Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Kaspar Munk

Litteratur giver så meget til den enkelte, men den kan også samle folk, siger filminstruktør Kaspar Munk, som er aktuel med DR’s julekalender ’Tidsrejsen’
Moderne Tider
20. december 2014

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Alle bøger. Jeg tror ikke, at der er én bog, der er særligt egnet til at gøre verden til et bedre sted. Men hvis bare vi bliver ved med at læse litteratur, så er der håb. Det fantastiske ved litteraturen er, at den giver utrolig meget til den enkelte i læsningen, men at den samtidig også kan samle folk på så mange planer.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det lyder måske lidt højtravende. Men det er helt sikkert Peter Poulsens oversættelse af Charles Baudelaires Helvedes blomster. Siden den udkom, har jeg altid haft den med mig. Der kan gå måneder, hvor jeg ikke kigger i den. Men pludselig støder jeg på den i min taske, og så bliver jeg glad og kan på kort tid fordybe mig i et ord eller passage.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Det er svært. Bøger, der ikke fænger mig, eller som jeg får modstand på undervejs, lægger jeg fra mig. Men det sker sjældent. Jeg har det med bøger, som jeg har det med film: Jeg forsøger at kæmpe mig igennem til det sidste – det skylder man de hårdtarbejdende kunstnere – og hvem ved, måske gemmer der sig en pointe til sidst. Så jeg tror ikke, jeg har læst den værste bog endnu.«

Hvilken type læser er du?

»Den ikkehurtige type. Jeg bliver meget optaget af det, der sker i læsningen, og af, hvordan sprog og fortælling folder sig ud. Jeg kan blive tryllebundet af kortere passager og få lyst til at stoppe lige der – lade øjeblikket stå og feje alt andet af bordet. Så lægger jeg bogen væk, til jeg er klar til at læse igen. Sådan havde jeg det for nylig med Per Pettersons Ud og stjæle heste.«

Hvornår læser du?

»Ikke nok. Jeg elsker at læse. Men mit arbejde æder i perioder al min vågne tid. Så det er mest i pauserne. Styrken ligger i at finde pauserne – huske på dem – så kan jeg læse på alle tidspunkter. Derudover bruger jeg meget læsning i mit arbejde – i udviklingen, hvor litteratur er en stor inspiration for mig. Men det kan ofte være uddrag, småbidder eller bare ord der giver god mening lige der, hvor jeg er.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her