Vi anbefaler: Lær om kosmos

Bekymringen for klodens aktuelle katastrofekurs er tilsyneladende omvendt proportional med en stigende global interesse for verdensrummet og naturvidenskaben. Er du blød venstresnoet humanist, finder du det nok vanskeligt at navigere imellem svimlende abstraktioner som mørkt stof, ormehuller, multiverser og kvarker? Her er en guide til sanselig og håndgribelig formidling af viden om rummet
Moderne Tider
31. januar 2015

En rumodyssé i 13 afsnit

Den amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tyson er vært på dokumentarserien Cosmos: A Spacetime Odyssey fra 2014.

Den mageløse og tryllebindende serie bygger videre på videnskabsmanden og -formidleren Carl Sagans Cosmos: A Personal Voyage, der kørte over tv-skærmene i 1980. Med et kosmisk vingefang zoomer serien ind og ud fra mikro- til makroniveau.

Der knyttes forbindelse mellem menneskehedens tidligste skriftkultur og de universelle billedsymboler, der er indgraveret på rumsonden Voyager 1, som lige nu har forladt vores solsystem og er på vej ud i det ydre rum. Alt sammen uden at tabe den forudsætningsløse seer på gulvet undervejs.

’Cosmos: A Spacetime Odyssey’ kan streames på Netflix

Verdensrummet på de skrå brædder

Det er endnu de færreste forundt at rejse ud i universet som rumturist, sådan som blandt andre skuespilleren Leonardo DiCaprio står i kø til at gøre formedelst 1,4 millioner kroner.

Som trøst må man huske på, at vi jo altid allerede befinder os i universet – også når vi sidder på den lille lyseblå prik, vi kalder Jorden. Og ellers egner scenekunsten sig fortrinligt til æstetisk og sanselig formidling af det ubegribelige verdensalt.

Performanceteaterensemblet Hotel ProForma står bag Kosmos+, som de kalder »en Big Bang-forestilling om universets vidundere«. Tekst, lyd, musik og videoprojektioner.

Kosmos+ spiller i Den Grå Hal 4.-14. feb.

Se stjerner på mobiltelefonen

Først i 1990’erne blev vi i stand til at lokalisere planeter omkring andre stjerner end vores egen. Allerede nu ved vi, at alle andre stjerner har tilhørende planeter, og nye bliver opdaget hele tiden. Hvis den kendsgerning søndersprænger din fatteevne, kan du få pædagogisk hjælp på din smartphone.

»Lær om universet på en helt ny måde,« lover skaberne af den gratis app Sky View, som betjener sig af såkaldt augmented reality (’forbedret virkelighed’). Den fungerer på den måde, at du retter din telefon mod himlen, og ved hjælp af kamerafunktionen og 3D-billeder får du en komplet visualisering af himmelegemerne over dig. Du kan også se den aktuelle position for satellitter som Hubble-teleskopet og Den Internationale Rumstation.

Få hjernen i centrifugen

Den prisbelønnede dokumentarfilm Particle Fever fra 2013 udspiller sig omkring den monstrøse og virkeligt seje partikelaccelerator Large Hadron Collider – en slags gigantisk centrifuge, som er blevet opført i det europæiske center for forskning i partikelfysik CERN uden for Genève i Schweiz.

Her samarbejder et stort internationalt hold af eksperimentelle og teoretiske fysikere om at påvise eksistensen af de hypotetiske Higgs-partikel. Filmen viser med menneskelig indlevelse, hvordan videnskabsfolk udfører et politisk-strategisk ubrugeligt og økonomisk totalt urentabelt eksperiment for at komme nærmere på Sandheden. Vi skal ikke afsløre slutningen, men her er et hint: Jorden går ikke under.

Particle Fever’ kan streames på www.particlefever.com

Mennesker uden jordforbindelse

På hjemmesiden How Many People Are In Space Right Now? kan du læse om de mennesker, der netop i dette øjeblik har kappet forbindelsen til Jorden. Du kan for eksempel lære, at 37-årige italienske Samantha Christoforetti i skrivende stund har været ude i rummet i 66 dage, og at hun ud over rumfart også interesserer sig for yoga og kinesisk sprog.

Vil du høre flere rumrelaterede menneskeskæbner, så kan du i den rørende dokumentarkortfilm Mars One Way møde fem af de håbefulde og/eller desillusionerede jordlinge, der har meldt sig til projektet Mars One, som fra 2024 og frem skal etablere en permanent koloni på planeten Mars og filme et realityshow undervejs.

howmanypeopleareinspacerightnow.com. ’Mars One Way’ kan ses på www.vimeo.com

Vi anbefaler

Den amerikanske psykologiprofessor Barry Schwartz udgav for nogle år siden bogen ’Paradox of choice’, der kort fortalt videnskabeligt argumenterede for, at for mange valg gjorde os ulykkelige, og at vi konstant skulle forsøge at minimere vores valgmuligheder.

Det er der normalt ingen, der hjælper dig med, men Information kommer dig til undsætning og guider dig gennem forbrugsjunglen.

Mad, politik, politikere, tøj, musik, bøger, magasiner, eksperter, dyr, tasker, film, filosoffer, elektronik, medier, tænkere, religioner og sko – Information elsker at forbruge. Vi er selvudnævnte eksperter i forbrug, og nu lader vi vores ekspertviden komme andre til gode. Hver uge vil vi her anbefale en håndfuld forbrugsgenstande, der betyder meget for os.

Seneste artikler

 • Vi anbefaler: Hold på solbrillerne

  4. april 2015
  Solen begynder at titte frem, og både for dit syns skyld (husk formaningerne fra formørkelsen) og dit look, er det nu, du skal finde solbrillen frem fra gemmerne. Hvis de da stadig er der. For ligesom andet småt sæsonudstyr har solbrillen en tendens til at forsvinde ubemærket. Og da brug-og-smid-væk-kulturen er yt, er her fem fremgangsmåder til at holde på brillerne sommeren over
 • Vi anbefaler: Fem måder at føde på

  28. marts 2015
  Foråret er traditionelt højtid for fødsler. Vi guider dig her igennem fem populære måder, du kan lade dit barn komme til verden på
 • Vi anbefaler: Verdens bedste værter

  20. marts 2015
  Hvad gør en god tv-vært god? I hvert fald en masse karisma og evnen til at kommunikere med seerne hjemme foran tv-skærmen. For nylig blev britiske Jeremy Clarkson suspenderet fra verdenssuccessen ’Top Gear’ på BBC. I den anledning præsenterer vi fem tv-værter, det aldrig er kedeligt at være i selskab med
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Og her er så en mulighed for, også for alle de sædvanligvis bekymrede på vegne af intet mindre end hele menneskeheden, at nyde nogle af universets visuelle herligheder inden monstergravitationsbølgerne rejser sig og sørger for, at det hele fordampe i et sort gaf – sammen med de bekymrede -

Man kan f.eks. begynde her –

http://www.eso.org/public/videos/archive/category/galaxies/
http://www.eso.org/public/videos/archive/category/blackholes/
http://www.eso.org/public/videos/archive/category/exoplanets/

Her er et rummonster, vi også skal huske at være bange 4 -

http://www.eso.org/public/denmark/news/eso1503/