Interview
Læsetid: 5 min.

Læserne spørger: Julemanden

»Jeg er imod, at man giver levende dyr i julegave. For det første er de utrolig svære at pakke ind, men mest af alt så er det synd for dyrene. Men at donere en ged til en familie i Den Tredje Verden, synes jeg er en rigtig god ide«
Moderne Tider
20. december 2014
Julemanden. Fra Blovstrød og julemand nr. 80. Har været julemand i 34 år og er 570 nisseår. Elsker julemandsfiguren og beskæftiger sig med jul hele året som oldermand i Dansk Julemands Laug. Optræder mest sammen med nissemor til juletræsfester i firmaer og foreninger og små lokalsamfund. Nogle gange klæder han sig ud som menneske, kalder sig Henrik Jacobsen og arbejder som fængselsbetjent i Vestre Fængsel.

Er der mange uartige børn?

Nej, det er der ikke. Langt de fleste børn er søde. Hvis der nogle gange er et uartigt barn, som f.eks. gerne vil hive julemanden i skægget, er det som regel på opfordring fra en voksen.

Føler du, at du bliver spændt for en kommerciel vogn?

Nej, det føler jeg ikke. Det er klart, at nogle firmaer udnytter julemandsfiguren til at reklamere for at sælge deres produkter, men personligt handler det for mig kun om bringe glæde og eventyr ind i hjerterne på børn og barnlige sjæle.

Hvad laver du, når du kommer hjem fra arbejde for at lade op til næste dag?

Så sidder jeg og slapper af sammen med nissemor, og vi snakker om alle de dejlige oplevelser, som vi hver især har haft. Det giver masser af dejlig glad energi, så man er klar til en ny dag.

Grød og nisseøl i lange baner – du må da ind imellem være fuld på jobbet? Er det derfor du siger ’ho-ho-ho’?

Nu bliver man jo ikke fuld af at spise grød, og nisseøl er der heller ingen procenter i. Alt, hvad der er alkohol i, holder en rigtig julemand sig fra – han skal jo være et godt eksempel for børnene. ’Ho-ho-hoo’ er et internationalt julemandssprog, og det forstår alle børn i hele verden, og det siger julemanden, fordi han altid er glad.

Er der kategorier af ønsker du aldrig opfylder – vold, porno, krig … ?

Julemanden er som udgangspunkt upolitisk. Han er dog imod alt, som er skadeligt for mennesker – især for børn.

Har julemanden en etisk profil, ligesom de er begyndt på i erhvervslivet?

I Danmark har vi en forening Dansk Julemands Laug. For at blive medlem af denne skal man kunne fremvise en ren børneattest, ligesom man heller ikke må hverken ryge eller drikke eller vise sig beruset som julemand.

Forstyrrer de mange droner ikke din kanekørsel?

Nej, for julemandens rensdyr er alle udstyret med en magisk GPS, som automatisk styrer uden om alle forhindringer.

Hvad er det værste, du har prøvet som julemand?

Det var nok dengang, nissemor satte mig på slankekur og gav mig diætmargarine i risengrøden i stedet for smør.

Hvad er det bedste?

Det bedste som julemand er, at se glæden i børnenes øjne, når de møder Julemanden.

Flere af landets storcentre har efter sigende fravalgt at få dig på besøg i år. Et bookingbureau fortæller, at efterspørgslen er faldet med 20 procent. I Fields ved København har man i år hyret tv-figuren Hr. Skæg, som er konverteret til islam, i stedet. Er det OK?

Nu er det jo ikke julemanden, der skal diktere, hvad der skal ske i landets butikscentre eller stormagasiner, men det er selvfølgelig trist, at den gamle tradition i december måned, hvor børn skulle på juleudstilling og hilse på Julemanden med deres forældre, måske er ved at være fortid. Det kan godt være, at de kendte figurer fra tv er populære blandt de store børn og de voksne, men taberne i dette spil er de små, som snart ikke har muligheden for at hilse på Julemanden mere. I USA, som erhvervslivet herhjemme tit sammenligner sig med, har hvert butikscenter deres egen julemand, som børnene kan hilse på og blive fotograferet med. Det kan da kun give stof til eftertanke.

Min datter var panisk angst for dig de første år af sit liv. Sker det tit, og hvad tænker du om det?

