Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Skal bøger gemmes eller smides ud?

Moderne Tider
15. november 2014

Efterlønneren, København

Min kone og jeg skal flytte fra 160 kvadratmeter til 88. Det kommer til at gå ud hårdt over bogsamlingen. En H.C. Andersen i førsteudgave og et par tilsvarende kan jeg godt finde ud af at gemme på, men resten? Hvad gør man? De sidste mange år har vi smidt ud efter først-ind-først-ud-princippet: Nye bøger har fået lov at fortrænge de gamle, når reolerne ikke slog til. Fraregnet min kones krimier, som jeg forstår mindre og mindre af, holder jeg af alle vores bøger – også William Heinesen i Tranebogsudgave, som jeg af en eller anden grund aldrig har fået læst.

Jeg leder efter et holdbart princip at gå frem efter: Skal reolen være et sted for historien, for det, der foregår lige nu, en samling af viden ...? Skal jeg lade opslagsværkerne afløse af Google?

Der er 36 hyldemeter, som skal halveres. Vi skal flytte 1. januar

Svar I:

En af mine yndlingsbeskæftigelser er at gå på opdagelse i andre menneskers bogreoler. Jeg bilder mig ind, at de rygvendte tryksager røber noget om hjemmets beboere – eller i det mindste noget om, hvordan de gerne vil se sig selv. Måske har du det på samme måde, og måske er det derfor, du har så svært ved at bestemme dig for, hvad der skal få lov at blive stående på DINE hylder. For hvad siger det om dig, hvis William Heinesen ikke længere er at finde i din samling? Hvilket menneske er du så?

Mine forældre flyttede tidligere i år fra en større gård i provinsen til et mindre hus i byen. Jeg har bedt dem om at dele deres erfaringer med dig.

Min far, der efterhånden kun læser bøger på sin iPad, mener, at du roligt kan smide de fleste af dine bøger ud og lade dem erstatte digitalt:

»Han foreslår selv at lade opslagsværkerne afløse af Google. Det er ikke nogen dårlig idé, da de formentlig alligevel er outdated. Så hvorfor ikke gå helt den digitale vej?,« skriver han i en mail. Hans pointe er, at hvis du ønsker, at din bogreol skal spejle fortiden, ja så lever du ikke nok i nutiden. Du bør hellere købe nogle nye bøger i stedet for at gemme på de gamle.

Men min mor mener noget andet, og hun har som regel ret.

»Man kan jo høre, at han holder af sine bøger og tanken om, at han måske en gang vil læse/ genlæse nogen af dem, er jo grund nok til ikke at kassere dem,« indvender hun.

Og så er vi jo lige vidt. Men måske er pointen også, at det autoritative svar, som du efterspørger, ikke findes andre steder end på en hylde langt inde i dig selv.

Rasmus Bo Sørensen

Svar II:

Jeg kender en, der valgte den radikale løsning. Hun meddelte sine børn, at de nu kunne hente de bøger, de ville have – og resten blev solgt til et antikvariat. I stedet købte hun en kindle. Jeg må indrømme, at jeg blev rystet, da hun fortalte det. Selv har jeg umådeligt svært ved at smide bøger ud, så jeg er nok en dårlig rådgiver, der faktisk vil mene, at problemet er uløseligt.

Men hvis I har 36 hyldemeter, er der garanteret en del af de bøger, der står på reolerne, som du ikke har læst. Begynd med dem: Vi du nogen sinde læse den og den bog? Svar ærligt, og hvis svaret er nej, så er det ud. Se så hvor langt du kommer. Tag dernæst de bøger, du har læst. Kan du huske, hvad der står i dem? Hvis ja, behold dem, for så har de betydet noget. Hvis nej, så ud. Og undgå for enhver pris at begynde at spekulere på, om du en dag kan få brug for den og den bog. Det kan man nemlig altid! Men du må og skal læse ’De fortabte spillemænd’ – jeg gætter på, at det er den Tranebog, der står og venter på dig.

Karen Syberg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Kristoffersen

Ja,det er frygteligt med bøger. Midt i sorteringen tager sentimentaliteten og minderne og anelsen om fremtidens fantastiske op

Claus Kristoffersen

........levelser overhånd, og al beslutsomhed drysser stille ned mellem de støvende sider.

Heinesen: ham læser man da med rislende fryd og med jævne mellemrum!

Da jeg også er en trofast kunde i boghandler og antikvariater, har jeg hele tiden problemet - hvordan får jeg plads på reolerne? Men jeg har udviklet et princip - hvis det er 5 år siden, jeg sidst har læst en bog - og jeg ikke kan mærke den mindste lyst til at læse den igen - så ryger den ud. det fungerer perfekt.
Heldigvis har vi her i ejendommen en "genbrugs", hvor man kan aflevere bl.a. sine gamle bøger, så andre kan få glæde af dem. Problemer er ofte, at jeg ikke bare afleverer bøger - jeg finder også bøger, bl.a. nogle jeg længe har ledt efter.
Gå digitalt med bøger - no way, der er skærmflimmer nok i hverdagen.

Maj-Britt Kent Hansen

Pga. pladsmangel køber jeg sjældent bøger mere. Men jeg låner på biblioteket. Og ALT for mange bøger. For jeg mangler tid.

Da jeg var der i morges lige efter åbningstid, var der en låner, som havde taget en gøende, snoskforvirret hund med, der løb frem og tilbage. Personalet virkede begejstret. Talte højlydt og klappede den dertil. På en kæmpe storskærm kørte med lyd og billede et spil af en slags. Bøgerne er trængte - ikke kun på efterlønnerens hylder.

Antikvariatet er næppe løsningen. De fleste er ganske kræsne. Vil kun købe sjældne eller nyudgivne bøger. Kassation med hård hånd (læst/ikke læst) er nok eneste udvej.

Gamle kulturer forsvinder lige så stille og roligt for næsen af os - rygere og bogsamlere puttes i graven og ingen sjæl savner dem - det 'nye' menneske lever af elektroner og fotoner alene og de er jo også nemmere at programmere og få til at se ud af 'noget' - nemlig ingenting ...

Maj-Britt Kent Hansen - rigtigt mange genbrugsbutikker har også en bogafdeling. De er ikke så kritiske, der kan du komme af med bøgerne - som de sælger videre til stort set ingen penge. Sådan bliver bøgerne til glæde for andre og hjælper med til at tjene penge til et godt formål.