Læsetid: 5 min.

Beværtet: Simpel og blæret gør det selv-take away

Aftensmadskoncept og kød- og grøntsagsbutikken Kost er en genial og smagfuld håndsrækning af friske og lokalt producerede råvarer til gode penge
Vellykket. Kost er ikke det første forsøg på en fødevarebutik med et tilgængeligt aftensmadskoncept, men det er usædvanligt vellykket.

Jakob Dall

31. januar 2015

Vores madkultur er under konstant anklage. Københavnerne korser sig over, at stegt flæsk løb med titlen, Danmarks Nationalret; Tordenskjolds soldat, kok og restauratør Bo Jacobsen stiller op, hvor og når som helst til en rask sviner af betalingsvilligheden, og evergreenanklagen går på vores (manglende) evne til at fremstille et lødigt hjemmelavet måltid. Evnerne eller de såkaldte madkompetencer, som en eller anden konsulenttype desværre med succes har sneget ind i vores ordforråd, er gået fløjten. Men hvor slemt står det egentlig til?

Typisk så er sundheden eller netop betalingsvilligheden indikatorer for, hvordan det går i Maddanmark. Og hvad sundhed angår, så taler vi ikke om det i en form, hvor trivsel og velvære er relevante faktorer, men med snævert fokus på BMI og sygdomsfravær. I november udkom så den første samlede måling af madkulturens udvikling. Blandt parametrene var kvalitetsforståelse, madkompetencer, hvordan vi spiser sammen, og tilfredshed med egne madvaner.

Konceptet midt imellem

Madkulturen, en selvejende institution under Fødevareministeriet, konkluderer overraskende i undersøgelsens tal, at danskerne trods alt ikke er madanalfabeter, og at selv om vi også gerne spiser aftensmad foran tv’et, så er det sociale fællesskab omkring middagen stadig vigtigt. 68 procent af de adspurgte mener i øvrigt, at det i det gode måltid er meget vigtigt, at råvarer i sæson indgår, og 49 procent lægger vægt på lokalt producerede råvarer. Hvad der faktisk købes, er selvfølgelig en anden sag, men på Vesterbro i København gør en lille hjørnebutik sit for at gøre det nemmere for folk at spise bedre.

Kost åbnede sidste år på Sønder Boulevard, men det bærende koncept er set før. Kokken Frank Lantz åbnede i 2007 Taste Please med økologiske råvarer og produkter og et måltidskoncept. Tre valg af grønt, kød og sauce skulle tages, så fik man en opskrift med i posen, man kunne gå hjem og kokkerere efter. Lantz var nok forud for sin tid og måtte lukke efter kort tid. Kunderne var ikke klar til betale for et måltid på gode råvarer, som de oven i købet selv skulle tilberede.

I dag er tiden en anden. »Her går det rigtigt godt,« forsikrer ekspedienten i Kost, da jeg spørger ind til konceptets popularitet. En popularitet, som også viser sig andre steder i byen. Den nye flagskibs-Irma ved Axelborg, altså den Irma der skal være showcase på fremtidens ultimative Irma, byder på måltidsløsningen Slagterens menu. Mad til én koster 59 kr., men så er råvarerne overvejende produceret konventionelt, og det kan undre, når Irma sætter alle sejl ind på at fortælle, at de går forrest med økologi. En tredje mulighed er Grab’n’Cook på Østerbro i København. De tilbyder 100 procent økologiske råvarer i posen tilsat en opskrift.

