Læsetid: 9 min.

For gud, konge og tissemænd

Den 17. november fejrer hæren sit 400 års jubilæum, og i løbet af året har hærhistorien været sat i fokus. En hidtil ufortalt historie er, at mange soldater bl.a. de prangende gardehusarer på Østerbro for 100 år siden supplerede deres sparsomme soldaterløn ved at trække i København
Flotte fyre. Gardehusarernes flotte uniformer var en del af problemet, mente Krigsministeriet. De to officerer på billedet har ikke noget med sagen at gøre.

Flotte fyre. Gardehusarernes flotte uniformer var en del af problemet, mente Krigsministeriet. De to officerer på billedet har ikke noget med sagen at gøre.

Rigsarkivet

15. november 2014

Den 19. november 1910 var næppe nogen god dag for oberstløjtnant Frederik Engelbrecht, der var chef for det stolte og traditionsrige Gardehusarregiment. Engelbrecht måtte nemlig i en fortrolig skrivelse til Krigsministeriet erkende, at hans gardehusarer solgte sig til homoseksuelle, og at han som chef ikke kunne gøre noget for at forhindre det. Som han konstaterede, var situationen til stor last for regimentets ry, men soldaterne lod sig friste af de såkaldte »perverse Mandspersoner« for at få penge til forfriskninger og andet sjov, noget som soldaterlønnen ikke tillod.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Morten Balling
 • Robert Ørsted-Jensen
 • Ivan Gullev
 • Rasmus Kongshøj
 • Benny Larsen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Else Damsgaard
 • Niels Engelsted
Morten Balling, Robert Ørsted-Jensen, Ivan Gullev, Rasmus Kongshøj, Benny Larsen, Lise Lotte Rahbek, Else Damsgaard og Niels Engelsted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Historien er nu ikke mere "ufortalt" end at jeg kan genkende dele af den fra for en 30 års tid siden, hvor den indgik i det udbredte drilleri/mobning regimenterne imellem og syntes at have gjort det længe.
"Gardehypperne" fik den at høre og de kendte den godt i forvejen, sikkert fra flere generationer siden 1910.

Michael Kongstad Nielsen

"...bl.a. de prangende gardehusarer på Østerbro for 100 år siden supplerede deres sparsomme soldaterløn ved at trække i København"

Og hvad så?

MKN,

Så kan man subtilt mobbe nogen (her nok hele hæren, når den nu holder jubilæum) ved underforstået at kalde dem "bøssekarle" osv. uden direkte at kunne beskyldes for at bruge homoseksualitet som skældsord.

(Mann merkt die Absicht.........)

Kære Sosser: Lad os få lidt retro: Militarismen er det rene vanvid.

Niels Duus Nielsen, Rasmus Kongshøj og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Tak for artiklen. Det her havde jeg aldrig hørt om.

Robert Ørsted-Jensen, Gert Selmer Jensen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Benny Larsen, Niels Mosbak, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Derudover kunne man godt spørge, om hærens 400 års jubilæum er det rigtige tidspunkt for artiklens offentliggørelse? Men selvfølgelig, hvis mandeprostititution i vores moderne tider ikke er stigmatiserende, gør det måske ikke noget?

Thomas H. Pedersen

Det plejer da at være livgarderne som trækker :)....

Men sjovt at se at soldaterlønnen også dengang var elendig. måske var det derfor mange officerer tog til f.eks. Congo og Fremmedlegionen.....

Grethe Preisler

Å helle dusse, Lise Lotte Rahbek, har du aldrig hørt det før?
- den variant af 'sugar-dating' er gammel som Metusalem.

Jeg havde en pigesmuk fætter på mødrene side, som aftjente sin værnepligt i søværnet engang i begyndelsen af 1950'erne. Til trods for, at han var fyldt 25 år (havde fået udsættelse under sin uddannelse) så han stadigvæk ud som en 17-årig, da han troppede op til famliebesøg i provinsen iført kongens klæder.

"Nej, hvor ser du nuttet ud i matrostøj, du ligner en konfirmand!" - udbrød vores mor spontant, da hun åbnede entredøren for fætter.

