Interview
Læsetid: 1 min.

Læser du bøger: Peter Tudvad

Filosof og forfatter Peter Tudvad, der er aktuel med en biografi om den tyske teolog og modstandsmand Dietrich Bonhoeffer, læser når som helst og hvor som helst
Moderne Tider
15. november 2014

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Min egen I krig og kristendom. En biografi om den tyske teolog og modstandsmand Dietrich Bonhoeffer. Fordi Bonhoeffers menneskelighed på én gang er så banal og basal, så ordinær og ekstraordinær, at man ved hans eksempel både bliver klogere på og stiller større krav til sig selv som menneske. Trods al 1930’ernes retoriske ramasjang blev han aldrig døv for de ildevarslende toner, som alle andre også kunne have hørt, hvis de ville. Han var kompromisløs, men hverken verdensfjern eller verdensfjendsk, som man ellers ser det blandt religiøse og politiske fanatikere.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Som forfatter med skønlitterære ambitioner skeler jeg bestandigt til Henrik Pontoppidans Lykkeper og Umberto Ecos Rosens navn. I min Kierkegaard-roman Forbandelsen var jeg meget inspireret af Pontoppidans sproglige stil, som passede fint som et kompromis mellem Kierkegaards dunkle højtidelighed og vore dages letfordøjelige jaskeri. I min næste roman, Manteuffel, der foregår i det 16. århundrede, er Ecos eminente formidling af en fjern tid i en dramatisk ramme mit forbillede.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Det vil jeg nødigt svare på, men kandidaterne findes blandt de bøger, jeg i en årrække som anmelder på Weekendavisen var nødt til at læse. Nogle var så ringe, at jeg under andre omstændigheder ville have arkiveret dem lodret. Typisk af forfattere, der i deres begejstring for større ånder anstrengte sig over evne for at formidle deres tanker.«

Hvilken type læser er du?

»En hybrid af læg og lærd, snart læser jeg grundigt i et adstadigt tempo med blyant og notesbog ved hånden, snart haster jeg utålmodigt gennem bøgerne for at adspredes.«

Hvornår læser du?

»Om morgenen på toilettet og i køkkenet over rundstykkerne, til frokost over spisebordet, om formiddagen, eftermiddagen og aftenen ved skrivebordet, i lænestolen eller sofaen, om natten i sengen, inden jeg falder i søvn, på rejser i tog, fly og bus, når som helst og hvor som helst.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her