Interview
Læsetid: 1 min.

Læser du bøger: Lars Bonnevie

Homer har det hele, siger forfatter, oversætter og litteraturkritiker Lars Bonnevie, som er aktuel med oversættelsen af Marcel Prousts ’På sporet af den tabte tid bd. 11’
Moderne Tider
29. november 2014

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»En masse forfattere, blandt andet dem, der skrev Bibelen, ønsker at gøre verden til et bedre sted. De har således et medansvar for, at den er blevet værre. Men et godt bud på en bog, der har gjort verden til et bedre sted, er Karl Marx’ og Friedrich Engels’ Det kommunistiske manifest fra revolutionsåret 1848. Den forklarer, så selv et barn kan forstå det, hvorfor det kapitalistiske system er umenneskeligt og fremmedgørende. I dag, hvor den relative økonomiske ulighed er lige så stor som før Første Verdenskrig, og hvor alt gøres op i penge, fatter vi ikke, at nogen engang har magtet at tænke så frit.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jeg startede med at læse Odysseen som 10-årig og er ikke holdt op siden, om end på andre niveauer. Homer har det hele, så er det sagt. Fantasy og realisme, krig og kærlighed, fornuft og følelser, mod og list, fremmedgørelse og hjemkomst. Kvinderne spiller den afgørende rolle i alle anliggender – ligesom i virkeligheden. Det europæiske menneske begynder her. Og Oplysningens dialektik. Kan nogen forlange mere?«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Som anmelder i over 40 år har jeg læst en bunke bras. Allerede Voltaire mente, at der blev udgivet alt for meget vås, og jeg giver ham ret. Generelt afskyr jeg bøger med en positiv holdning til fædreland, kristendom og kapitalisme, men det lykkes mig i reglen at undgå dem. Hvad var spørgsmålet?«

Hvilken type læser er du?

»Troløs. Illoyal. Har en bog ikke fanget mig efter de første 20 sider, smider jeg den fra mig. Det gælder ikke de bøger, jeg anmelder, herunder krimier.«

Hvornår læser du?

»Drøvtygning eller vitaminkur? Det sidste foregår efter mørkets frembrud og i dyb stilhed. For tiden Vergils død af Hermann Broch. Ufortyndet eufori.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her