Læserbrev
Læsetid: 4 min.

Brevkassen: Min kære mand drikker

Min mand har altid drukket meget, men nu bliver det langsomt til endnu mere. Hvad skal jeg gøre?
Moderne Tider
20. december 2014

JH, Pensionist

Min mand er 10 år ældre end jeg, og vi er begge pensionister. Han har altid drukket meget, men nu bliver det langsomt til endnu mere.

For år tilbage kunne vi tale om det, og han kunne tage tre-fire uger uden alkohol – for at vise, at han ikke var afhængig. Det gør han aldrig mere, og han vil ikke tale med mig om min bekymring. Mener ikke, der er noget at være bekymret for, og joker selv over for andre med, ’at han jo er småalkoholiker’.

Han drikker sig aldrig fuld/dum, og folk der ikke kender ham, vil nok ikke mene, at han har et problem. Han drikker i snit 1-1,5 flaske vin om dagen, plus det løse – som kan være et par øl eller snaps, alt efter om der kommer besøg. Han går stort set altid rundt med et glas rødvin i hånden – også når han går på toilettet.

Det sidste halve år er han så – i skjul – begyndt at drikke whisky. En flaske hver anden-tredje uge. Egentlig synes jeg det er sølle sådan at sidde skjult og drikke, men det er selvfølgelig, fordi han ikke vil høre på mine kvababbelser.

Hvad skal jeg gøre? Skal jeg ’afsløre’ at jeg ved, han drikker i smug, og kan jeg tro, det vil hjælpe – eller skal jeg bare sige, at han er gammel nok til at vide, hvad han gør – og det nok er mest realistisk at tro, han vil drikke, hvad der passer ham resten af livet?

Ind imellem har jeg lyst til at sætte ham stolen for døren og gå fra det hele – men det er ikke det, jeg ønsker. Men jeg ønsker jo heller ikke at blive mere og mere ’kontrolfreak’ i vores hjem – og det har jeg svært ved at styre!

Min mand er på stort set alle andre områder en omsorgsfuld og dejlig husbond.

Svar I:

Det sidste er vigtigt: at din mand ellers er omsorgsfuld og en dejlig husbond. Det vil altså sige at han i sit alt, alt for store forbrug ikke påvirkes negativt og bliver dum. Endnu. Ofte er det den side af alkoholismen, når afstumpetheden sætter ind, der er værst for partneren. Du skriver ikke hvor gammel din mand er, men én ting er sikkert: drikker han daglig halvanden flaske vin plus det løse samt et skud whisky i ny og næ, er han i farezonen. Pjecer fra Sundhedsstyrelsen udreder hvordan og hvorfor også på kort sigt. Rekvirer materialet og forlang på den baggrund en alvorlig samtale om din bekymring. Hvad ville han i øvrigt sige, hvis du var ligeglad? Det kan du da spørge ham om. Hvordan tror han, du har det med det?

Professionelt fik jeg engang forelagt to af to muligheder i omgangen med en mig nærtstående alkoholiker: enten på forhånd at opgive ævred og lade vedkommende drikke sig ihjel. Med mindre alkoholikeren selv vil stoppe, er der nemlig sjældent meget at gøre. Den anden mulighed er at sætte alt ind i kampen for at få misbruget under kontrol. I den fase din mand er, hvor han ikke drikker ret meget, synes han selv, er det meget vanskeligt. Fortæl ham om de to muligheder, at du så nødigt vil miste ham før tid, og du er parat til at stå det igennem med ham.

Hvis du er det.

– Georg Metz

Svar II:

Lad mig være knusende direkte: Alkoholisme er en sygdom, og din mand har brug for professionel hjælp. Men først skal han erkende sit problem. Ingen aktive alkoholikere mener, der er grund til bekymring. For så skal de jo stoppe med at drikke. Jeg har selv været nær pårørende til en alkoholiker. Min smertelige erfaring er, at den eneste, som kan ændre situationen er alkoholikeren. Du kan gøre noget andet, nemlig at passe på dig selv. Det gør du ikke ved at kontrollere, afsløre, appellere eller diskutere. Du bliver nødt til at finde ud af, om du i længden kan holde til at leve tæt sammen med et menneske, som drikker langt ud over, hvad der er sundt både fysisk og psykisk.

Du skriver, at det nok er mest realistisk, at han vil drikke resten af livet. For mange alkoholikere, kan risikoen for at miste deres nærmeste dog være motiverende for behandling. Så måske kommer din mand til en erkendelse, hvis du sætter ham stolen for døren. Men der er ingen garantier. Jeg oplever dit brev som et opråb til din mand i brevformat. Hvis du for alvor vil konfrontere ham, kan det være en god ide at tage en ekstra person med. Din mand skal – hvis muligt - være ædru. Du skal forklare ham, hvad hans drikkeri gør ved dig. Du skal tilbyde at støtte ham i behandling. Men du skal være parat til at tage konsekvensen, hvis han ikke vil. Med mindre du mener, du kan leve med det. Jeg kunne ikke.

– Line Vaaben

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her