Analyse
Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Gravrøst

To dage efter, at Marianne Jelved endeligt besluttede at overlade beslutningen om orkestrets nedlæggelse til DR, markerede musikere fra DR’s symfoniorkester sig med en protestdemonstration uden for Kulturministeriet og Christiansborg

Karen Bendix

Moderne Tider
13. december 2014

Lad os slå fast med det samme: Der er ikke nogen, der er døde. Når man ser på billedet, ser det bare umiddelbart sådan ud. Akkurat som på en kirkegård, eller som man ind imellem ser det på gadehjørner, hvor der er sket et dødsfald: Blafrende lys, blomsterbuketter, kranse og et enkelt kort på de regnvåde sten. Illusionen er komplet. For det er en illusion. Det, der her bliver begravet og vist en sidste gestus, er ikke et trafikoffer, men DR’s Underholdningsorkester.

To dage efter, at Marianne Jelved endeligt besluttede at overlade beslutningen om orkestrets nedlæggelse til DR, markerede musikere fra DR’s symfoniorkester sig med en protestdemonstration uden for Kulturministeriet og Christiansborg. Godt mediedækket blev der sunget Dejlig er jorden til tonerne af blæsermusik. Og man blev opfordret til at lægge en krans eller tænde et lys for det aflivede orkester. Det giver mig lyst til at skrive det en gang til. Med råbende versaler: DER ER IKKE NOGEN, DER ER DØD!!

I bedste fald latterligt

For uanset at man kan synes, det er sørgeligt, forkert eller fatalt for dansk musikliv, at Danmarks Radio har besluttet at lukke et af sine orkestre, er der tale om en besparelse. Ikke et dødsfald. Det minder om en lignende episode for en måneds tid siden, hvor flere embedsmænd og kvinder i justitsministeriet iklædte sig sort tøj på arbejde, for at markere deres utilfredshed med, at en kollega var blevet forflyttet til et andet ministerium.

Sort påklædning, salmesang og kranselægning er alvorlige signaler, der skal reserveres til ægte begravelser eller markering af eksempelvis modstandsfolks indsats under Anden Verdenskrig. Det er i bedste fald latterligt og i værste fald upassende at lege begravelse, når det handler om violiner og embedsmænd.

Liv og død

Når det gælder lukningen af underholdsningsorkestret er der ganske givet er nogen, der har grædt undervejs, men der har også været en del at grine af. For det har været politisk teater i bedste sendetid at se politikere først beslutte, at DR skal spare, og efterfølgende blande sig i, hvordan de gør det, mens man med 40.000 utilfredse borgeres underskrifter viftende under de politiske næser truer med ministerfyring.

Jeg havde hellere hørt for 95 millioner underholdningsorkester de kommende tre år, end set for 334 millioner kroner Eurovision eller for 173 millioner kroner 1864. Man kan som sagt være uenig, ærgre sig, grine eller græde. Men det handler ikke om liv eller død.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her