"Det behøver du ikke at fortælle mig, Tante" - svarede fætter, som var født og båret i København. "Jeg har mit hyre med at vogte min dyd. Man kan sgu dårligt nå at klaske røven i sædet på en barstol i minefeltet i den mundering, før man bliver kontaktet af en nobel herre i dobbeltrat habit, med vielsesring på fingeren og kameluldsfrakke i garderoben, som gerne vil spendere en genstand eller fem på en fattig værnepligtig matros."

Og så talte vi ikke mere om det.

Else Marie Arevad, Morten Balling, Peter Poulsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Det må være "gid pokker have mit gamle tastatur".

Jeg læste en artikel om, at den menneskelige hjerne er skrumpet omkring to procent i de sidste tyve tusind år. Vi er kort sagt blevet dummere, og udviklingen kan kun accelerere. Det hænger sammen med at vi har lært at samarbejde og uddelegere opgaver. Vi har ikke længere brug for at kunne det hele hver for sig, og derfor er der heller brug for den hjernekapacitet, som mennesket tidligere besad. Jeg ser det også hos mig selv, hver dag, desværre.

Niels Duus Nielsen, Markus Hornum-Stenz, Lise Lotte Rahbek, Benny Larsen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Så var det min syv og sæl heldigt for os, at det geni, der opfandt pc-tastaturet, ikke blev født for tyve tusind år siden, for hvor i naturens fødekæde ville vi så have befundet os nu?
I maven på en sabeltiger måske ;-)

ulrik mortensen

..." at den menneskelige hjerne er skrumpet omkring to procent i de sidste tyve tusind år. Vi er kort sagt blevet dummere, og udviklingen kan kun accelerere" ...

De sidste 30.000 år er hjernen skrumpet med ca. 10%, fra ca. 1,500 til 1,359 cm^3 (link nedenfor). Men hjernestørrelser siger ikke (direkte) noget om intelligens. Neandertal mennesket havde større hjerner end homo sapiens osv, osv.

http://phys.org/news/2011-02-brains-smarter.html

Markus Hornum-Stenz, Majbritt Nielsen, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Ah, jamen jeg favner skam med begejstring alle de nye ting, som jeg har mulighed for at lære noget om, fordi jeg ikke vidste om det på forhånd.
Tænk - hvis jeg er heldig ved jeg stadig ikke alting, før jeg fylder 100 år. ;-)

Grethe Preisler

@Ulrik Mortensen,

Jeg hælder til den opfattelse, at Frank Hansens indspark kl. 14.12 var spøgefuldt ment. Manden er jo ikke idiot og er derfor utvivlsomt klar over, at Albert Einsteins hjerne vejede mindre end den officielle gennemsnitsvægt for en nutidig kvindehjerne (som igen er lavere end den officielle gennemsnitsvægt for en nutidig mandehjerne).

Det er næppe heller forbigået Frank Hansens opmærksomhed, at fysikeren Stephen Hawking på en forespørgsel om sin intelligenskvotient svarede, at den havde han virkelig ingen anelse om, og at han øvrigt mente, at folk, der pralede med deres IQ var 'tabere'.

Om de to nævnte matematiske genier ville være i stand til at bestå den eksamen, man skal aflægge for at blive optaget som medlem af foreningen Mensa, vides ikke. Men muligheden for, at de begge ville være dumpet med glans, kan ikke udelukkes.

Markus Hornum-Stenz, Frank Hansen, Majbritt Nielsen, Gert Selmer Jensen, Lise Lotte Rahbek og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Det er ærgerligt at man skal blive ved at gentage, at intelligens intet har med forstand at gøre. De to ting kan korrelere, men de kan også korrelere modsat. Det sidste ses ofte hos økonomer.

Iøvrigt er det min bestemte opfattelse, at Neandertalerne havde mere forstand end os. Når de alligevel uddøde skyldtes det, at de ikke kunne holde alt det trommeri ud, som de indvandrende homoer fra Afrika bragte med sig.

