Læsetid: 4 min.

Læserne spørger Hella Joof

»Jeg tror altid, jeg vil arbejde med humor. Det har været min overlevelsesmekanisme, siden jeg var barn. Og bare for en god ordens skyld: Det er meget sværere at lave komedie end drama. Timingen er altafgørende i en komedie«
Humorist. Hella Joof har haft succes som både skuespiller, manuskriptforfatter og instruktør. Hun har bl.a. instrueret ’Sover Dolly på Ryggen’, været medforfatter og instruktør på ’Se min kjole’, skrev og instruerede ’En kort en lang’, ’Oh Happy Day’, ’Fidibus’, ’Lenas Kvällbok’ og tv-serien ’Album’. Hun er desuden kendt for sine roller i blandt andet tv-serierne ’Bullerfnis’, ’Far’, mor & Blyp’, ’Lex & Klatten’ og ’Normalerweize’, mens hun var en tredjedel af komikergruppen Det Brune Punktum. Hendes nye film ’All Inclusive’ har netop haft premiere.

Humorist. Hella Joof har haft succes som både skuespiller, manuskriptforfatter og instruktør. Hun har bl.a. instrueret ’Sover Dolly på Ryggen’, været medforfatter og instruktør på ’Se min kjole’, skrev og instruerede ’En kort en lang’, ’Oh Happy Day’, ’Fidibus’, ’Lenas Kvällbok’ og tv-serien ’Album’. Hun er desuden kendt for sine roller i blandt andet tv-serierne ’Bullerfnis’, ’Far’, mor & Blyp’, ’Lex & Klatten’ og ’Normalerweize’, mens hun var en tredjedel af komikergruppen Det Brune Punktum. Hendes nye film ’All Inclusive’ har netop haft premiere.

Søren Bidstrup

27. december 2014

Hvad gør du for ikke at udstille dem, du laver film om?

Jeg tror slet ikke, jeg kunne lave en film om folk, jeg havde lyst til at udstille. Man er nødt til at være grundlæggende solidarisk med sine karakterer. Jeg har altid stor ømhed for karaktererne i min film. Nogle gange udstiller de sig selv gennem deres handlinger. Jeg gør det ikke.

’Se min kjole’ om piger på flugt fra afvænning var en afstikker fra dine komedier. Er det slut med alvorlige film?

Det kan jeg ikke forestille mig. Se min kjole er også en film, som er båret af en stor humor. Pigerne i filmen siger nogle meget voldsomme ting til hinanden og griner og er enormt usentimentale omkring deres egen smerte.

Jeg planlægger ikke. Jeg ser hvilke historier, der dukker op i mit hoved, og nogle gange er jeg heldig at få tilsendt et dejligt manuskript, som rammer mig. Som med All inclusive, som Mette Heeno kom med. Jeg tror altid, jeg vil arbejde med humor. Det har været min overlevelsesmekanisme, siden jeg var barn. Og bare for en god ordens skyld: Det er meget sværere at lave komedie end drama. Timingen er altafgørende i en komedie. I et drama kan du blive meget længere i billederne. I en komedie er klipningen en hel videnskab.

Findes der emner, man ikke kan lave fis med?

En barnekiste.

Du har lavet ’Bullerfnis’ og andet børnefjernsyn. Hvornår kommer din første børnefilm?

Snart forhåbentlig. Jeg vil gerne lave en historie om en sosu-assistent, som hedder Ramona, som forvandler sig til superhelt om natten og tager ud og redder alle de små vanrøgtede børn. Dem, der lever af hvidt toastbrød, og som ingen læser godnathistorie for. En historie om dem, vi har valgt at kalde de ressourcesvage.

Hvad gør du selv i hverdagen for at huske at nyde livet?

Jeg siger tak. For alt det gode. Jeg tænker dagen igennem, når jeg ligger i min seng om aftenen. Og alt det, jeg har glædet mig over, hælder jeg glimmer på og sætter op på kaminhylden. Og jeg prøver at lære af det dårlige.

