Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Tom Buk-Swienty

Tom Buk-Swienty, forfatter til ’Slagtebænk Dybbøl’ og ’Dommedag Als’, som ’1864’ er inspireret af, kan læse på alle formater
Moderne Tider
8. november 2014

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»En af de smukkeste bøger, jeg har læst, er den store østrigske forfatter Stefans Zweigs hyldest til Europa før kontinentets store syndefald med Første Verdenskrig i selvbiografien Verden af i går. Den jødiske Zweig skrev bogen kort før sit selvmord, som han begik sammen med sin kone i sit eksil i Brasilien i 1942. Verden af i går beskriver den usædvanligt fredelige æra i Europa i årene 1871-1914, der – båret af åbenhed – var en opblomstringstid for kunst, poesi, litteratur og videnskabe.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»En lille upåagtet bog skrevet af forfatteren Erik Skram i 1887, Hinsides Grænsen. I bogen beskriver Skram sin oplevelse af at være med i slaget om Als den 29. juni 1864. Han blev hårdt såret og overlevede kun ved et mirakel. Jeg tror, jeg var 15-16 år, da jeg læste bogen. Hans beskrivelser af at være på lazaret satte sig dybt i mig – og kom til at præge mit syn på krig dybt. Den har været med til at udstikke min egen bane som forfatter sidenhen.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Hvis jeg får fat i en bog, jeg ikke bryder mig om, læser jeg den ikke færdig. Dan Browns Da Vinci Mysteriet, som jeg hørte som lydbog under et langt roadtrip igennem Sydstaterne for nogle år siden, kunne dog godt være en kandidat.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg er den type, der altid er omgivet af bøger. Her i mit kontor er der stabler og bunker og bøger mast ind i reolerne. Jeg lever af at skrive bøger – og i den proces også af at læse bøger. Og for den sags skyld aviser og magasiner. For mig er et stort dagligt indtag af det skrevne ord lige så nødvendigt som det at trække vejret. Så jeg er vel den type læser, der altid læser.«

Hvornår læser du?

»Som sagt: Altid. Og på alt. Gamle træbøger, telefonen, iPad’en, og jeg ville også gøre det på en rulle toiletpapir, hvis nogen fandt på at udgive bøger i det format. Og endelig: Jeg er en stor fan af lydbøger. Når jeg turnerer rundt i Danmark i bil for at holde foredrag, har jeg altid en lydbog med.«

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her