Det er rigtigt, at nogle børn er bange for julemanden, men det er mange gange forældrenes egen skyld, da de tit kommer og planter de helt små børn på skødet af julemanden. Mange gange kan man – med held, og hvis man lige får tiden til det – skabe tillid hos børnene, og dermed undgå at de bliver bange.

Er det ikke også rigtigt, at man skal spise risengrød i stedet for risalamande juleaften?

Jo, det er helt korrekt – og helst med en kæmpe smørklat og masser af kanelsukker på.

Har du fået mit brev? Kh Aksel.

Kære Aksel. Jeg har fået tusindevis af breve, som jeg ikke fået læst igennem endnu. Når jeg når igennem bunken, så er jeg sikker på, at jeg også har fået læst dit brev. Du må have en dejlig jul og hilse din familie. Kærlig hilsen Julemanden

Hvad synes du om det der med at give en ged i julegave?

Jeg er imod, at man giver levende dyr i julegave. For det første er de utrolig svære at pakke ind, men mest af alt så er det synd for dyrene. Men at donere en ged til en familie i Den Tredje Verden, synes jeg er en rigtig god idé.

Tager du nogensinde til lande, hvor børnene virkelig mangler noget? Jeg mener: Hvis du er efterkommer af Sct. Nicolaus i Smyrna, er det vel ægte velgørenhed, du står for, og ikke bare at fremme handelstandsforeningernes indtjening i Danmark?

Jeg har besøgt børn i Grønland, jeg har besøgt syge og handikappede børn i Japan, og jeg lavet mange frivillige arrangementer for dårligt stillede børn i Danmark – alt sammen kæmpestore oplevelser – ikke kun for mig men også for de børn, som jeg har besøgt. Hvert år den 24. december besøger jeg syge børn på et af landets hospitaler, og jeg glæder mig hver gang over, at jeg kan mærke, at det gør en forskel for både de syge børn men også deres forældre.

Får julemanden gaver – og af hvem?

Julemanden får masser af gaver i form af glade smil og dejlige oplevelser leveret af børn i hele verden. Men jeg tror også, at jeg får et par dejlig varme hjemmestrikkede uldsokker af nissemor.

Hvordan er det at være julemand, når alle har mistet troen på dig undtagen virkelig små børn?

Nu er det ikke kun de virkelig små børn, som tror på julemanden. Jeg tror, at også mange store børn godt kan lide af have en, de kan henvende sig til og betro alt. En, der altid har tid til at lytte på, hvad de har at sige, og en, som er upartisk. Og så er traditionen med julemanden jo både hyggelig, magisk og eventyragtig, og det er dejlig uforpligtende at snakke med Julemanden.

Har du oplevet en ændret tilgang til dig, de år du har været julemand?

Ja, det vil jeg sige. At være julemand betyder, at man har et glad sind og et godt humør, og det smitter selvfølgelig af på omgivelserne. Folk respekterer, at man nogle gange river en dag ud af kalenderen for at gøre noget for andre. En ting jeg kun kan opfordre alle til at gøre – julemand eller ej.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Hvuddn vil du undgå den omsiggribende digitaliseringsfeber, Julemand, va?

Rasmus Kongshøj

@ Lise Lotte:

Mon ikke det snart bliver sådan, at børnene skal logge på med deres NemID og sende ønskesedlerne digitalt?

Det ville være et logosk skridt og en god måde at spare tid og penge på, nu hvor julemanden skal udliciteres. Om det er til Goldman Sachs vides endnu ikke.

Henrik Christensen

I følge finnerne bor Santa Claus i deres østlige 'bjerge', tæt på grænsen til Rusland, og det han han altid gjort. Den med Nordpolen er en amerikansk skrøne.... Jeg har foreslået dem, at de skal være lidt hurtigere en anden gang, så de ikke bliver overhalet af Disney omkring definitionen af, hvem der bor hvor...

Men det kunne da være, at de var interesserede i at overtage opgaven fra Grønlænderne?

BTW - bor Julemanden ikke på Nordpolen? Det er, endnu da, ikke en anerkendt del af det Grøndlanske, endsige Danske, Rige, vel? Så den outsourcing aftale, er den ikke lidt sprængfarlig, både ifht Canada, USA, Norge og Rusland?

"Hvis du er efterkommer af Sct. Nicolaus i Smyrna".

Nå, så det er slet ikke den RIGTIGE julemand, - altså den ANONYME gavenisse,
men derimod en FALSK europæisk wannabe, der bor i Holland eller Tyrkiet?

Ham kan vi jo ikke bruge til en skid!