Baggrund
Læsetid: 7 min.

’Sikke en smuk lille tissemand, du har’

Forleden blev to otteårige drenge bortvist fra deres skole for at vise deres tissemænd til en jævnaldrende pige. Inden da var en mor og søns puslebordsleg, der forargede. Information tog med til et debatarrangement, der spurgte, om danskerne er blevet kropsforskrækkede, eller om vi blot er blevet bedre til at beskytte vores børn?
Forleden blev to otteårige drenge bortvist fra deres skole for at vise deres tissemænd til en jævnaldrende pige. Inden da var en mor og søns puslebordsleg, der forargede. Information tog med til et debatarrangement, der spurgte, om danskerne er blevet kropsforskrækkede, eller om vi blot er blevet bedre til at beskytte vores børn?

Josephine Kyhn/iBureauet

Moderne Tider
29. november 2014

I et konferencelokale hos magasinet Vores Børn i Hellerup, sidder Louise Dinesen på bagerste stolerække med sin fire måneder gamle datter Vigga. Hun vugger stille fra side til side, og Vigga vugger med. Louise Dinesen er født i et kollektiv, hvor bare bryster ikke var noget særsyn, og hvor seksualitet var noget, man kunne tale frit om. Hun ønsker, at hendes datter skal opleve samme frisind, men samtidig ved hun, at det hører en anden tid til. Det bekymrer hende, og derfor er hun mødt op til dette debatarrangement om kropsforskrækkethed.

Forleden var det to otteårige drenge, der aktualiserede debatten, da de løftede deres tissemænd op over buksekanten foran en jævnaldrende pige henne i skolen. Som straf blev de bortvist i en uge for at opføre sig blufærdighedskrænkende og for at overskride skolens regler. Men også magasinet Vores Børn, som afholder eftermiddagens fyraftensarrangement, kom pludseligt til at spille en væsentlig rolle i debatten om børns nøgenhed, da bladets redaktør Louise Mørup Sonne skrev klummen solsorten og ormen.

»Villads og jeg skraldgriner, når vi leger solsorten og ormen, hvor min hånd er en sulten solsort, der kommer flyvende og forveksler hans bette tissemand med en lækker, lille regnorm. Haps!« var ordene, som førte til, at hun på nettet både blev kaldt »pædofil«, »krænker« og »syg«. »Uanset, hvor gammel drengen er, skal hans mor ikke lege med hans tissemand, på nogen måde«, skrev en kvinde. En anden skrev, at hendes børn »åbenlyst burde tvangsfjernes«. Louise Mørup Sonne er med til debatarrangementet, men som tilhører. I dag er det nogle andre, der skal på banen.

’Diller-gate’

Manu Sareen er eftermiddagens første taler. Før han blev politiker, var han pædagog, mandlig endda, og har fulgt, hvordan »vi er trådt ind i kropsforskrækkelsens århundrede«. Nu er han børneminister og fortæller, at man inde i ministeriet har døbt de to aktuelle sager ’diller-gate’ og ’solsorte-gate’. Forleden genså han et afsnit af børne-tv-serien om Lotte, der kunne blive usynlig, når hun trykkede sig på navlen. I afsnittet var Lotte blevet beskidt og hendes storebror hjælper hende derfor i bad.

»Synet af Lotte nøgen var et wake up call,« siger Manu Sareen. »Hvis det var en ny serie, ville der lyde et ramaskrig. Folk ville stille alle mulige spørgsmål. Er der nogle voksne, der kigger med? Hvad laver broderen ude på badeværelset, og er deres søskendeforhold overhovedet sundt og naturligt?«.

Chefredaktør Mette Hovmand-Stilling er ordstyrer og spørger, hvad Manu Sareen selv har gjort for at give sine børn et naturligt forhold til nøgenhed.

»Jeg har syntes, det var super fedt at være i bad med ungerne, men jeg har nok ikke lige gjort det der med ormen og solsorten«, siger han og kigger på Louise Mørup Sonne.