Søren Kristensen, Else Marie Arevad, Niels Duus Nielsen, Hanne Ribens, Thomas Andersen, Rune Petersen, Martin Madsen, Robert Ørsted-Jensen, Peter Poulsen, Gert Selmer Jensen, Grethe Preisler og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg har sagt det før, og siger det gerne igen: Kommentarsporene på Infomation burde prisbelønnes !

Gert Selmer Jensen og Majbritt Nielsen anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Tak for en god historie.

Hvis man er på røven, så er man villig til at sælge den............ Undskyld. Men hvor mange gange skal det bekræftes, at social nød er årsagen til prostitution?

Gert Selmer Jensen, Majbritt Nielsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Den almindelige erfaring, Henrik Petersen, er, at penge er verdens bedste undskyldning for bi- og homoseksuelle mænd til at leve deres lyster ud.

Der foresvæver altså også mig et ret tiltrækkende "indre nethindebillede" af Lone Herz og Susse Wold i husaruniformer. Jeg husker ikke om det er samme film, men der må være noget med den uniform!? ;-)

Lise Lotte Rahbek og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar

Nic Pedersen - Filmen er "Hurra for de blå husarer". Og så kan man jo, når man ser den kække Ebbe Langberg i uniformen tænke på, at han udelukkende var til mænd :-))))

Gert Selmer Jensen

Peter Hansen-
Ja.! Ebbe Langberg var "stjernen". I regimentet. Og enhver svigermors drøm.! (Hun skulle bare vide).

Gert Selmer Jensen

Michael Kongstad Nielsen-
Tak for linket.! Jeg tror bare jeg bliver i illusionernes verden. Det er så smukt.

Markus Hornum-Stenz og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Det interessante i naturligvis meta....
Ikke at homofile ubemidlede garderhusarer og et par hetero hvor ubemidletheden har været delvis mental også mentale, har skaffet sig slige lommepenge. Det er tidløst, brancjeløst, internationalt, banalt og der er intet der forbinder fænomenet med danske garderhusarer i 1800-tallet per se. Intet ! Overhovedet. Ren ekstrabladsvinkling.
Men det der er interessant er hvorfor den bliver bragt. Og det har noget at gøre med hvad man kan kalde 'godheds-generationerne', de der er postnazistiske, 'anti-ditten og datten upassende, ikkerygende, 12-tallede, fitnesssvedende korrekte. Og deres dårlige underbevidste følelse af at de måske ikke er så fantastiske alligevel i forhold til det 'internationale, tidløse, brancheløse.
etc...'
Så der opstår et behov blandt alle disse gloriepudsere for historier der fortæller at deres forfædre var lige så elendige som dem., ikke ? Og lidt værre. Bare lidt....
Derfor dukker en sådan historie op i det pæne Information :-D

Lad mig henvise dig, Odd Bjertnes, til Rosen, Wilhelm von: Månens Kulør I-II. Studier i dansk bøssehistorie 1628-1912. Rhodos. København 1993. Især kapitel 12, der behandler den konstruktionen af det moderne begreb om homoseksualitet og kampen imod det, som den udspilledes intenst netop i årene 1908-1911.
Det var jo også dér, at Johannes V. Jensen skrev sin perfide kronik imod Herman Bang, og hvor hans brovten med denne artikel får en ny kontekst at virke i: " En meget kendt Forfatter, der iøvrigt foruden at være abnorm ogsaa har vist Talent, er naaet til i disse sidste Dage at staa frem og snakke om Landets Forsvar: Staklen, der næppe nogensinde har haft et Vaaben i sin Haand, lider formodentlig i Øjeblikket af platonisk Kærlighed til en Løjtnant."
Læs i øvrigt hele svineriet på Politikens hjemmeside, hvis man skulle lide af den vrangforestilling, at spørgsmålet ikke blev behandlet i åbenhed i fortiden: http://politiken.dk/debat/kroniken/ECE117882/samfundet-og-saedelighedsfo...

Til Grethe Preisler og andre vil jeg påpege, at Albert Einstein ikke bliver anset for at være et matematisk geni, og det har ikke noget at gøre med vandrehistorierne om hans skoletid. Einstein udviklede ikke selvstændigt nye matematiske teorier, men var god til at benytte matematiske koncepter specielt indenfor geometri i sin relativitetsteori. Jeg kan faktisk ikke på stående fod komme på nogen matematiske resultater som tilskrives Einstein, omend der nok skal være nogle. Einsteins geni lå indenfor fysikken og hans banebrydende arbejder på dette område krævede nye metoder og indsigter i matematik. På denne indirekte måde kom han til også at inspirere og påvirke matematikkens udvikling.

Hej Peter H . nåja, nu er 'dansk bøssehistorie' jo ikke eksistentielt relevant for mig, om man så må sige. Det er derimod mineaktuelle ...medborgere.. (mod..?) og deres logikker, og den sandt at sige 'mindst ringe's med. Det væsentlige er at det er forbavsende lidt udbredt at vide hvor og ikke mindst hvornår i verden man befinder sig - lidt overslagsmæssigt sagt.. Og det kan have noget med at gøre, at der intet nyt er under solen. Emnet kan ikke pakkes væk i en eller anden 1864-trigget 'sådan er det ikke mere'-illusion.

Robert Ørsted-Jensen

Fremragende artikel - det er godt at disse kilder stadig eksisterer -

Det er ikke mindst godt at få denne artikel efter i flere år nu at være blevet bombarderet med nonsens om at prostitution er noget mænd gør ved kvinder

Her er da lidt variation

Hvad er egenlig problemet?
Alle kan åbenbart lide husaruniformer og vi kommer jo ikke op at slås, når nogen er til Ebbe Langberg og andre til Susse Wold. ;-)

Emnet, Nic Pedersen, er jo, ikke homoseksualiteten, men sædeligheden og øvrighedens angst for ikke at kunne opretholde den.
For nu at blive ved von Rosens disputats, som ud over at være interessant for sin påvisning af livsdueligheden i en mellemmenneskelig praksis, selv under vanskelige vilkår, også påpeger, at denne livsduelighed måske nok har sin rod i den klasseoverskridelse, der også berøres i artiklen og kommentarerne, og som måske, sammen med personligt initiativ, har medført, at homoseksuelle mænd generelt bevæger sig socialt opad i forhold til deres baggrund.
Jeg siger ikke, at de ligger sig til det, selvom det helt sikkert forekommer; men et netværk i et miljø med så bred en rekruttering fra alle lag, plus det sammenhold, som en ofte repressiv omverden opmuntrer til, er ikke uden virkning. At man i politiet udmærket har været klar over dette forhold, afspejles jo i denne historie af den manglende lyst til at skride ind over en åbenlyst kriminel adfærd: mange gode borgermænd kunne komme i fedtefadet - ligesom man kunne formode, at der også i politiet har været paralleller til garderhusarerne.
Problemfeltet rejser en mængde spørgsmål til socialisationen i samfundet, men her kan det vel bare række at gøre opmærksom på, at den objektive fare for samfundet, set fra øvrighedens øjne, ikke nødvendigvis er paranoid: der er et mandemiljø, hvor folk i modsætning til det fag- og klassemæssigt opdelte, hjælper hinanden til at klare sig godt - hvis der i øvrigt er menneskelige ressourcer bag, for ingen kan formodentlig i længden opretholde en position, som man ikke har evner til at bestride - og som derfor undergraver de privilegier, der opnås igennem disse andre samfundsrelationer. Den kvikke unge mand, der er "frisk", har alt andet lige en større chance for studenterjobbet, end den unge mand, der ikke er "frisk", og måske derigennem også kommer til at demonstrere, at han måske er mindre kvik.

Markus Hornum-Stenz

@Nic: Mnjah, jeg tror faktisk problemet er, at der næppe er en mere effektiv måde at provokere "udadreagerende" mænd til vold end at vifte dem om næsen med homofili.
En væsentlig grund til at historier som denne er tabubelagte er, at "det store tavse flertals kollektive ubevidste" henover tid har erfaret, at emnet mandesex er vældig effektivt til at skaffe sig uvenner med, resulterende i tæsk, arveløshed og generel social stigmatisering.
Så en af verdens mere urimelige sociologiske grundmekanismer er tilsyneladende, at mænd holder deres evt. homo-/biseksuelle tendenser for dem selv, for at holde sig i smult vande socialt og dermed - i hvert fald på den korte bane - bidrager til mindre "social uro" samfundsmæssigt.

Hvis du vil lege med andre mænds pikke,
da sørg for at verden, den ser det ikke

Ah, Markus Hornum-Stenz, som jeg påviser det, er det en sandhed med modifikationer. Det er helt sikkert rigtigt, at "friskheden" ikke skal promoveres for åbent; men samtidig er denne de rette steder ofte et positivt argument.
Desuden er seksualiteten jo betydeligt mindre skematisk, end diverse modeller for den kan rumme. Derfor er det andre forskningsmiljøer, man skal ty til, hvis billedet skal være retvisende.
Det er værd at huske på, at meget arbejde til ud på de små timer stort set kun kan bestrides af enlige mænd uden særlige familiære forpligtelser - der alligevel skal have tiden til at gå, til der bliver gang i butikken på stamværtshuset.

Grethe Preisler

Frank Hanen,

Nihil sine labore, som franskmanden siger. Matematisk geni eller ej - fysikeren Albert Einstein ville næppe have drevet det så vidt, som tilfældet var, indenfor den videnskabsgren, han valgte at dyrke, hvis han ikke havde været bedre til matematik end de fleste af sine klassekammerater i gymnasiet.

Grethe Preisler

Undskyld Frank Hansen, det var ikke min mening at stave dit efternavn så dumt.

Det manglende s mellem n og e må tilskrives Sætter Nissen, som har slået sig ned i tastaturet på min alderstegne pc.

Niels Engelsted

Frank og Grethe,
jeg kan tage fejl, men mener svagt at erindre, at det var Einsteins kone, der var god til matematik og hjalp ham med denne vanskelige kunst.

Ikke hermed sagt, at han ikke var et geni. Hans geni bestod vel i, at han forfulgte et argument ud i det absurde (reductio ad absurdum), men hvor alle andre ville stoppe her, fortsatte han og nåede frem til et radikalt andet verdensbillede (ups, tid og rum er af gummi).

Hvad angår matematikken i den specielle relativitetsteori er denne – som alle bekendt! - rimelig elementær, næsten på gymnasieniveau, men det ser straks meget værre ud med matematikken i den generelle relativitetsteori med sine tensorer og anden skøn matematik fra eksempelvis den riemannske geometri i ’Vierbein’-koordinatsystemer …

Einsteins anden kone, Mileva, var ikke videnskabelig medarbejder, men mere en kvalitetskontroller af Einsteins udkast til afhandlinger, det var først langt senere han ’klagede’ over, at han kunne for lidt matematik – men det fik naturligvis datidens førende matematikere til at ’skabe’ det nødvendige matematiske grundlag for hans teorier …

Abraham Pais: Ich vertraue auf Intuition. Der andere Albert Einstein.
Spektrum Akademischer Verlag, Heidelberg mv., p.36ff.

Grethe Preisler

Frank Hansen:
"Er det hvad man på engelsk kalder et Freudian slip?"

Der bliver jeg dig svar skyldig, Frank. jeg er ikke blevet 'hjernevasket' af en psykoanalytiker for nylig og foretrækker (muligvis derfor) at lade Sætter Nissen bære skylden for fadæsen. Mig var det i hvert fald ikke, der fandt på at kalde dig 'Hanen'.

med venlig hilsen
den lille røde høne

Ikke noget nyt.
Der er beretninger fra der Wilhelminske Kejserrige at unge mænd søgte ind i bestemte regimenter fordi deresuniformer tiltrak bestemte kundesegmenter og at der var kunder der ikke kun søgte medlemmer af disse regimenter, men specialiserede sig på bestemte tjenestegrader indenfor regimentet, menig, befalingsmand, officer.

Der siges stadigt om USMC at hvis du tipper en på skulderen så enten dræber han dig eller smider bukserne og bukker sig foran.

Sider