Baggrund
Læsetid: 10 min.

Det sexkøbere taler om

Den offentlige debat om prostitution er ofte så hårdhændet, at sexkøbere og sexarbejdere ikke ønsker at deltage. Mange af dem har i stedet fundet et fællesskab på hjemmesiden EroGuide.dk, Danmarks største side for brugeranmeldelser af prostituerede
Det, jeg læser i aviserne om ulykkelige, ødelagte kvinder, stemmer ikke med mine egne erfaringer. På sitet møder jeg folk med de samme erfaringer, og det er en befrielse, siger han.

Det, jeg læser i aviserne om ulykkelige, ødelagte kvinder, stemmer ikke med mine egne erfaringer. På sitet møder jeg folk med de samme erfaringer, og det er en befrielse, siger han.

Cathrine Ertmann

Moderne Tider
20. december 2014

Tager jeg skade af det her? Har du mødt politiet under et besøg? Hvordan får man den bedste kæresteoplevelse? Og bør man egentlig kalde en sexarbejder for luder eller glædespige?

Det er nogle af de tusindvis af emner, som dagligt optager brugerne på EroGuide.dk. Internetsitet er på tre år blevet Danmarks førende sted for debat mellem sexkøbere og -sælgere med over 200.000 unikke månedlige besøgende.

En af sitets brugere er Henrik på 50 år. Han i mange år har besøgt prostituerede uden at tale med nogen om det, indtil han sidste år faldt over EroGuides forum. Nu besøger han hjemmesiden hver dag.

»Det var fuldstændig nyt for mig, at man overhovedet kan snakke med andre om det. Jeg mistede min mødom til en glædespige som 19-årig i Aarhus, men jeg har aldrig diskuteret det med nogen. Ingen kender til mit dobbeltliv,« siger Henrik. Frygten for samfundets fordømmelse og reaktionen fra de »kvindelige SF-kollegaer« får ham til at tie. Men på internettet kan Henrik tale frit.

Omkring 330.000 danske mænd deler Henriks hemmelighed. Ifølge Servicestyrelsen har omkring 15 pct. af alle mænd over 18 år købt sex en eller flere gange. Seks ud af 10 mænd synes, det er i orden at købe sex hos en prostitueret, viser en undersøgelse fra Rambøll. Alligevel hører man sjældent sexkøbernes stemmer i medierne, og de optræder stort set heller ikke i forskningen. I nyere tid har kun to rapporter – en i 2005 og en i 2013 – spurgt til sexkøbernes verden. Til sammenligning laver Servicestyrelsen hvert år rapporter om sexarbejdere i Danmark.

Det levende debatmiljø på EroGuide giver dermed et sjældent indblik i et interessefællesskab, hvis deltagere ofte føler sig dæmoniserede eller fremmedgjorte i prostitutionsdebatten.

Henrik vil gerne snakke, så længe han ikke får sit rigtige navn i avisen. Han ønsker heller ikke sit brugernavn på EroGuide frem, da han også frygter at blive hængt ud i det digitale fællesskab, som er blevet så vigtig en del af hans tilværelse.

Skizofrent selvbillede

Bortset fra nogle årelange perioder med selvvalgt ’timeout’, når han har været i parforhold, har Henrik besøgt sexarbejdere det meste af sit voksne liv. Han beskriver sig selv som en pæn mand.

»Inden jeg opdagede sitet, skammede jeg mig og havde et skizofrent forhold til prostitution. For det, jeg læste i aviserne om ulykkelige, ødelagte kvinder, stemte overhovedet ikke overens med mine erfaringer. Var det hele bare skuespil?«

I dag føler han sig næsten mere afhængig af samtalen med de andre brugere på EroGuide end af selve brugen af prostituerede.

»Det er en befrielse, at andre har de samme oplevelser med købesex, som jeg har. Og det er en befrielse at snakke med pigerne, for de er jo også aktive på sitet. De beskriver en virkelighed, som er langt fra den her gadeluder-version, pressen og politikerne hele tiden svælger i,« mener Henrik.

Information har talt med flere af sitets faste brugere. De husker de gamle dage før internettet i telefonboksen med Ekstra Bladets massageannoncer. Om at ringe ud i mørket og arrangere tvivlsomme møder med prostituerede, der ofte var dobbelt så gamle og halvt så kønne som beskrevet i avisspalterne.

Den problem er stort set forsvundet i Web 2.0. På EroGuide er der i skrivende stund 12.974 brugeranmeldelser af prostituerede, skrevet af mænd som Henrik. Som på TrustPilot hjælper brugerne hinanden med at sortere falske sexannoncer og ’dårlige oplevelser’ fra. Nogle indlæg ligner restaurantanmeldelser: ’fransk’ forret, måske lidt ’spansk’ til hovedret og afslutning a la carte, hvis værtinden har noget særligt lækkert på menukortet.

Der er ofte grænseoverskridende læsning, f.eks. dette indlæg om thaiklinikker i Danmark:

»I thaikulturen er den kvindelige kønsdel, herhjemme kaldet kussen, ikke et helligt dyr. Modsat hos danske kvinder, der ofte betragter den som en krondiamant. Thaierne betragter den som et nyttigt kropsligt arbejdsredskab som, hvis kyndigt behandlet, kan give dem glæde og tillfredsstillelse som ekstrapræmie. De har derfor ikke noget imod at bruge den for pekuniære formål,« skriver en bruger. Flere mænd tager dog afstand fra beskrivelsen.

EroGuides stifter og ejer, som ønsker at være anonym, understreger over for Information, at der er højt til loftet, men at et moderatorteam af frivillige brugere fjerner de værste kommentarer. Henrik medgiver, at tonen ofte er hård over for kvinderne.

»Det er nok det, vi har svært ved at se selv. Når man er i den her verden, så vænner man sig til sprogbrugen, som I, der står udenfor, betragter på en anden måde. Men sådan er tonen. Pigerne på sitet omtaler jo nogle gange selv deres arbejdsvilkår på den her måde,« forklarer han.

’Perfid debattone’

Den udlægning er sexarbejderen Jasmin på 29 år ikke enig i.

Information besøger hende i et lejlighedskompleks på Nørrebro. Bag en ulåst dør i en mat nuance eksploderer farvepaletten i gnistrende silkerødt på sorte lagener. Luften er parfumeret, og der hænger blanke jernlænker som en form for stukkatur hen over loftet. Herfra arbejder Jasmin to dage om ugen med at give mænd »alt det, de ikke får lov til derhjemme.«

Jasmin sidder barfodet i himmelsengen iført en grå T-shirt og sorte joggingbukser. Det korngule hår er sat op i to pornofletninger og afslører som det eneste, at hun om halvanden time skifter til sort undertøj og nylonstrømper for at tage imod næste gæst. Hun har sin laptop på skødet og læser op på seneste nyt på EroGuide, hvor hun er publikumsfavorit og en af sitets mest aktive kvinder med over 1.700 indlæg siden januar.

Jasmin holder af de fleste af mændene på sitet, men tager afstand fra debattonen.

»Den der ’mænd, der hader kvinder’ er ikke fuldstændig ved siden af på EroGuide, og min fornemmelse er, at måske 25 pct. af brugerne har den der kvindelede, grænsende til kvindehad. De bruger EroGuide som en ventil for deres frustrationer,« mener Jasmin. Hun har arbejdet som prostitueret siden januar måned og i alt haft tre dårlige oplevelser, hvor kunden blev aggressiv. En af gangene måtte hun slå fra sig for at få ham til at stoppe.

— Er kvindehadet noget særligt for mænd, der går til prostituerede?

»Nej, det tror jeg ikke. EroGuide er så stort, at det sagtens kan være repræsentativt for den danske mandlige befolkning. Men sproget kan ikke retfærdiggøres – mændenes ubeskriveligt perfide omtale af kvinder rammer ikke bare dem selv, men mænd i al almindelighed. Det mener jeg personligt ikke, I mænd – både med og uden købesex – kan være tjent med.«

Det er sjældent, at folk siger fra over for den hårde debattone – tværtimod jubler flere over beskrivelsen af sex med Katy, der føles som at »smide et kosteskaft ind i gymnastiksalen«. I en anden anmeldelse gengiver »Bukowsky Revival«, hvordan han forsøgte at presse en kvinde til analsex mod hendes vilje og efterfølgende tvang hende til at sluge hans sæd.

»Da jeg spermede, prøvede hun da også at undslippe, men fandt sig dog i, at jeg fastholdte hendes nakke og pressede pikken ind i kæften. På den måde fik hun mund og antageligt svælg godt fyldt med sperm. Vi kunne bagefter grine ad det helt. Muy grazias sagde jeg.«

Flere roser anmeldelsen for at være fræk, men brugeren »serviceM« siger fra: »Det er vigtigt at vise, at anmeldelsen ikke er et billede på alle hankøn herinde. Jeg vil ikke sættes i samme bås.«

Heller ikke Jasmin føler sig god nok til at sige fra over for de værste mænd på EroGuide, måske fordi sitet også giver hende så meget positivt.

»Når man vælger at dedikere to syvendedele af sit liv til sex, så fylder det meget i ens bevidsthed. Jeg taler kun med én person om det i den ’virkelige verden’, hvor jeg kører min egen virksomhed resten af ugens dage. Men på EroGuide kan jeg dele mine oplevelser og få anerkendelse for mit arbejde.«

Kæresteoplevelser

»Den skønne tøs drager mig, som en supermagnet tiltrækker jern. Hendes humør og hendes sind kan gøre selv den sureste stodder glad og smilende. Jeg ville ønske, at alle mænd bare en gang i deres liv får lov til at opleve en tøs som hende,« skriver Toddy om Jasmin ledsaget af en masse lyserøde hjerter.

Kæresteoplevelsen, også kaldet GFE for Girlfriend Experience, er et begreb som mændene ofte fremhæver, når de anmelder sexarbejdere som Jasmin. Udtrykket står i skærende kontrast til den kvindelede, visse brugere udtrykker på sitet.

»Mændene ønsker at få spejlet deres følelser, og det er irrelevant, om de er alene, eller føler sig alene i et parforhold. Nogle af dem har haft et underskud i så lang tid, at de opbygger nogle grundlæggende behov, der nærmest bliver eksistentielle. Desværre har jeg også oplevet, at nogle kunder bliver forelskede, og så må jeg afbryde kontakten,« forklarer Jasmin.

Det kan virke selvmodsigende, når EroGuide-brugere beskriver besøget hos en sexarbejder som ægte romantik og nærvær. Men Jasmin mener ikke, det gør en forskel for mændene, at det er en illusion, de betaler for.

»Du behøver ikke tro på det, biokemien i hjernen klarer resten. Så snart du får de der skud serotonin og oxytocin i hjernen, så er det faktisk ligegyldigt, om du har betalt for samlejet. For kroppen føles det ægte – det er jo de samme signalstoffer, som når du indleder en kontoraffære eller flirter til julefrokosten. Der er ingen forskel.«

Henrik har besøgt den samme sexarbejder flere gange om måneden i over et år. Ofte kommer hun også på besøg, hvor de en stor del af tiden ikke har sex, men snakker, spiser mad og hygger sammen.

— Det lyder som om, hun i de timer er din kæreste?

»Det kan du selvfølgelig godt kalde det, men jeg foretrækker Girlfriend Experience. Det er svært at snakke om, for man kommer til at bruge sådan noget kærlighedssprog, selv om det ikke er en forelskelse,« fortæller Henrik.

»Det er ikke så meget samlejet i sig selv, der trækker som den der intimitet. Hudkontakten, når man ligger nøgne sammen og småkæler og snakker. Det er et kæmpe savn, når man er alene, og det kan ikke erstattes med ren sex.«

Henrik mener ikke, han er i fare for at blive forelsket, men det sker for andre, f.eks. for brugeren Tywin Lannister, der forlod sitet i august.

»Jeg har aldrig lagt skjul på, at mit formål med at købe sex var at få det bedre. Det har jeg også fået,« skriver Tywinn, men tilføjer så: »De problemer, der gjorde, jeg havde det skidt, er jo ikke blevet løst. Jeg er stadig ensom, og jeg har stadig trang til at isolere mig. Mangel på sex og nærhed var simpelthen ikke mit største problem – og jeg burde have løst de andre først.«

Når man læser Tywinns indlæg, virker EroGuide som et terapeutisk værktøj. Brugerne hjælper hinanden med at tackle alt fra knas i parforholdet til sexafhængighed. Den udlægning er Henrik og Jasmin enige i. Nogle gange kan man kun fortælle sine største hemmeligheder til helt fremmede mennesker.

Ensomme mænd?

Da Henrik var 28, slog hans kæreste op. Han fandt aldrig rigtigt ud af hvorfor. Efter en sørgeperiode oplevede han, at alle vennerne i Aarhus havde fået børn og var flyttet væk, og der var ikke længere nogen at gå i byen med.

»Jeg har forsøgt mig med kontaktannoncer og sidenhen datingmarkedet, men det har ikke kastet mere af sig end et par dyre kopper cafékaffe. Der er ikke noget fysisk i vejen med mig, men måske er jeg blevet for nervøs, og det er en ond spiral. Jeg har været single så længe, at jeg simpelthen har opgivet aktivt at finde en kæreste nu. Det fungerer bare ikke for mig,« siger Henrik.

Han understreger, at han ikke føler sig ensom – og heller ikke ville gøre det, hvis han ikke gik til glædespiger. Venner har han nok af, og hvis han en dag fandt en kæreste, ville han stoppe med at købe sex.

»Det er ikke et spørgsmål om lyst. Jeg tror godt, de fleste mænd kan håndtere tanken om at have sex med forskellige kvinder. Men det er et spørgsmål om loyalitet. Hvis man først har en kæreste, lover man jo at være tro.«

I sexhulen på Nørrebro møder Jasmin mange mænd, der på en eller anden måde har opbygget en pyskisk barriere over for kvindekønnet.

»Mange af dem er seksuelt underernærede typer, der er blevet frarøvet deres mulighed for at tilkendegive følelser – eller har en fysisk defekt, som de selv mener, gør dem ude af stand til at interagere med piger generelt. Derfor køber de sig fra det,« siger hun.

»Når jeg læser anmeldelser af mig selv, sker det, at brugeren midt inde i beskrivelsen pludselig begynder at fantasere helt vildt. Man kan se, hvordan sproget i anmeldelsen ændrer sig, bliver mere svulstigt og abstrakt. De skriver om ting, der aldrig er sket«

— Hvorfor tror du, de gør det?

»Nogle af dem vil nok vise sig lidt frem – det er en relativt kendt sag, at mange mænd har performanceproblemer i sengen.«

»Men for mange handler det om, at de er så desperate for at få den her oplevelse, at de er villige til at skrive en fantasi for at give sig selv en oplevelse af, at de fik noget, der bare lignede. Hele scenariet er lidt trist. På den måde er mit arbejde også psykologi one-on-one. Freud ville elske det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

At kalde det grænseoverskridende er vist en underdrivelse. Der er tale om racediskrimination, aldersdiskrimination, bodyshaming og had til kvinder og særligt til prostituerede kvinder. Det værste er, at man får en fornemmelse af, at de betragter prostituerede personer som en slags sub-humans, som man kan tillade sig at straffe, hvis de ikke lever op til kundens fantasier eller de billeder og beskrivelser, der er i annoncerne.

"” Hun var alt for gammel og grim med de tatoveringer.
det sex jeg fik var hammer dårlig.”

"” Besøgte Trine i onsdags. Det er rigtigt, at hun har nogle store nødder, men det hjælper jo ikke, hvis man er en kold cigar. Hun skriver, at hun vejer 85 kg. Det er nok nærmere over 100 kg. Jeg kan godt lide lidt store piger, men det var sgu for voldsomt. Hende kan jeg ikke anbefale”

"” 25 årig pornobabe sille? Nærmere 35 årig slidt dame. Kæmpe skuffelse når man går udfra billederne er ægte.”

"Drenge,

Igen lige en advarsel ... Hold jer væk hun holder ikke havd hun lover!

http://xxxxxxxxxxxxxxxx

Det er fandme de mest syge blow, den kom nærmest aldrig ind !!!
Hun spytter mere end der suges og så kan man sgu ikke nyde noget,
Hvorfor står hun der kigger en dybt i øjnene og siger ja .. Når der er nej?

Pengene Self. Men så får hun altså også pisse dårlig reklamer her ;-)

NB.
Man bliver sku lidt sur, så da hun skulle han bagfra blev der hugget til!:-)
BigDick kan lide dette

Kundeanmeldelse Eroguide.dk"

” På billederne og efter diverse photoshop ser Mia rigtig dejlig og veldrejet ud. Virkeligheden er en anden. Hun er langtfra så godt skåret som på billederne. Godt brugt og et skud på stammen ville være at hun cirka er 39 år.
Brysterne er hårde og med store ar og maven er langtfra flad, som ellers fremgår. Røven er slasket og ikke fast. Sex var under middel.

Chance for gentagelse: NEJ”

Dette er blot et ganske lille udvalg af nogle af kundernes beskrivelser af de prostituerede. Der kan læses mange flere her:
http://ingenkendersandheden.blogspot.dk/p/udtalelser-fra-kunderne-om-de....

Freddie Fischer

Hej Anne
Dit indlæg bærer præg af en forudindtaget holdning der ikke kan flyttes og du føler dig i din gode ret til at køre et korstog mod alt og alle der er fortaler for prostitution. De udklip du har valgt at bringe er alle af meget negativ karakter, men der findes jo også mange pæne og positive anmeldelser på sitet som du undlader at henvise til.
På et forum med så mange brugere vil der helt klart være nogle, undskyld udtrykket, idioter, men det lærer man hurtigt at sortere fra når man læser anmeldelser og ligge det ind under overdrivelser og nag.
Jeg ved godt at det er umuligt at flytte din holdning, men den skal ikke have lov til at stå alene.

Robert Ørsted-Jensen, Morten Pedersen og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar

Hvas er problemet?
Pæne middelklassetrunter??
Prostitution har altid eksisteret.

Forudindtaget? Nej - ikke med så mange udtalelser - de viste er kun et lille udpluk af mange.
Desuden ligner de danske kunders udtalelser til forveksling udtalelser fra mange andre lande. Så den holdning til prostituerede personer er desværre nok ret international.

Jasmin nævner 3 aggressive kunder på mindre end et år.

"»Den der ’mænd, der hader kvinder’ er ikke fuldstændig ved siden af på EroGuide, og min fornemmelse er, at måske 25 pct. af brugerne har den der kvindelede, grænsende til kvindehad. De bruger EroGuide som en ventil for deres frustrationer,« mener Jasmin. Hun har arbejdet som prostitueret siden januar måned og i alt haft tre dårlige oplevelser, hvor kunden blev aggressiv. En af gangene måtte hun slå fra sig for at få ham til at stoppe."

25% er faktisk ret mange - det er hver 4. kunde, der træder ind af døren.

At forbyde køb og salg af sex ville være lige så nytteløs som et forbud mod alkohol - Dem der vil sælge og købe gør det uanset hvad.

Der i mod burde salg af seksuelle ydelser gøres til et såkaldt ærbar erhverv med cvr nr., skat og moms, samt sundhedskontrol og lignende som en hver anden branche.

Det sker, at både kvinder og mænd lider psykisk og fysisk overlast ved udførelse af deres erhverv.

- Det er ikke forbeholdt salg og køb af seksuelle ydelser.

Men hvilken branche man ønsker at tjene sit underhold i er frivilligt - Mere eller mindre og det uanset branche.

Anders Jensen, Robert Ørsted-Jensen, Søren Roepstorff, Jakob Silberbrandt, Herdis Weins og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Man konstaterer med forbløffelse at ikke færre end 85 % af danske mænd formår grundlæggende at narre sig selv.

Bruger 183315, Anne Eriksen, Majbritt Nielsen, Søren Roepstorff, Merete von Eyben, Hanne Ribens, Anne Rasmussen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Anne! Lysten til kærtegn og sex eksisterer. Det bliver aldrig nogen selvfølge. På flere områder ville meget være mere enkelt uden. Børn kan i dag skabes uden.
Det er ikke et samfund jeg kunne tænke mig.

Du vil altid kunne finde nedladende beskrivelser af andre. At generalisere andre efter dem er misvisende. Af artiklen fremgår det at flest savner en sanselig oplevelse med kærtegn og nærvær.
Tvivler på der er flere ”kvindehadere” blandt mænd med lyst til kærtegn og sex end i samfundet som helhed.

Jeg ved heller ikke om ”kvindehader” eller ”mandehader” kan bestemmes ud fra indlæg. Hvis det var så enkelt, virker dit indlæg som om du hader mænd med lyst til kærtegn og sex. Ikke har nogen forståelse for det kan være komplekst. Eller forståelse for at mennesker er meget forskellige. Det som kan være rigtig for den ene, kan virke helt forkert for en anden.

Jeg er enig med dig om, at det er pænere at skrive ”Det var ikke min type”. I stedet for at f.eks. at skrive ”Hun(han) havde poser under øjnene”. Flere kvinder end mænd er bedre til at udtrykke sig diplomatisk i stedet for direkte. Tanken bagved er den samme.

Kjeld Hansen: Problemet er, at i lige netop prostitutionsbranchen er det nødvendigt med et enormt stort skadesreduktionsapparat/exitprogram, fordi selv nok så mange sundhedskontroller, fagforeninger (som de i øvrigt ikke melder sig ind i), dørmænd, panic buttons, rene lagner, osv. ikke kan gøre noget som helst ved det grundlæggende destruktive i at sælge sex (og købe for den sags skyld - køberne kan også udvikle alvorlige psykiske problemer af at købe sex).
I Danmark koster det mange millioner hvert eneste år at rette op på de skader salg af sex giver de prostituerede personer - og der er altså ikke kun tale om gadeprostituerede.

De lande, der har forsøgt at normalisere branchen har måtte erkende, at prostitutionsbranchen ikke kan normaliseres både fordi den organiserede kriminalitet fuldkommen har overtaget branchen og kontrollerer den med stråmænd, og fordi de, til trods for de rene lagner og sundhedskontroller, har måtte konstatere, at prostituerede fortsat bliver handlet, udsat for vold, voldtægter og bliver myrdet.

Og ja, prostitution vil sikkert fortsat eksistere selv om der kommer et forbud mod at købe sex (ikke at forveksle med et forbud mod prostitution), ligesom et forbud mod alt andet i denne verden, om det så er spirituskørsel, mord, voldtægt, vold, tyveri, røveri, hæleri, skattesvindel, bedrageri, mobilsnak under kørsel, osv heller ikke hindrer, at der altid vil være nogen, der overtræder loven. Men fidusen er, at et forbud virker normativt på den brede befolkning og at politiet med en lov i hånden langt nemmere kan gribe ind.

Tinne Stubbe Østergaard, Anne Eriksen, Majbritt Nielsen, Søren Rehhoff og Ingrid Uma anbefalede denne kommentar

Lars Olsen: ja, man kan have lyst til rigtigt meget i denne verden - uden at det af den grund giver lov til at købe det.
Der findes mennesker, både m'er og k'er, der må gå gennem livet uden nogensinde at have haft sex eller blive kærtegnet af et andet menneske. Livet er dybt uretfærdigt. Ligesom det også er dybt uretfærdigt, at der findes mennesker, der ikke engang har råd til rent drikkevand, mad eller læ for kulden.

Spørgsmålet er hvor meget "nærhed" man køber sig til, når denne "nærhed" udelukkende er baseret på pris, antal minutter, race, bryststørrelse og udseende - og for ikke at glemme - hvor tilgængelig hun er i samtlige huller og om hun sluger. De sidste er åbenbart to meget vigtige parametre.

Beklager, men jeg har læst lidt for mange beskrivelser til at jeg køber undskyldningen om "nærhed".

Kasper Andreasen, Anne Eriksen, Majbritt Nielsen, Søren Rehhoff, Hanne Ribens og Ingrid Uma anbefalede denne kommentar
ulrik mortensen

At sexarbejde generelt giver traumaer og granatchock er en myte, der ikke kan understøttes af fri og uafhængig forskning (læs f.eks her: http://lindakristiansen.wordpress.com/tag/jyllandsposten/ + link i artiklen, SFI mm). Om kvinder der arbejder på klinik: "Kvinder der er ansatte som prostituerede på klinikker rapporterer, at de har et godt selvvurderet mental helbred. Faktisk føler de klinikprostituerede sig langt sjældnere stressede eller nervøse end andre kvinder." Link til undersøgelse her:
http://www.si-folkesundhed.dk/Udgivelser/B%C3%B8ger%20og%20rapporter/201...

Til sidst et citat: "I den offentlige debat har kvindeorganisationer og kristne hjælpeorganisationer gået sammen om at fremme ligestillingsperspektivet, men debatten er blevet stærkt ideologiseret. Der er skabt et billede af den prostituerede som det ideelle og værdige offer: Hun har været udnyttet i barndommen, er stadig offer for udnyttelse, og hvis hun er udlænding, er hun handlet. Det billede har også fæstnet sig hos politikerne. Problemet er bare, at der ikke er noget empirisk grundlag for de påstande. Debatten er blevet videnstom. Fra at være baseret på den viden, vi trods alt har, er den blevet udelukkende holdningsbaseret."

Fra den glimrende artikel: http://www.information.dk/169618

Torben Kjeldsen, Carsten Mortensen, Søren Roepstorff og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Ulrik Mortensen
Har du tænkt på, at der ofte er relativt stor forskel på beretninger fra mennesker,
som er i prostitution, og dem, som har forladt prostitution?
De, som er prostituerede taler som regel godt om det, kan ikke rigtig se forskel på prostitution og andre erhverv og er i det hele taget meget tilfredse. Jeg har også hørt beretninger fra mænd, som har kendt adskellige prostituerede, som aldrig har givet udtryk for utilfredshed overfor disse mænd.
De (m(k),som ikke længere er prostituerede, har derimod sjældent udelukkende godt at sige om prostitution. Tværtimod er de negative konsekvenser af prostitutionen det som fylder mest i deres beretninger.

Jeg tror det er noget psykologisk. Et slags filter, som er på når man ER i det. Eller også kommer filteret først på. når man har forladt erhvervet. Det er svært at gennemskue efterom den eneste kilde til oplevelserne ligger hos mennesker med henholdsvis filter eller ikke-filter.

---
Til de mænd som kan overbevise sig selv om at de får nærhed ved at lægge X00 kr til en prostitueret og svine hende til på et website bagefter, hvis hun ikke præsterer det forventede:
Der er gået noget helt galt - hos jer.

Anne Koed Westergaard, Kasper Andreasen, Anne Eriksen, Majbritt Nielsen, Anne Rasmussen og Ingrid Uma anbefalede denne kommentar

Lise Lotte Rahbek - det er en meget naturligvis reaktion, at når man er i et fag/et arbejdsområde, så fokuserer man på det positive - og omvendt giver man sig selv lov til at se det negative, når man forlader det. Det gælder ikke kun for prostitution.

ulrik mortensen

Enhver kan skrive anonymt på EroGuide. Lyt til forskningen i stedet ....

Ulrik Mortensen: For det første er Linda Kristiansen næppe den mest uvildige kilde man kan henvise til. Hun er meget tæt viklet ind i SIO og har optrådt på en af deres "hvervevideoer". Og så er/var hun medlem af seksualpolitisk forum, der heller ikke lige er den mest uvildige kilde.

For det andet, så er der lavet en ny undersøgelse om (kun ) danske (ingen udenlandske) prostituerede fra de 9 største bordeller i Danmark - gruppen blev sammenlignet med en stor gruppe af danske kvinder.
Den undersøgelse viste, at 27% bordelprostituerede bruger kokain, over 30% bruger anden illegal narko end hash, 8 % bruger amfetamin og 10 % bruger ecstasy.

Sammenligningsgruppen bruger: 0,4% kokain, 1% anden illegal narko end hash, 0,5 % amfetamin, og 0,2 % ecstasy.

Det er - uanset hvordan man forsøger at bortforklare og fordreje tingene - et ekstremt højt narkoforbrug, som tyder på, at den er fuldkommen ravende gal med psyken.

Lise Lotte Rahbek

Ulrik Mortensen

Kilderne til forskningen er de selv samme, som jeg nævner.
De prostituerede og de exprostituerede.
Forskellig forskningen vælger at lægge vægt på den ene eller den anden filtrerede prostitutionsopfattelse.

ulrik mortensen

Anne Rasmussen + andre. Fagforeninger, der hjælper (exitstrategier mm) prostituerede (m/k) har haft stor succes i udlandet. Herhjemme vil fagforeningerne ikke røre emnet med en ildtang. Læs f.eks. mere her: http://videnskab.dk/blog/da-sexkrigen-blev-global

Ulrik Mortensen: Jeg ville sådan set ønske, at du kunne finde nogle lidt mere uvildige kilder. Christian Groes er på ingen som helst måde uvildig - han er tidligere medlem af seksualpolitisk forum ligesom Linda kristiansen.

Ja der er en fagforening for prostituerede i Indien - men før træerne vokser ind i himlen, så prøv lige at checke lidt op på, hvordan prostituerede har det i Indien. Prøv også lige at checke alderen på de småpiger, der starter i prostitution (de bliver bogstaveligt talt født ind i prostitutionen qua deres kastestystem og har reelt ingen andre muligheder end at fortsætte i moderens fodspor). Nærstuderer man den indiske "fagforening" viser det sig jo også, at de mere kæmper for at blive dekriminaliseret end at diskutere løn- og arbejdsvilkår med bordelejerne.

I Indien er der også gennem de sidste par år vokset en organisation frem med prostituerede og tidligere prost. , der ønsker den nordiske model indført.

Hvad de rigtige fagforeninger angår og deres angivelige indblanding i skadesreduktions- og exitprogrammer, så er de eneste, jeg er stødt på i den forbindelse, frivillige organisationer og staterne via socialarbejdere, der i forvejen har for få økonomiske midler og personale at hjælpe med. Altså ingen fagforeninger - som i øvrigt heller ikke er gearet til at arbejde med prostituerede og de massive problemer mange af dem har.

Og, som noget ret nyt men ekstremt vigtigt, de tidligere prostituerede, der overalt i verden (inkl. Indien) danner organisationer, der ud over at kæmpe for at få indført den nordiske model, også laver exitprogrammer fordi de om nogen, ved hvilke problemer prostituerede kæmper med.

Så er der organisationer og grupperinger, der kalder sig noget med unions uden overhovedet at komme i nærheden af noget, der bare lugter svagt af fagforeningsarbejde. Nærstuderer man dem, opdager man hurtigt, at deres medlemmer består af en uskøn blanding af bordelejere, sympatisørere og sexkunder.

Problemet med disse "fagforeninger" er (hvis de altså har almindelige prostituerede som medlemmer), at de faktisk ikke har nogen at forhandle arbejdsvilkår med, fordi prostituerede ikke er ansatte på bordellerne.

Og det bringer mig videre til den ualmindelige naive tankegang, der åbenbart stadig findes blandt folk omkring det med fagforeninger og prostituerede.

I Holland og Tyskland blev det muligt at melde sig i fagforening da de i for snart 14 år siden legaliserede hele branchen. Der var et par hundrede i Holland, der meldte sig ind i deres organisation (Rode Draad), der, hvis den fik medlemmer nok, kunne kalde sig fagforening under en af de store fagforeninger. De fik ikke nok medlemmer til trods for, at branchen har ca. 25.000 (der er ingen, der har noget overblik over branchen fordi mange hollandske prostituerede forsvandt ud på det grå marked, da de skulle til at betale skat af deres indtjening).
Hovedparten af Hollands prostitution består - som i resten af Europa - hovedsaglig af Østeuropæiske, afrikanske, thailandske og sydamerikanske personer, der er blevet transporteret til Vesteuropa af andre personer, der ønsker fuld valuta for de penge, de har investeret i deres "varelager". med andre ord - fagforeninger er ikke en option når man er i kløerne på bagmænd, der ser meget uvilligt på spild af penge til fagforeningskontingenter. Desuden tjener de prostituerede så lidt fordi priserne på markedet er dumpet drastisk siden østeuropæerne invaderede markedet, at ingen udenlandsk prostitueret hverken kan eller vil bruge penge på fagforeningerne

Så Rode Draad gik konkurs for 2 år siden.

I Tyskland med deres ca (igen samme problem som i Holland - nul overblik over antallet) 400.000 prostituerede, er 44 i en fagforening.

44 ud af 400.000.

Kasper Andreasen, Anders Jensen, Tinne Stubbe Østergaard, Anne Eriksen, Majbritt Nielsen, Søren Rehhoff og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Hvor der er liv er der håb og hvor der er kvinder sælges sex...

Og hvor der er nogen, der har penge, er der andre, der sælger kvinder og børn til sex.

Kasper Andreasen, Ervin Lazar, Anne Eriksen og Majbritt Nielsen anbefalede denne kommentar
Juliana Rasmussen

Til dem som mener prostituituon er i orden:
Er det okay for jer, at jeres døtre,søstre, koner eller mødre har et job indenfor branchen?

Peter Nørgaard

Make love not war ...

Majbritt Nielsen

Kjeld Hansen
24. december, 2014 - 06:09
Hvor der er liv er der håb og hvor der er kvinder sælges sex...
Bare rolig mænd og børn sælges også. For der er kunder til det.

Steffen Gliese

Juliana Rasmussen, det er et mærkeligt patroniserende udgangspunkt, der ligger bag dit spørgsmål, for det er vel ikke mig eller nogen anden, der skal afgøre det på deres vegne, eller hvad? Jeg kan være uenig i deres beslutning eller have svært ved at begribe den, men jeg skal vel ikke fælde en moralsk dom over deres valg?

Torben Kjeldsen, Niels Duus Nielsen og Anders Jensen anbefalede denne kommentar

"Til dem som mener prostituituon er i orden:
Er det okay for jer, at jeres døtre,søstre, koner eller mødre har et job indenfor branchen?"

Der er mange steder, jeg ikke ville ønske mine børn havnede i. Jeg ville heller ikke kunne lide at se dem arbejde fast i et ensformigt og i mange tilfælde fysisk/psykisk hårdt job uden fremtidsudsigter og udviklingsmuligheder. F.eks. som rengøringsassistent, kasseassistent eller callcenter-medarbejder.
Dette skal ikke på nogen måde opfattes som en kritik af personer, der arbejder i de ovennævnte erhverv eller lignende erhverv. Blot en konstatering af at udviklingsmulighederne i den slags stillinger er begrænset og at de i mange tilfælde er fysisk og psykisk nedslidende.

Men min og din mening om hvad man ønsker eller ikke ønsker for netop sine familiemedlemmer er irrelevant for den generelle diskussion. Det vigtigste er, at det er et informeret og utvunget valg for den enkelte person.

3 ubehagelige kunder på 9 måneder. Er det mon mere eller mindre end en dørmand, parkeringsvagt, socialrådgiver, ekspedient i en døgnkiosk eller på en tankstation? Jeg ved det ikke, så det er lidt et tal, der flagrer i luften, uden mulighed for læseren for at sætte det i kontekst og sammenligne det med andre erhvervsgrupper.
Det være sagt, så er det selvfølgelig fuldstændigt uacceptabelt, at folk bliver overfuset eller forulempet mens de tjener til livets opretholdelse , uanset hvordan de gør det.

Dorte Sørensen

I forlængelse til Juliana Rasmussen spørgsmål "Til dem som mener prostituituon er i orden:
Er det okay for jer, at jeres døtre,søstre, koner eller mødre har et job indenfor branchen?"
vil jeg spørger skal det så ikke også være et arbejde som jobcentrene sende folk ud til. Eller skal der også kunne udbetales SU i oplæringstiden og hvor lang skal elevtiden være. Hvad skal uddannelsen for øvrigt hedde?

Robert Ørsted-Jensen

At visse mænd/mandetyper er kvindehadere har intet med sexarbejde eller prostitution at gøre. Det samme gælder salg af småpiger i indien, vold mod kvinder generelt. Det hele er en falsk opline som Anne Rasmussen og enkelte andre her anvender til at bekræfte deres forudindtagede og temmeligt snævertsynede holdninger til sexarbejde. Sexarbejde er desuden ikke en kvindesag al den stund at der også er mænd der sælge sexuelle yderlser til både kvinder og andre mænd.

Robert Ørsted-Jensen

Til Dorte Sørensen - selvfølgelig er det ok, for ethvert af mine familiemedlemmer mig selv iberegnet at yde sexuelle ydelser mod betakling om vi skulle have lyst til det. Men som i alle jobs skal man vare sig for misbrug af sig selv og andre - det er næppe hverken sundt eller begavet at overdrive sådan noget - og i dette tilfælde skal man desuden vare sig imod visse menneskers ekstreme fordomme - og i grunden ret fascistiske indstilling til folk der tænker anderledes. Som i det hedengangne stalinisme of fascisme skal alle der tænker og opfører sig anderledes enten patologiseres eller spærres inde for genopdragelse. Det eneste de ikke skal er - lyttes til - eller tages alvorligt.

De eneste kvinder jeg kender som sælger sig selv er dem der gifter sig med gamle mænd for penges skyld og dem er der rigtigt mange af. Vil du - og i givet fald - hvordan vil du - lovgive imod denne yderst udbredte og virkelige køb og salg af kvinder?

.

Robert Ørsted-Jensen

Det sidste var så også svar til Juliane

Dorte Sørensen

Robert Ørsted-Jensen
I al stilfærdighed spurgte jeg bare om Sexarbejdere ikke skulle have ordenlige arbejdsvilkår med en uddannelse givende adgang. Hvis "folk" mener at det er et fag så må det da sidestilles med andre uddannelser.

Mht. unge kvinder , der gifter sig med ældre rige mænd - ja så må de vel have frem tids sikret deres egen fremtid. PS: der er nu også unge mænd der forsørges af ældre kvinder - så ligestillingen er også ved at vinde frem her.

Hvilken uddannelse forestiller Dorte Sørensen sig? Mesterlære eller teoretiske fag som ... :)

Robert Ørsted-Jensen

Bs Dorthe der er næppe noget fag hvor erfaring tæller mere og uddannelse mindre

Men server hykleri at påstå at kvinder købes og sælges - hvad fundamentalt set ikke er tilfældet - man sælger en ydelse her - man sælger netop ikke dig selv.

Men hvis du vi stoppe køb af mennesker skal du netop slå ned på gamle mænd og kvinder der køber unge mennesker til giftermål - her er der netop tale om at købe og sælge et menneske

Robert Ørsted-Jensen

I alle tilfælde er ordnede arbejdsforhold og beskyttelse af truede individer mod misbrug kun en mulighed hvis vi afkrimininalisere - forbud og straffelove vil kun forværre situationen for de mest udsatte.

Alle anvender sex til at fremtidssikre dem selv

"Ifølge Servicestyrelsen har omkring 15 pct. af alle mænd over 18 år købt sex en eller flere gange."

"EroGuide er så stort, at det sagtens kan være repræsentativt for den danske mandlige befolkning."

Folk der køber sex er jo nok ikke det bedste repræsentative udsnit at konkludere kvindelede udfra.
Jeg går ikke en for en kriminalisering af den prostituerede, men mener faktisk at den svenske model er en vi bør efterligne mere.
Idag kan du få dukker og snart robotter, så kan du styre din lyst i den, hvis din hånd ikke virker mere.

*går ikke ind for

Myten om den lykkelige luder!

Mennesket er i stand til at fortrænge, rationalisere, internalisere og undertrykke alverdens traumer og grusomheder, herunder at man har været brugt som et stykke kød af 1000 af mennesker man ikke kender.
Ja jeg forstår det nok aldrig.

Torben Kjeldsen

Her en artikel som giver et indtryk af livet som sexarbejder.
http://politiken.dk/indland/ECE1894687/adriana-sexarbejde-er-min-kvindek...
Det er en person blandt mange(mand eller kvindelig sexarbejder)som giver et indblik i det almene liv ' som lønarbejder/selvstændig'. (med sex som vare).
Og nej der er ikke tale om den lykkelige luder eller giggigolo, men om et arbejde.
Målet må være at bekæmpe slavearbejde, handel med mennesker, alfonseri.
I princippet bekæmp fattigdom.
Støt sexarbejderen, giv dem samme rettigheder som andre lønmodtagere det er hvad vi burde gøre i det moderne demokrati. Det gør Amnesty!

Hvorfor har Amnesty vedtaget en politik for beskyttelse af sexarbejderes rettigheder?
Sexarbejdere er en af de mest marginaliserede og udsatte grupper i verden. I mange lande er de udsat for seksuelle overgreb, menneskehandel, vold, diskrimination og udelukkelse fra sundhedsydelser. Ofte får de ikke den beskyttelse fra politiet, som de har brug for – ofte er det endda politiet selv, der begår overgrebene.

Hvorfor vil I afkriminalisere sexarbejde/prostitution?
Vores politik har som mål at beskytte sexarbejderes rettigheder. Vores og andres research viser, at kriminalisering af sexarbejde øger sexarbejderes risiko for at blive udsat for overgreb og forhindrer, at de får adgang til beskyttelse, sundhedsydelser etc.

Mener Amnesty, at det er en menneskeret at købe sex?
Nej – det er ikke en menneskeret at købe sex. Vores politik handler ikke om sexkøbernes rettigheder men udelukkende om at beskytte de mennesker, der sælger sex. Ved at afkriminalisere sexarbejde ønsker vi at beskytte menneskerettighederne hos en meget marginaliseret og sårbar gruppe – nemlig kvinder, mænd og transpersoner, der sælger sex.

Hvorfor støtter Amnesty ikke kriminalisering af køb (den nordiske model)?
Sexarbejdere er ikke direkte kriminaliserede under den nordiske model, men i realiteten tvinger kriminalisering af kunden sexarbejderne til at arbejde under mere usikre forhold for at beskytte deres kunder. For eksempel ved at arbejde mere skjult, besøge kunden i hans hjem etc. Kriminalisering af kunden fører således til, at sexarbejdere bliver mere udsatte, og at de får sværere ved at søge hjælp hos myndigheder og politi.

Læs denne side med respekt for dem arbejder indenfor faget.
https://sexarbejdernes.wordpress.com

Påfaldende så mange mænd, der mener en masse om prostitutionens fortræffeligheder.