«. Ingen siger ligeud, at det handler om vælgerpleje. Det går alle vel ud fra. Uanset at selvsamme politikere indimellem klager over, at der er alt for meget fokus på, hvilken håndtaske de har med sig, hvilken ret de helst serverer for konen, og om deres børn går i folkeskolen. De vil gerne tages alvorligt for deres politiske standpunkter.

Men det sidste klinger mere og mere hult. For det er naivt at tro, at det ikke smitter af på vores syn på politikerne og politik generelt, når ordførere og ministre deltager i Vild med Dans, quizshows eller agerer fotomodeller. Spørgsmålet er, om det skaber modvilje hos vælgerne? Eller om synligheden giver bonus? Jeg formoder, at deltagerne, inden de trak i galla, har vurderet, at det var mere win end loose.

Ulla Tørnæs har udtalt, at hun synes, hun »ser knaldhamrende godt ud«. Jeg er tilbøjelig til at give hende ret. Og naturligvis må politikere dresse op i habit og højhælede, hvis de har lyst.

Farvel til politik

Alligevel får billedet af den tidligere minister med blonderet højt hår og greb om sit eget liv mig til at gyse.

Over at danske folkevalgte ikke længere siger nej til noget som helst, så længe det giver omtale.

Mens de omvendt igen og igen vægrer sig ved at deltage, når der er tale om komplicerede sammenhænge, som eksempelvis denne uges afsløring af spionage under COP15. Hvor stor magter tryner små aktører i et storpolitisk spil om klodens fremtid. Her har det vist sig sværere at få politikerne til at stille op. Måske fordi emnet ligger lidt for langt fra vælgernes kaffeborde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her