Rundt på alle stolene ligger Vores Børns seneste temanummer, Rør ved dit barn. Heri har man blandt andet spurgt familievejleder Lola Jensen, om man må ’prutte’ sin etårige på tissemanden. »Nej, det må man ikke. Man prutter på fødderne, hænderne og maven, men ikke kønsdelene. Dem rører man kun ved, når man skal vaske dem, smøre en rød numse eller tage temperatur. Kønsdelene hører til barnets privatsfære og må ikke inddrages i leg«, siger hun til magasinet.

Anne Bøndergaard har også fået et af bladene. Hun er højgravid og sidder blandt tilhørerne. Om tre uger skal hun føde, og ligesom Louise Dinesen er hun bange for den retning, den offentlige samtale omkring nøgenhed og børn har taget.

»Solsortesagen er blevet kørt helt vildt op. Stakkels kvinde, tænker jeg. Hun har jo bare sagt noget, som mange sikkert gør, men som mange ikke har lyst til at sige, fordi det kan blive læst helt forkert«.

Veninden Mie Vinkel nikker. Hun er mor til Harald på fem måneder, som sidder på hendes arm og laver babylyde. Hun er ret sikker på, at hun selv var nøgen som barn i sin daginstitution, men hun husker ikke nogle konkrete episoder.

»Og det tror jeg faktisk skyldes, at nøgenhed ikke var noget problem dengang. Hvorfor skulle noget, der blev anskuet som helt naturligt, indprente sig for evigt i min bevidsthed?«

Blind af onani

Da Manu Sareen er færdig med at tale, bliver der rykket rundt på nogle høje caféborde og gjort plads til en paneldiskussion, hvor tilhørerne kan byde ind med spørgsmål og kommentarer. Anna Louise Stevnhøj, som er forfatter til bogen Må vi lege doktor og en del af panelet fortæller, hvordan vi for 100 år siden troede, at børn kunne blive både blinde, døve og vokse helt forkert af at onanere.

»Faktisk var det en del af lægers arbejde at fortælle forældre, hvordan de undgik at deres børn rørte ved sig selv«, fortæller hun.

I 1930’erne kom der fokus på den sunde, naturlige seksualitet, og i 70’erne fik det naturlige fuld udblæsning.

»Jeg elsker den her historie fra dengang om en pædagog, der når hun skiftede drenge, sagde, ’sikke en smuk lille tissemand, du har. Den kommer du til at glæde en kvinde med en dag’. I dag er der ikke nogen, der bliver uddannet til at komplimentere børns tissemænd,« siger Anna Louise Stevnhøj.

Nogle griner, mens en kvinde stille siger »sådan skal det heller ikke blive« til veninden ved siden af sig.

Langt hovedparten af de fremmødte er kvinder. Det kan Kuno Sørensen, som er psykolog i Red Barnet, ikke lade være med at nævne. »Jeg kan tælle, hvor mange hankøn, der er til stede i dag på én hånd, og det er ærgerligt, da vi er det køn, der oftest mistænkeliggøres og anklages for overgreb«. Han husker tydeligt den første store pædofilisag, Vadstrupgårdsagen fra 1997, hvor en mandlig pædagogmedhjælper blev idømt tre og et halvt års fængsel for seksuelle overgreb på op mod 20 børnehavebørn.

»Det gode ved den sag var, at den aftabuiserede, at der foregår seksuelle overgreb mod børn. Til gengæld var omkostningen, at vi ser spøgelser alle vegne. Det mest sikre sted for børn at opholde sig er i institutionerne, for langt de fleste overgreb begås i hjemmet,« siger Kuno Sørensen.

Selv om han bevæger sig lidt væk fra diskussionen, kan man høre på tilhørerne, at han åbner op for en interessant diskussion, da hun runder sin talerunde af med en betragtning omkring danskeren Malthe Thomsen, som for nylig blev frifundet for alle anklager om overgreb mod børn i New York.

»Hvordan kan han komme hjem til Danmark som en helt, når danskere, som er blevet renset, forsat skal leve med en mistænkeliggørelse hængende over sig?« Hans eget bud er, at vi i den ene sag ser USA som det onde, mens vi i den anden sag ser selve pædofilianklagen som det ondeste, der findes i Danmark.