Hvorfor svigter du DR Underholdnings Orkesteret?

Hvordan har jeg gjort det? Du må blande mig sammen med DR’s bestyrelse eller Marianne Jelved. Vi ligner også hinanden som to dråber øl. Men tak. Dejligt spørgsmål. Det bekræfter mig i, at det er en rigtig beslutning ikke at være på Facebook! Hvis jeg skulle høre på sådan noget vrøvl hver dag, ville jeg blive syg, tror jeg.

Hvorfor Malta, hvorfor foregår din nye film ikke på en græsk ø?

Fordi der er en stort filmmiljø på Malta og dygtige folk, og så kan jeg godt lide, at man ikke har så mange associationer, når man hører ordet Malta. Ens første tanke er, hvor det nu er, Malta ligger? Og karaktererne skulle være på udebane. Men der er også dejligt i Grækenland.

Vil vi nogensinde se noget til Det Brune Punktum igen?

Hm. Jeg tror, vi må leve på minderne. Men hvem ved?

Hvordan kan det være, at du laver reklame for den gule fagbevægelse og dermed bryder med den kollektive solidariske fagbevægelse?

Uha! Føler mig hensat til de glade dage i DKU i Birkerød. Nå. Ase er de selvstændiges fagforening. Folk må i mine øjne vælge den forsikring, der passer dem bedst. Jeg har også lavet en reklamefilm for Synoptik. Men folk må gerne gå i Louis Nielsen og købe deres briller. Det er et job. Jeg har en husleje.

Hvilken replik i din nye film er din yndlingsreplik og hvorfor?

Der er et hav. »Den er go’‚« siger Bodil Jørgensen om en Bacardi Breezer. »Oste-Dan, var det ikke ham, der døde af modermærkekræft?« siger Maria Rossing. Og det var noget, hun selv fandt på. Elsker de skuespillere, som går selv!

’All inclusive’ handler om en mor og hendes to døtre, som konfronteres med hinandens seksualitet. Hvorfor er det et godt konfliktemne?

Fordi lige meget hvor gamle og voksne og fri vi bliver, er det et evigt tabu, at vores forældre har sex. Det holder aldrig op. Og det er så sjovt at tvinge de voksne børn til at høre på mors udredninger om tørhed i skeden. Fryd – så kan de ligger der ildrøde i kinderne og sprutte af pinlighedsgrin. Fryd på dåse!

Er du troende?

Ja.

Hvilken telefonsamtale har været den vigtigste i dit liv?

Da en sygeplejerske ringede mig op på et hotel i Hamborg, hvor jeg var nede og vise Oh Happy Day, og fortalte mig, at min mor lå i respirator efter en massiv hjerneblødning, og at der ikke var noget, de kunne gøre for hende. Og i den glade ende: Da jeg ringede til Skuespillerskolen i Odense, fordi brevet ikke var kommet, og de fortalte mig, at jeg var kommet ind på skolen.

Hvad er det bedste, der er sket i Danmark i 2014?

Jeg synes måske, vi er blevet en my bedre til at tale sammen og komme op af skyttegravene.

Hvem synes du er virkelig sexet?

Alle mulige mænd og kvinder. Folk, der hviler i deres seksualitet. Folk, der danser godt.

Hvad gør du for at forny dig?

Jeg prøver ikke at stivne i en form. Jeg holder mig nysgerrig. Jeg lytter til, hvad alle de politiske begavelser siger. Jeg læser alle aviserne. Jeg synes, det mest trælse er folk, der mener det samme, som da de var 18. Livet udvikler sig, og alt, der ikke er i bevægelse, dør – også fagforeningerne.

Hvad er det mest oversete emne i dansk film?

Politik. Det er sjældent i film. Det er en tv-ting. Jeg har ellers verdens sjoveste manuskript om hjemmehjælperen Marianne, der er lige ved at blive Danmarks nye statsminister, liggende på computeren.

Afslut sætningen Bodil Jørgensen er ...

Et kærlighedsvæsen. Vi skal passe godt på hende.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu