Analyse
Læsetid: 2 min.

Billedsprog: En stærk svag mand

Moderne Tider
6. december 2014
I volden forsvinder politik og status og civilisation, og tilbage står mennesker og kæmper om, hvem af dem der skal dø

Instagram

»Kære venner! Hunde dør som hunde!« Sådan indledte Republikken Tjetjeniens leder, Ramzan Kadyrov, sin tekst til ovenstående foto, som han postede på Instagram torsdag morgen.

Instagram er et socialt medie for folk, der helst kommunikerer gennem billeder. Når Kadyrov ikke er optaget af at være autokratisk hersker over tjetjenerne og loyal støtte af Vladimir Putin, er han aktiv bruger. Mange gange dagligt poster han fotos – f.eks. af sig selv på besøg hos undersåtter, af tjetjenske attraktioner og af sine fjender, terrorbevægelsen IS. Flere af IS’s militære ledere har tjetjensk-georgisk baggrund, mest berømt er Muslem Abu al-Waleed Shishani og Omar al-Shishani.

Fra kamp til nytårstale

Natten til torsdag var Kadyrov efter eget udsagn travlt optaget af at anføre nedkæmpelsen af et terroranslag i Grosnij, kun afbrudt af regelmæssige opdateringer på Instagram. Teksten her fortsætter: »Operationen med at tilintetgøre banditter er på vej ind i sin afsluttende fase. Seks terrorister er allerede tilintetgjort i Pressens Hus! Det skal ikke lykkes en eneste bandit at undslippe! Jeg leder operationen direkte. Vores vigtigste opgave er at forhindre civile tab. Indtil videre skal jeg bede om, at man ikke går ud på gaden i det område, hvor operationen foregår!« Fem timer senere postede han et nyt billede fra Putins nytårstale i Moskva, som han lige nåede flyveren til.

Effekten er omvendt

Kadyrov elsker tydeligvis den slags. Køre i firehjulstrækker, pumpe jern, gå i uniform, true, være stærk. Det er ikke vigtigt for ham, om det er i fjollede eller alvorlige sammenhænge. I august tilbageholdt hans vagter 1.000 bryllupsgæster det meste af en nat, da Kadyrov havde forlagt sin telefon. Selv Putin er mindre optaget af at signalere styrke end Kadyrov.

Men sådan et billede her har den omvendte effekt. Det viser, hvorfor terrorister elsker vold. I volden forsvinder politik og status og civilisation, og tilbage står mennesker og kæmper om, hvem af dem der skal dø. Fotoet af hans døde fjende viser ikke, at Ramzan Kadyrov er usårlig, men at han ligesom den døde bare er en mand, der også skal dø. Det viser, at han gerne vil skyde terroristerne, til der ikke er flere tilbage, men det viser også, at han ikke kan. Der kommer altid en terrorist til, hvis man er Ramzan Kadyrov. I torsdags var det i Grosnij, i næste uge er det i Raqqa.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her