Dårlige forældre

24-årige Ida Korsgaard, har sendt et spørgsmål til panelet, om hvorfor normen så hurtigt har ændret sig? Da hun selv var barn, rendte hun rundt uden en trevl på kroppen. Nu lader hun sine børn gøre det samme, men bliver mødt af skeptiske blikke.

Anna Louise Stevnhøj mener 80’ernes aids-frygt er en del af forklaringen:

»Aids overtog seksualundervisningen, som kom til at handle om at bruge kondom for ikke at blive smittet,« siger hun, og både i panelet og blandt de tilhørerne, som ser ud til at kunne have været unge i 80’erne, er der flere, der nikker. Sex kom til at handle om sygdom og frygt.

Selv om frygten kom til at tage form af pædofiliangst, er det stadig frygt, der forbindes med seksualitet.

De konservatives Mai Mercado har en søn på halvandet, og selv om hun siger, at hun sagtens kunne finde på at lege solsorten og ormen, kunne hun aldrig drømme om, at lade sin søn løbe nøgen på en offentlig strand af frygt for at nogle ville tage billeder og misbruge dem. Yildiz Akdogan fra Socialdemokraterne vil heller ikke lægge nøgenbilleder op på nettet af sin datter af frygt for, at nogle vil tænke, hun er en pervers mor, siger hun. Hun fortæller om en sommerdag på Nørrebro, hvor hun sammen med en række andre forældre stod og snakkede om deres børn, som legede på legepladsen foran dem. Et barn på legepladsen løb nøgen rundt, og hurtigt blev forældregruppen enige om, at det nok var en dårlig idé.

»Bagefter tænkte jeg, at der er sket en automatisk censur i forhold til, hvad vi gør med vores børn i det offentlige rum.«

»Er vi blevet dårligere til at være forældre?« spørger ordstyrer Mette Hovmand-Stilling hen imod arrangementets slutning og henvender sig direkte til en tilhørende kvinde med mørkt hår og i blå jakke.

Det er journalisten Hanne Dam, der særligt er kendt for i en lang årrække at have dækket kønsstof.

»Ja, det mener jeg virkeligt! I mangler selvtillid og en tro på, at det, I gør, er godt nok,« siger hun henvendt til forsamlingen og spørger, om nogen nogensinde har læst en bog om børns seksualitet? Umiddelbart er der ikke nogen, der svarer.

Da arrangementet slutter, og folk begynder at gå, bliver Louise Dinesen siddende lidt endnu for at amme datteren Vigga færdig. Hun er overrasket over, at paneldeltagerne ikke diskuterede mere med hinanden, men overordnet set var enige om, at vi er blevet for kropsforskrækkede.

»Men det er jo faktisk også hovedsageligt på de sociale medier, at alle sagerne er eksploderet. Her hidser folk sig op og siger, nøgenhed er farligt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I Absurdistan må mødre ikke lege solsort med deres drengebørns tissemænd, men de må gerne få snittet forhuden af den.........

Toke Andersen, Anne Eriksen, Andreas Andersen, Alex Pedersen, Carsten Mortensen, Troels Brøgger og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Mht solsortelegen kommer det vel også an på hvad/hvem, der har påbegyndt den. Er barnet optaget af sine kønsdele og vil gerne kommunikere om dem - så er det en uskyldig leg, som dog altid kun bør ske på barnets initiativ. Min egen søn havde en kort periode på puslebordet, hvor dilleren nogen gange fik en tur - det blandede jeg mig ikke i - engang var min mor endda tilstede. Hun tog det pænt, kommenterede blot lettere forbløffet 'at den får sørme en ordentlig omgang'. Religion og seksualitet er en privatsag - og det gælder alle aldre. Derfor kan man godt være afslappet omkring det alt efter familiens kultur og modus vivendi.
Det vigtigste er at tillade barnet - og sig selv - sit helt private rum. Jeg er lidt bornert anlagt, og har derfor aldrig været nøgen sammen med min søn, selvom han naturligvis har været det på ferier ved vandet o.l. At være nøgen er en dejlig tilstand, som små børn ikke bør nægtes under trygge forhold. Det kan altså også blive for hysterisk. Nudisme er en vanesag, ved jeg fra min ungdom, hvor vi dyrkede 'det frie menneske' - efterflg har gutterne så erkendt, at deres indre rum ikke var helt så aseksuelt, som jeg troede. Spændende samtale.

