Læsetid: 3 min.

Julen er den store fest for hjemmelavet mad

Maden er central i juledagenes sammenkomster. Traditionerne holdes i hævd – det er trygt og har sin funktion
20. december 2014

Juledagene er de dage på året, hvor vi mest udpræget spiser næsten det samme, men der er variationer i, hvad man gør i forskellige egne af landet, familier og religiøse fællesskaber.

Julemaden er næsten altid hjemmelavet. Mange fortæller om opskrifter, de har fra deres formødre, om tips fra venner, og nogle laver et personligt tvist på en klassiker som f.eks. en ny sovs til risalamanden eller flere krydderier i rødkålen.

Sidste år var jeg på besøg hos slægtninge i Australien, hvor det er sommer til jul, og her spises stuffed turkey, christmas pudding men også sommerens skaldyr og bær. Det gav inspiration til ny julemad, og ingen ved om det bliver tradition.

Ceviche af kammuslinger med mandler – 4 personer

  • 12-16 rensede kammuslinger
  • 1 tsk. groft salt
  • 2 lime
  • 1 lille rød chili
  • 2-3 små skalotteløg
  • 50 g mandler
  • 1 spsk. olie
  • 1 stor håndfuld friske koriander eller dild

Lad evt. optøede kammuslinger dryppe godt af i en si. Fjern evt. tarmen/tråden rundt om kammuslingerne. Drys med salt og bland med limesaft, hakket chili og fint hakkede skalotteløg. Lad dem marinere nogle timer i en skål i køleskab.

Smut mandler, rist dem i olie på en pande, og lad dem dryppe af. Hak dem og drys dem og frisk koriander eller dild over fadet.

Østerssuppe med krydderurter – 4 personer

  • 12 østers
  • 2-3 dl god tør hvidvin
  • 40 g usaltet smør (østerssaften er salt)
  • 1 dl hakket bredbladet persille
  • 8-10 blade frisk estragon
  • 1 spsk. klippet purløg
  • Lidt citronsaft
  • friskkværnet peber
  • Tilbehør: Godt hvedebrød evt. ristet

Åbn østerserne umiddelbart inden servering: Vend den dybe skal nedad og hold den i et viskestykke eller en klud. Før en østerskniv 3-4 cm ind langs indersiden af den flade skal, og skær lukkemusklen over. Lugt om østersen lugter friskt af hav – ellers skal den kasseres. Løsn forsigtigt østersen fra lukkemusklen i den nederste skal.

Læg østerserne i en si over en gryde og saml saften op. Fjern evt. små skaldele.

Hæld saften fra østerserne i en gryde. Kog østersvand og hvidvin eller muslingefond igennem, smag og kog evt. lidt ind ved høj varme.

Varm østerserne 1/2-1 minut i suppen. Hæld dem tilbage i sien. Varm suppen igennem og tag gryden fra varmen. Pisk små smørklatter i og tilsæt skyllede, hakkede krydderurter. Suppen kan også blendes med krydderurter og smør. Smag til med citronsaft og peber. Fordel østerserne i varme dybe tallerkner og hæld den varme suppe over. Servér straks.

Pavlova – ca. 6 portioner

Pavlova er Australiens nationaldessert. Den består af en marengsbund med sprød overflade og er blød inden i. Den bliver toppet med vaniljeflødeskum og friske bær og frugter.

Marengsbund:

  • 5 æggehvider
  • 150 g flormelis
  • 1,5 spsk. majsstivelse (maizena)
  • 1 tsk. citronsaft eller eddike

Topping:

  • 1,5 dl piskefløde
  • 200 g cremefraiche 38 pct. (en lavere fedtprocent kan ikke piskes)
  • 1 stang vanilje
  • 1 spsk. flormelis

Frugter:

  • 6 klemmentiner, 2 granatæbler eller 250 g tørrede abrikoser eller andre tørrede frugter
  • Drys: 50 g pistacienødder eller mandler

Pisk æggehviderne stive i en helt ren skål med en skefuld af flormelissen, tilsæt citronsaft eller eddike. Drys flormelis i løbende under piskning. Når hviderne er stive, drysses majsstivelsen i, og der piskes et par minutter.

Sæt dejen i en cirkel med en diameter på ca. 22 cm på bagepapir. Bag den sprød i en 125 grader varm ovn i 1 time. Lad pavlovaen køle af på bagerist.

Kom fyldet på toppen af pavlovaen lige før servering. Pisk fløde og cremefraiche med kornene af vaniljestangen. Smag til med lidt flormelis. Kom i et jævnt lag på marengsbunden.

Skræl friske frugter og skær dem i stykker eller skær evt. tørrede frugter i mindre stykker. Drys med hakkede nødder eller mandler. Nyd desserten frisklavet, så marengsen ikke bliver for blød.

Mon ikke man kan komme en mandel i cremen, hvis desserten skal erstatte risalamande med mandelgave!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu