Friday Night Lights
Friday Night Lights er baseret på en sand historie, der først blev fortalt i en bog af samme navn. Titlen hentyder til den særlige atmosfære, der omgiver high school football-kampe, der spilles fredag aften i lysmasternes skær og med tusinder fra lokalmiljøet på lægterne.
Visse stater i USA er mere tossede med football end andre, Texas er en af dem, og her udspiller handlingen sig i en lille by ved navn Odessa i 1988, hvis store stolthed er den lokale skoles football-hold, Permian Panthers.
Vi følger skolens stjernespiller, den stærke, sorte, rapkæftede dreng Boobie, som spås til at bære holdet til slutspillet. Den alvorlige quarterback Mike, der skal lede holdet og passe sin syge mor efter sin allerede afdøde far, runningbacken Don, hvis alkoholiserede far tæsker og ydmyger ham, når han ikke spiller op til forventningerne, samt holdets træner, Gary, der er tvunget til at vinde kampe for ikke at blive jaget ud af byen, der demografisk er præget af race- og sociale skel.
I Vesttexas ørkenlignende klima og med tårnhøje forventninger fra alle omkring sig, må de unge spillere leve med overrevne ledbånd, blodsmag i munden og et pres til at præstere, der giver søvnløse nætter, i jagten på finalekampe og måske, hvis alt flasker sig, en chance for at blive optaget på et college.
Fås på DVD
The Express
Også den næste film i rækken er baseret på en sand historie, der er beskrevet i bogen Ernie Davis: The Elmira Express. Filmen følger den sorte stjernerunningback Ernie Davis, der i 1957 slås for at blive den første sorte atlet, der vinder Heisman-trofæet. En enorm hæder, der gives til den bedste spiller på universitetsniveau i USA.
Mens flere positioner på banen for længst den dag i dag er domineret af sorte afroamerikanere, der vinder den ene pris efter den anden, skulle der gå årevis i efterkrigstiden, før sorte spillere fik anerkendelse.
Historien om Ernie Davis er historien om et raceopdelt samfund, hvor sorte spillere ikke blev hædret, om de så bar resten af holdet på ryggen til sejr, og hvor den enkelte sorte spiller blev et politisk symbol på den sorte mands status i den amerikanske nation.
Kan ses på Netflix
League of Denial: The NFL’s Concussion Crisis
Football er en voldelig sport. Skader på minimum nogle af kroppens led er nærmest uundgåeligt – det er en velkendt og en accepteret risiko ved at spille det mageløse spil. En af de igangværende football-debatter i USA handler dog om skader af en anden type, og diskussionen blev blandt andet antændt af denne film.
Dokumentaristerne fra Frontline har beskrevet, hvordan flere spillere på højeste niveau er udsat for traumatiske hjerneskader, hvis symptomer er svære at behandle og forfølger dem til det sidste. I kontakten mellem lynhurtige, eksplosive atleter med en kampvægt, der typisk ligger et sted mellem 90 og 145 kg, forekommer kollisioner, der kan mærkes. På trods af de moderne plasthjelme, der i visse tilfælde bevidst bliver brugt til at ramme modstanderen særligt hårdt, er hovedet sårbart.
Filmen ser på skæbnen for nogle pensionerede spillere, der grundet gentagne hjernerystelser lider af hukommelsestab, depression, søvnløshed og endda tidlig død. Den ene fløj i debatten mener, at liga-administrationen ikke gør nok for at beskytte spillerne, mens den anden er bange for, at regelstramninger ødelægger spillets natur.
Kan ses her
Any Given Sunday
»Alt kan ske på en hver given søndag,« lyder et gammelt footballmantra med hentydning til NFL-kampene, der typisk spilles den dag. Mantraet går i opfyldelse for denne listes sidste hovedperson, bænkevarmeren Willie Beamen, der går fra at være en ukendt kulissefigur til et dominerende fænomen i centrum af det mediecirkus, der også er professionel football.
Knogleknusende tacklinger, spektakulære flyvende touchdowns og en hørm af macho hænger over de fleste scener, mens instruktøren Oliver Stone skildrer interne magtkampe, hæder, beskidte kneb og nyrige spillere, der smider om sig med millioner af dollar.
Findes på DVD
Vi anbefaler
Den amerikanske psykologiprofessor Barry Schwartz udgav for nogle år siden bogen ’Paradox of choice’, der kort fortalt videnskabeligt argumenterede for, at for mange valg gjorde os ulykkelige, og at vi konstant skulle forsøge at minimere vores valgmuligheder.
Det er der normalt ingen, der hjælper dig med, men Information kommer dig til undsætning og guider dig gennem forbrugsjunglen.
Mad, politik, politikere, tøj, musik, bøger, magasiner, eksperter, dyr, tasker, film, filosoffer, elektronik, medier, tænkere, religioner og sko – Information elsker at forbruge. Vi er selvudnævnte eksperter i forbrug, og nu lader vi vores ekspertviden komme andre til gode. Hver uge vil vi her anbefale en håndfuld forbrugsgenstande, der betyder meget for os.
Seneste artikler
Vi anbefaler: Hold på solbrillerne
4. april 2015Solen begynder at titte frem, og både for dit syns skyld (husk formaningerne fra formørkelsen) og dit look, er det nu, du skal finde solbrillen frem fra gemmerne. Hvis de da stadig er der. For ligesom andet småt sæsonudstyr har solbrillen en tendens til at forsvinde ubemærket. Og da brug-og-smid-væk-kulturen er yt, er her fem fremgangsmåder til at holde på brillerne sommeren overVi anbefaler: Fem måder at føde på
28. marts 2015Foråret er traditionelt højtid for fødsler. Vi guider dig her igennem fem populære måder, du kan lade dit barn komme til verden påVi anbefaler: Verdens bedste værter
20. marts 2015Hvad gør en god tv-vært god? I hvert fald en masse karisma og evnen til at kommunikere med seerne hjemme foran tv-skærmen. For nylig blev britiske Jeremy Clarkson suspenderet fra verdenssuccessen ’Top Gear’ på BBC. I den anledning præsenterer vi fem tv-værter, det aldrig er kedeligt at være i selskab med