Butikken bugner med blær

Foruden et færdigt kit til aftensmad kan man i Kosts kød- og grøntsagsbutik supplere frokost og aftensmad med butikkens varer. Trækasser gemmer på gulerødder, løg, majroer, rosenkål og andet godt fra det biodynamiske landbrug på Sjællands Odde, Birkemosegaard. I kølemontren ligger hakkebøffer og kødboller på oksekød fra Himmerland, kyllingebryst fra Dalbakkegård til 14 kr. for 100 gram, koteletter på økologisk gris fra Kronjylland, og sidst på ugen kommer der torsk og rødspætter fra Thorupstrand, hvor torsk koster 17 kr. for 100 gram. Pølser fra Hallegård på Bornholm hænger på række foran butikkens store tavle, der informerer om priser og varer. På hylderne er der frugtvin fra Frederiksdal, økologisk øl fra Ebeltoft, økologisk saft og et snævert udvalg af natur- og økovin. Jeg får en afkølet rødvin lukket med kapsel i den brune pose og betaler 45 kr. for en suppe til deling, 2 x 65 kr. for grøntsager med koteletter og 125 kr. for vin.

Køber man et klippekort fra Kost, kan aftensmaden bliver endnu billigere. Jeg har svært ved at gøre regnestykket op, men den venlige ekspedient i læderforklæde forklarer, at de handler direkte hos producenten og skærer derved fordyrende mellemled væk. Samtidig er det en principsag for dem og flere af deres leverandører at kunne tilbyde et godt måltid på gode råvarer til en overkommelig pris. Ja, det er sympatisk, og så er det tilmed møghamrende inspirerende at handle i Kost. Nu må vi se, hvor nemt de har gjort det at lave aftensmaden.

Klar, parat, steg

Fire trin og voila, så er der aftensmad, forklarer Kost i en simpel infografik. Kok og indehaver Peter Nøhr, står ikke alene bag opskrifterne, men har også haft en karriere ved Restaurant Saison hos grøntsagskongen Erwin Lauterbach og den anerkendte spanske michelinrestaurant El Celler de Can Roca. Og han udvælger og sammensætter godt. Det er svært at beslutte sig trods bare fire valgmuligheder med fokus på grønt. Kød og fisk er et tilvalg. Det bliver hvid bønnesuppe med sprøde croutoner og ristede kerner og grydestegt spidskål med soya- og ingefærmarinade, linser og dild.

Den medfølgende opskrift sat simpelt op med lækker grafik fortæller overskueligt om fremgangsmåden, tilberedningstiden, hvad posen indeholder, øvrige ingredienser, man skal bruge, og om råvarerne. Bønnerne er af sorten lima, kaldes også butter beans, er økologiske og fra Spanien, står der.

Bønner, kål og linser

De skal koge i vand i ca. 35 minutter, og det stemmer ikke med, at opskriften siger ca. 30 minutter i tilberedningstid. Nuvel. Vi går i krig og efter 40 minutter, vinen – den saftige, frugtige og perlende Bellotti Rosso, Triple A, Semplicemente Vino, skal også lige smages og hovedretten forberedes, så har vi en simpel og god suppe klar i den dybe tallerken. Som min kæreste siger: »Det er ikke fordi, jeg ikke kan lide hvide bønner, men jeg havde aldrig selv fundet på, at lave en suppe ud af dem.«

Suppen er blendet og smagt til med salt og friskkværnet peber. Jeg havde forventet, at den ville mangle en fond til at give smagen dybde, men de medkogte løg og hvidløg og bønnernes fedme er nok til at hive den hjem. Den får en god og fyldig konsistens, og de ristede græskar- og solsikkekerner og sprøde oliestegte croutoner giver knas og bid.

Åhr, øv! Linserne fik for meget. 20 minutter var på mit komfur fem minutter for meget, men det manglende bid opvejes til nød af de svitsede finthakkede løg og hvidløg vendt i linserne og modspillet fra marinaden. De tykke koteletterne kommer med en gedigen fedtkant, vi steger dem uden anvisning, men hårdt på hver side. Resultatet er et saftigt stykke gris, der med den grydestegte spidskåls let brændte smag er lige i øjet. Simpelt er godt. Og det er så sandt, som det er sagt: Du får ikke et bedre resultatet, end de råvarer, du bruger.

Kost må være byens bedste nye bud på et gennemført koncept, hvor råvarernes nære oprindelse og dyrkningsmetode vægter lige så højt som nem, hurtig og velsmagende hjemmelavet aftensmad.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu