Vi anbefaler: Sådan får du varmen

Det er en kold tid, som vi lever i, og derfor bringer MoDERNE TIDER fem forslag til, hvordan du får varmen i kulden
Det er en kold tid, som vi lever i, og derfor bringer MoDERNE TIDER fem forslag til, hvordan du får varmen i kulden

Jens Dresling

Moderne Tider
10. januar 2015

Tag sydpå

Charterrejsen har længe haft et lidt dårligt ry, ikke mindst i Informationslæsende kredse, og det er det på tide at rette op på. En uges ferie på De Kanariske Øer burde det være alle forundt.

Er man bare en smule vant til at navigere på internettet, finder man let en såkaldt afbudspakke, som for et par tusind kroner giver både fly tur-retur og en lejlighed i syden. For det meste er der godt 20 grader dernede – både i luften og i vandet – og der er ikke nogen rigtige problemer: Nogle af gæsterne står tidligt op og lægger deres håndklæder på de gode pladser ved poolen, restaurantens all inclusive-buffet er den samme hver dag, guiderne taler ikke dansk, der er nogle gange lidt overskyet, og der er larm fra naboerne.

Det er alt sammen ret sjovt de første dage, og er man meget antropologisk anlagt, kan det være sjovt hele ugen, men ellers så lej en bil, og kør ud på landet. Og sørg for at vælge en af de øer, der har noget at køre efter.

Tips: Tenerife har vulkanen Teide og storbyen Santa Cruz. Lanzarote har Timanfaya og El Golfo. Fuerteventura har ingenting.

Tag sol

Hvis pengene eller tiden ikke rækker til en uge i de varme lande, kan du for omkring 25 kroner få en flig af varmen og den brune hud. Det er, som om der bliver flere og flere solcentre i de mindre provinsbyer, mens antallet falder i København. I Indre By, på Nørrebro og Vesterbro er de stort set væk, men langs Amagerbrogade er der syv, og i Valby og på det ydre Frederiksberg er der også et par håndfulde.

Solariesol er lavklasseluksus; forkælelse, man ikke behøver at have dårlig samvittighed over, og som ikke koster ret meget. Kyl mønter i automaten, klæd dig af, spray bakteriedræbende væske på glaspladen, og læg dig til rette. Helt nøgen eller iført undertøj.

De seks minutter er du i himlen, og nogle steder kan du selv vælge, om du vil høre P3 eller kommerciel radio imens. Bagefter har du varmen. I hvert fald for en stund.

Spis mad

Hvis du er meget optaget af miljø, sundhed og moral, har du nok svært ved at se fidusen i at brænde pigment og CO2 af med UV- og Boeing-maskiner fra helvede. Men du skal jo have varmen.

Derfor er det oplagt med en vamset, hjemmestrikket sweater, uldundertøj, en hue, en halsedise, et par uldsokker, en varmedunk, en kande urtete, men i virkeligheden skal der ikke så meget til. Faktisk kan det være nok at spise.

Når du indtager mad, bruger din krop energi, og dit stofskifte øges. Kroppen er som en motor, den bliver varm, når først den er i gang. Og vil du have ekstra meget varme, kan du sætte den i gang med ekstra stærk mad.

Chili påvirker nervesystemet, og det giver dig virkelig følelsen af at blive varmet igennem. Det er noget med, at der overføres smertesignaler fra kroppens nerver til hjernen, så hjernen tror, at temperaturen er højere, end den er, hvilket får kroppen til at svede i et forsøg på at skille sig af med varmen. Med andre ord: Chili varmer.

Spil spil

Varmen kan du også få uden at være i nærheden af hverken kunstig eller ægte sol; uden at spise og uden alle mulige foranstaltninger. En af de bedste metoder er overraskende nok at invitere en flok venner hjem til brætspilaften.

Allerbedst er det, hvis dine spillepartnere er unge mennesker – og gerne mænd. For hvis der er noget, der kan få nutidens ungdom op af stolene, er det ikke politik, kunst eller litteratur. Nej, det er spil.

Måske fordi konkurrencesamfundet har opdraget os til, at vi skal konkurrere – og vinde – for enhver pris. Måske fordi vi har så lidt at gå op i, måske fordi den moderne (skandinaviske) mand har så lidt på spil, har oplevet så lidt modgang og så lidt, der rent faktisk har betydet noget, at han i brætspillet kan finde noget, der ligner mening.

Virkeligheden er i hvert fald, at en omgang Trivial Pursuit, Ego, Cranium, Jeopardy!, Bezzerwizzer og så nogle flasker rødvin vil varme din stue op bedre end nogen radiator.

Dyrk sex

Så er der selvfølgelig den gode, gamle traver. Bliv under dynen, og bliv der med en, du holder af. Eller i hvert fald en, du begærer nok til at elske med. For sex er stadig den måske mest effektive måde at blive varm på i en ruf.

I begyndelsen kan det være lidt irriterende, fordi den andens tæer og hænder er kolde, men hold ud, og brug hinandens varme. Efter ret få minutter glemmer I alt om kulden og om, at I måske er ved at lave en baby, og om alle de gode endorfiner, der strømmer ud af jer. Knald kulden ud.

Vi anbefaler

Den amerikanske psykologiprofessor Barry Schwartz udgav for nogle år siden bogen ’Paradox of choice’, der kort fortalt videnskabeligt argumenterede for, at for mange valg gjorde os ulykkelige, og at vi konstant skulle forsøge at minimere vores valgmuligheder.

Det er der normalt ingen, der hjælper dig med, men Information kommer dig til undsætning og guider dig gennem forbrugsjunglen.

Mad, politik, politikere, tøj, musik, bøger, magasiner, eksperter, dyr, tasker, film, filosoffer, elektronik, medier, tænkere, religioner og sko – Information elsker at forbruge. Vi er selvudnævnte eksperter i forbrug, og nu lader vi vores ekspertviden komme andre til gode. Hver uge vil vi her anbefale en håndfuld forbrugsgenstande, der betyder meget for os.

Seneste artikler

 • Vi anbefaler: Hold på solbrillerne

  4. april 2015
  Solen begynder at titte frem, og både for dit syns skyld (husk formaningerne fra formørkelsen) og dit look, er det nu, du skal finde solbrillen frem fra gemmerne. Hvis de da stadig er der. For ligesom andet småt sæsonudstyr har solbrillen en tendens til at forsvinde ubemærket. Og da brug-og-smid-væk-kulturen er yt, er her fem fremgangsmåder til at holde på brillerne sommeren over
 • Vi anbefaler: Fem måder at føde på

  28. marts 2015
  Foråret er traditionelt højtid for fødsler. Vi guider dig her igennem fem populære måder, du kan lade dit barn komme til verden på
 • Vi anbefaler: Verdens bedste værter

  20. marts 2015
  Hvad gør en god tv-vært god? I hvert fald en masse karisma og evnen til at kommunikere med seerne hjemme foran tv-skærmen. For nylig blev britiske Jeremy Clarkson suspenderet fra verdenssuccessen ’Top Gear’ på BBC. I den anledning præsenterer vi fem tv-værter, det aldrig er kedeligt at være i selskab med

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her