Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Julegave til rengøringshjælpen?

Moderne Tider
13. december 2014

Kreativ klasse, 34, Lyngby

Ligesom mange andre kystbanesocialister har også jeg fået en polsk rengøringshjælp, der hver uge gør vores småbarnskaotiske lejlighed til et hyggeligt hjem igen. Vi har ikke noget fælles sprog, men alle i familien kan rigtig godt lide hende. Jeg synes strengt taget det ville være federe med et ikke-klassedelt samfund, hvor de, der gjorde rent og gik med aviser snarere var studerende, der en overgang havde brug for en skilling, end en underklasse på livstidsnedslidende job. Men det er rart at få hjælp.

Men hvordan skal relationen så være? Hun har tidligere haft babygaver og julekort med til os. Nu overvejer jeg, om jeg skal lave noget konfekt til hende, inden hun tager hjem til jul. Men på en måde virker det bare for herskabsagtigt, eller som et kikset udtryk for white guilt eller et forsøg på at gøre vores relation til noget andet, end den er. Hvad ville være god stil?

Svar I:

Bondeanger er virkelig utiltalende, så jeg synes, du skal starte med at pakke din skyld væk i det skab, hvor du opbevarer kludene til rengøringshjælpen. Det klassedelte samfund er ikke et problem, fordi vi arbejder for hinanden – det bliver først et problem, når en klasse ikke bliver ordentligt betalt, behandlet og respekteret, og når dem, de arbejder for, bliver rigere, alene fordi de i forvejen er det, og ikke fordi de arbejder ligesom dem. At din rengøringshjælp arbejder i dit hjem ændrer ikke på, at du er en arbejdsgiver. Relationen bliver måske lidt mere ulden, privat og hyggelig, men du er stadig chefen.

Hvis du helt alvorligt gerne vil vise hende, at du værdsætter hendes arbejde, hendes diskretion, og at du anerkender, at det til tider er et hårdt slid, så skulle du hellere give hende en check og nummeret til 3F’s lokalafdeling end en pose fedtet hjemmelavet konfekt. Tænk, hvis din arbejdsgiver ikke alene hyrede dig, fordi du er billig udenlandsk arbejdskraft, men så ovenikøbet gav dig en pose bridgeblanding som tak for, at du også er sød og rar.

Det er måske lidt bedre end en lussing, men ikke meget. Overvej, hvad din rengøringshjælp virkelig er værd i forhold til at få dit travle indholdsrige liv til at fungere, og giv hende det. Ellers risikerer du, at dit toiletsæde vil blive smurt ind i marzipan hele januar. Glædelig jul.

- Anita Brask Rasmussen

Svar II:

Der er ingen nemme dage, men ro på. Enten nyder du, at I har råd til ydelserne, eller også må en af jer gå ned i tid og være husalf. Du skriver ikke, hvad hun får I løn, og hvor mange timer hun er hos jer ugentligt. Du underbetaler hende vel ikke? Er jeres børn evt. store nok til at blive betroet en lille huslig pligt eller to?

Om din luksusbekymring her op til jul vil jeg sige: Konfekt er nok ikke, hvad en lavtlønnet polsk kvinde ønsker sig mest at komme hjem til jul i Polen med. Hvis du er så inkarneret en socialist, som du siger, ville jeg give et hende et julegratiale i kontanter, der svarer til din egen dagløn. Og du går ikke under 1.500 kr.

Det vil for hende i en polsk virkelighed svare til mindst 100 timers løn. Og du vil få det så godt ved tanken om, at hun vender hjem til f.eks. Gdansk og vifter med mindst 200 euro juleaften og kan bevise, at hun sandelig ikke er en underbetalt østeuropæer i et dansk hjem, hvor herren og fruen tjener 1,5 mio. kr. tilsammen.

Held med det – og en god jul

- Jens-Arne Sørensen

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fremragende bemærkninger Anita og Jens-Arne.
Spot on..
Bare frem med muldvarpeskindet.

Steffen Nielsen, Britta Hansen, Rikke Nielsen, lars abildgaard, Peter Hansen, Henrik Christensen, Hans Ditlev Nissen, Kurt Nielsen, randi christiansen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Enig i, at et julegratiale som kan mærkes vil være den bedste gave.