Andreas Andersen, Anne Eriksen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Harald Johansen

Denher blir nok lidt sexixtisk, fordi jeg ikke ved bedre: Diller er ok for mig og orm er sjov.

Selvfølgelig blir jeg krænket hvis nogen kalder min diller for orm, men jeg kan sådan set godt forstå en orm, fordi den kan min tunge forholde sig til i forhold til hvad den ellers skal udi kvindens fysiologi

Det må være noget heteroseksuelt i mig.

Undskyld.

Troels Brøgger

Jeg er rigtig glad for at jeg ikke har mindreårige børn, arme forældre!! Ganske almindelige ting som at lade sit barn gå uden tøj på bliver mistænkeliggjort. hvor er det rædselsfuldt at det er blevet sådan.
Pædofilirædslen er gået fuldstændig amok, samtidig med at man ikke engang forsker i det! Inf. havde for et stykke tid siden en artikel som fortalte om hvordan forskere der ville forske i området blev mødt med uforståenhed og fordømmelse. På den måde kan denne bogstavelig talt unævnelige lidelse komme til at forpeste børns opvækst og gøre pædagoger og forældre fuldstændig paranoide.

Viggo Okholm, Nic Pedersen, Steffen Gliese og Alex Pedersen anbefalede denne kommentar
Torben Kjeldsen

Med Foucaults perspektiv i hånden kunne man forstå seksualiteten som underlagt både en markedsgørelse og en særlig kropsdyrkelse hvor idealet er underlagt en særlig sundhedsdiskurs, med vægt på selvkontrol og disciplinering. Understøttende samfundet forstået som en normativ menneskeproduktionsmaskine, der betjener sig af rationelle disciplineringsteknikker, der fabrikerer føjelige menneskekroppe ud fra en ” økonomisk nyttesynsvinkel og som svækker de samme kræfter (modstanden), set fra en politisk lydighedssynsvinkel”. Intimitet modsiger disciplinen og undertrykkes , den seksuelle tabuisering øges og det seksuelle reduceres til præstation og magt.
Det lille seksuelle oprør i 70'erne har gjort noget, der er reminiscenser små lommer af individer der bærer intimiteten som mål, men de er få. Er ellers ikke 'glad' for Foucault, men han dukkede pludselig op, da jeg læste artiklen, måske værd at brygge videre på, godnat.

Jakob Silberbrandt, Steffen Gliese, lars søgaard-jensen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Mange tegn på 'roms forfald'

Nic Pedersen, Torben Kjeldsen, Morten Jespersen, Jesper Frimann Ljungberg og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

De kvinder der i denne sammenhæng påråber sig dette frisind over for børn, har en temmelig ensidig tendens til at fortolke den i forhold til drenge og deres tissemænd. Jeg gad nok vide, om de ville holde konsekvent fast ved denne fortolkning af frisind, hvis der i stedet for solsortelegen, var tale om en far der legede en sjov leg med sin datters tissekone. Eller hvis en mandlig pædagog kom med rosende kommentarer til pigernes tissekoner. Det har jeg faktisk svært ved at tro på ville være tilfældet.

Randi Christiansen, Laust Persson, Jakob Silberbrandt, Nic Pedersen, Per Torbensen, Jesper Frimann Ljungberg, Jeanette Hvam, Sabine Behrmann, lars søgaard-jensen og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Man kan jo prøve at forestille sig det modsatte af, hvad der her fortælles om: ”Se her er min finger, den er en mus der forveksler din tissekone med et musehul!” Eller: ”Sikke en smuk tissekone du har, den vil gøre en mand glad en dag!”
Sådan noget går bare slet ikke, vel? Jeg tror ikke ét sekund på, at moren med solsorten, eller den kvindelige pædagog, der roser drengenes tissemænd, ville kunne acceptere hvis mænd udviste denne type adfærd. De fleste af os, både kvinder og mænd, ville formentligt opfatte sådan noget som værende helt uacceptabelt. Og dog er der tale om nøjagtigt det samme som de omtalte selv foretager sig, og finder harmløst, blot med omvendt kønsfordeling.
Nok taler de pågældende kvinder højstemt om frisind, men de forholder sig reelt kun hertil på egne - og evt. deres kønsfællers - vegne, og ensidigt på bekostning af drengenes intimsfærer. Det er måske heller ikke så svært at påberåbe sig frisind på egne vegne, men testen på om man mener det alvorligt er jo, om man virkeligt mener, at det skal gøres til en almen regel.

Du skal lære dine børn at spise pænt og tale pænt, mem ikke at onanere. Drengene kunne ellers undgå en operation for forhudsforsnævring, såfremt de kom igang fra barnsben.

Da jeg selv er vokset op med at nøgenhed var helt naturligt, og stadig mener at det burde være muligt ikke at seksualisere alt, specielt ikke børn, og gøre dem krops forskrækkede, har jeg altid taget bad med mine børn og de ynder at gå nøgne rundt. Mht min mand er det aldrig sket; ikke fordi han er krops forskrækket men fordi manden i dag er ikke her den iboende uskyld som kvinden stadig omfavner. Kommer min datter i børnehave og siger at hun har været i bad med hendes far, vil reaktionen være væsentlig forskellig fra hvis hun sagde at hun havde været i bad med hendes mor, eller min søn havde. Det er blevet naturligt at mødre har et andet forhold til deres børn og nøgenhed end mænd, pga den evigt overhængende fare for som mand at gøre noget forkert. Det er virkelig ærgerligt, og jeg vil gerne slå et slag for at mænd generobre friheden til at være naturlige med deres børn uden at der peges fingre. Pædofili har sat en frygt i alle småbørn forældres liv og vi lader os styr af den; mennesker der styres af frygter irrationelle. Jeg syntes selv at solsorte legen er grænseoverskridende og ville ikke selv finde på at lege med mit barns kønsorganer, men at de selv gør det eller at de leger doktor eller flasher hinanden i den alder er efter min overbevisning en helt naturlig del af deres seksuelle bevidstheds dannelse og selvforståelse. Blufærdigheden skal nok komme, så lad dem være nøgne og lege så længe de kan og vil. Det er ærgerligt at kropsforskrækkelsen i alle henseender er tiltagende og at det dominere debatten, hvor mange andre emner burde optage pladsen. Det er naturlige er blevet unaturligt; børn der eksperimentere med køn og deres seksualitet, kvinder der ammer, kavalergange og lår.

Hans Jensen, Viggo Okholm og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Jeanette Hvam, den frihed har mænd faktisk aldrig haft, vi lever i et patriarkalsk samfund, hvor mænd ikke kan give sig hen uden - i hvert fald potentielt - at intimidere. Kvinder er det modsat med, kvinder opdrager børnene, og uanset hvad tidens mænd påstår, så har det i mange generationer været præcis sådan. Måske er det OK? Måske er det et langt større problem, at begge forældre overlader børnene til fremmede, end om der er kønslig millimeterretfærdighed.

Ib Christensen, Nic Pedersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Men problemet er virkelig, at kroppen i for høj grad har mistet sin uskyld, fordi seksualiteten igen er blevet "farlig". Det er jo ikke sådan, at frigørelsen afskaffede de seksuelle impulser, den uskyldiggjorde dem bare.

Andreas Andersen

Vi voksne har alle været børn og har leget forskellige lege, forhåbentlig. Børn har ikke været voksne og kønsmodne og istand til at føle seksuel kønslig tilfredsstillelse. Det er en stor forskel på børn og voksne.

Før kønsmodningen forstår børn ikke, hvad seksualitet er, er min egen erfaring, Andreas Andersen, men så følger der også en tid, hvor det fylder det hele.

Andreas Andersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Tror det er noget andet at være nøgen med sit barn af eget køn ?

Fra artiklen:
"24-årige Ida Korsgaard, har sendt et spørgsmål til panelet, om hvorfor normen så hurtigt har ændret sig?"

For de rene er alting rent, men for de befængte og vantro er intet rent.

Der var engang --- helt tilbage i 1971 --- i Canada, hvor vi, unge forældre til et par toårige, sad og sludrede en søndag eftermiddag. Den ene af de to småbørn, var vågnet fra eftermiddagsluren. Efter at have smidt den våde ble, kommer hun lige så stille ind i stuen hvor vi sidder med vores kaffe.

Hun kravler op på sofaen og spreder de små fede og nuttede ben. Hun kigger på os alle med et lidt nysgerrigt blik og begynder derpå at ’lege’ med sig selv. Vi kan se, at hun nyder det, men vi er også meget forbløffede og ved ikke hvad vi skal gøre. Vi ser væk og taler lettere henkastet til hinanden i omkring 20 sekunder, hvorpå moren stille og roligt går over og løfter pigen i sin favn. Hun smiler glad og trygt.

Det er mere end 40 år siden og jeg kan stadig huske min forbløffelse.

Og al det der er kommet samtidig med, at folk er begyndt at fjerne hårene forneden..
Er der ikke en, der er rar at forklare mig, hvordan det hænger sammen?

Stop afseksualiseringen af vore børn!

randi christiansen

Paamand - den har du vist misforstået - samtalen går på, hvorledes man som voksen beskytter børns frie seksuelle udvikling. Et tabuiseret område som trænger til fordomsfri belysning, således at nøgenhed og seksualitet kan finde sin naturlige plads i blandt os og ikke muterer ud i pædofili og anden negativt afvigende seksualitet.

I 70'erne blev nøgenhed og seksualitet naturlig; i 80'erne var nøgenhed og seksualitet naturlig. Så gik det galt med indvandringen/integrationen og området blev pædofiliseret.

randi christiansen

Ivan - selvom du er ude på dybt vand her, kan det måske - burka'er, æresdrab, tvangsægteskaber m.v. in mente - ikke afvises, at der er noget om snakken. Jeg tror dog også, at den overvældende seksualisering og pornoficering af det offentlige rum er med til at skabe en modreaktion.

Maria Skov Pedersen

Jeg synes Peter Jensens kommentar ovenfor er ret relevant. Der er forskel på, hvad der er ok ved drenge og ved piger. Og der er også forskel på at være afslappet med nøgenhed og på ligefrem at give sig til at lege med børns kønsdele.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg tror mødrene gør klogt i at lade være med at lege med deres drengebørns tissemænd.

Steffen Gliese, Merete von Eyben og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Børn er også forskellige, jeg var meget blufærdig, hvilket jeg senere i nogen grad er holdt op med. I nogen grad...

Andreas Andersen

Peter Hansen(: Jeg forstår ikke hvad seksualitet er for noget, jeg er hankøn og har en medfødt seksualdrift som ikke har det fjerneste at gøre med at videreføre mine gener, DNA, den seksualitet jeg har og kan se jeg deler med mange andre, er meget meget mere kompliceret, børn skal ikke belastet med det, hverken på den ene eller den anden måde, det vil altid blive en misforståelse. Børn skal da også respektere den civile straffelov som vold, blufærdighed, etc.

Børn har en børneseksualitet og voksne har en voksenseksualitet som børn ikke forstår. Der hvor det går galt er hvis en voksen inddrager barnet i en egentlig voksenseksuel handling. Legen "solsorten og regnormen" er en uskyldig leg og ikke en voksenseksuel handling, hvilket fremgår af at barnet forstår legen og griner med. De, der tolker legen som noget voksenseksuelt, skyder sig selv i foden i al deres forargelse. En sådan tolkning projicere netop noget voksenseksuelt ind på barnet og det er dette, om noget, der er forargeligt. I "tissemands-gate" gjorde skolelederen sig skyldig i en sådan grænseoverskridelse, da han kaldte drengenes opførsel for "blufærdighedskrænkelse". Det er et begreb der normalt bruges i forbindelse med voksenseksualitet.

Jeg har læst at det i Thailand sker at mødre stolt viser deres drengebarn frem for gæster ved at sutte på hans tissemand til den bliver stiv, og derefter holde ham op og stolt proklamere: se han er en rigtig lille mand!. Jeg tror ikke et øjeblik på at disse mødre er pædofile, men de fleste i Danmark ville nok mene at man her overskrider en grænse.

Randi Christiansen og Andreas Andersen anbefalede denne kommentar