De fleste i jeres situation vil uden at blinke bare købe en ny Playstation, hvis I ville have sådan en. Så det er vel et rimeligt udgangspunkt for gratialets størrelse - 400,- Euro.

lars abildgaard, Peter Hansen og Laust Holst anbefalede denne kommentar

Jeg brækker mig når jeg høre den slags overklasseløg kalde sig for socialister!
Der er kun én grund til at de gør bruge af polsk arbejdskraft og den grund er penge.
Bliver der afregnet skat, pension?

Arne Hornborg, Kim Houmøller, lars abildgaard og Ebbe Pedersen anbefalede denne kommentar

Små slag Peter Hansen. Kystbanesocialist er en gammel ironisk vending, rettet mod de ligeså gamle konservative højborge.
En lille julegave til hjælpen, burde da ikke være et politisk eller socialt problem. Sansynligheden taler da for, at hun selv modtager julegave fra sin arbejdsgiver.
Imidlertid bringer hendes indlæg en lejlighed for mig, til at spørger debatørerne her om, min mistanke om, at disse husalfer og tilsvarende havenisser i samme ende af landet, bliver betalt af den såkaldte bolig/jobordning? Jeg synes Lars Løkke inkluderer denne arbejdskraft, når han forsøger at berettige ordningens forbliven. Er det tilfælde, er der sikkert også fortravlede familier i resten af landet, der kunne ønske sig råd til samme fradragsmulighed. Så er vi selvfølgelig tilbage til, at det kræver en vis indtægt, at kunne benytte sig af samfundsgoderne, ikke kun at betale for at andre har muligheden.
Jeg finder egentlig artiklen både samfundsironisk og modig.

Preben Rasmussen

Hele vejen op langs Kystbanen overlever de velstillede familer på underbetalt arbejdskraft : polske håndværkere, rengøringshjælp og voksne filipinske kvinder som hushjælp under dække af en udvekslingsordning ( au-pair ).

Og så kan de jo oven i købes lånes / lejes ud.

Det er SÅ pinligt. Og den politiske vilje til at ryde op i au-pair ordningen er til at overse.

Hvor mange MF'ere har selv underbetalte filipinere i huset ?

randi christiansen

God stil? Ok, point for at spørge ... men helt ærligt, hvis man ikke har nok empati for sin hushjælp og i al almindelighed til at finde ud af, at alt under 500,- er pinligt fornæret, og at de 1500,- som jens-arne foreslår, er et ret passende julegratiale til ens hushjælp - forudsat naturligvis at man sætter pris på hendes arbejde ! og gerne vil fortsætte engagementet - så burde man måske ønske sig et selvudviklingskursus af julemanden/kvinden.

1500 sammen med det julekonfekt som personlig lille tilgift fordi hun er så sød. Lønforhøjelse til nytår er sikkert også belejliget, og kan arbejdsforhold gøres officielt med en god løn og korrekte forhold vil det sikkert være det allerbedste for at imødegå 2-klasse-samfundet, du beklager.

God jul.

randi christiansen

Men britta, du ved jo godt, at en au pair løn sikkert er lige, hvad der kan blive råd til, når en passende livsstil i øvrigt skal opretholdes. Tro mig, jeg ved alt om, hvilke lidelser fx børn risikerer at blive udsat for, hvis de ikke matcher niveauet i deres omgangskreds. For slet ikke at tale om hvad det måtte have af omkostninger for det mentale helbred - og bnp/væksten/flytrafikken m.v - at skulle undvære en rekreativ ferieoase som fx skiferie med tilhørende udstyr. Du må også huske på, at au pair jobbet oprindelig er tænkt som et lommepengebetalende, kulturelt udvekslingsprojekt og opkvalificerende forpost til voksenlivet for unge mennesker. At det så også fungerer som indtjeningsmulighed for mennesker fra lande med et lønniveau, hvor en au pair løn svarer til en dansk mindsteløn, kan vel ikke være argument for, at en dansk familie skal fravælge vigtigt livsindhold, hvis de ansætter hushjælp.