Læsetid: 3 min.

Til biddet: Januar er langt bedre end sit tvivlsomme rygte

Moderne Tider
10. januar 2015

For en juleskeptiker, der med årene bliver sværere og sværere at charmere med krybbespil og OBH-produkter, og som synes, at gran ser klar pænest ud på en vis afstand – f.eks. på et postkort – er januar langt bedre end det rygte, denne udmærkede måned må lide under i visse kredse. F.eks. viste en WulffMorgenthaler-tegning for nylig et årsmøde i de onde kræfters forening, hvor ’Manden der opfandt begrebet januar’ optrådte på podiet sammen med Voldemort og Darth Vader. Som i øvrigt også er et par figurer, der måske er lidt misforståede i kunsthistorien. Er der ikke blot tale om et par lidt for ivrige fædre, som gerne, sådan helt uskyldigt, ville ønske, at deres sønner trådte i deres fodspor?

Anyhoo, som man siger, når man ikke kan finde en naturlig overgang fra sit sludder, så er januar en glimrende måned at genvinde sin fornuft i – dvs. opnå en tilstand, hvori kødet muligvis skal spæges og pungen restitueres, men så sandelig også, hvor man kan mødes med venner og familie, uden at børnene får gule øjne, og uden at saks, klister, stearinlys og tør konfekt gør det til en lidelse at opholde sig ved et bord. Og så har vi ikke sagt et ord om supermarkedsgløgg og hårdt udstansede brunkager! Vi foreslår en kontrolleret tilbagevenden til hverdagen med denne menu:

Torskesalat med ristet pumpernickel

Vi bilder os ikke ind, at du har kogt torsk tilovers fra nytårsaften – og hvis du har, er det på høje tid at give det til katten. Næh, start fra bunden og kog et stykke torsk – så har du også lidt lys fiskebouillon, du kan fryse ned til en anden god gang (og tro os, vi skal nok minde dig om den). Pluk den kolde torsk i mundrette flager og vend kødet forsigtigt i en dressing af kvark, Dijon, citronsaft, salt, peber, gin, krydderurter, hårdkogt, hakket æg og skalotteløg. Serveres omringet af runde skiver pumpernickel, som er ristet sprøde i ovnen eller på panden i lidt smør.

Brunkål, evt. med hanekylling

Et hvidkålshovede, som i parantes bemærket er noget af det bedste, du overhovedet kan beflitte dig med på denne årstid, flækkes i fire, efter at de yderste dækblade er fjernet. Stokken fjernes, kålen skæres i strimler, hvilket er en fornøjelig aktivitet, der fylder cirka hele køkkenet. I en stor, sort jerngryde smeltes og brunes en håndfuld sukker, hvorefter der tilsættes en klump smør eller ukrydret svinefedt. Kålen kommes i og sauteres igennem til god, gylden farve. Nu bliver det sjovt: Skub kålen ud i siderne af gryden. Ned i hulningen kommer du alt det gode kød, du vil have til: Sprængt flæsk, god skank, kogeflæsk, herlige pølser, grisetæer og friske haler. Ovenpå kødet: løg, stukket med kryddernelliker (dammit, så kom der en nellike med alligevel, men når dens opgave er at aromatisere et løg, går det julede altså lidt af den), hele, skrællede gulerødder, stængler af bladselleri og det hvide af porrer. Pak kålen rundt om, hæld brun fond ved, læg låg på og stil gryden ind i ovnen. Så står det derinde og gurgler et par timer, mens den mest utrolige duft breder sig i hele huset. Uanset hvad dine naboer måtte mene.

Hvis du ikke er til flæsk og sul, så ud med det hele og ind med en hanekylling midt i gryden. Det bliver retten mildest talt ikke dårligere af! Husk at kig den efter for organrester og krydr den indvendigt og udvendigt.

Og så er der selvfølgelig ingen vej udenom:

Citronfromage

Pisk seks æg med 175 gram sukker, kornene af en vaniljestang og citronsaft og fintrevet skræl, så det kan smages. Denne masse vendes med seks blade husblas, opløste naturligvis, og flødeskum af en halv liter. Op i mormors dybe dessertglas af slebet krystal og ind i køleskabet, til festlighederne når deres naturlige højdepunkt. Pyntes med flødeskum og chokoladekringler og/eller orangestænger, hvis man har haft mormødre af vores beskaffenhed!

Må dit 2015 i øvrigt blive et år, hvor munter virksomhed skifter mellem indolent apati i en passende ustresset blanding, og hvor du som gennemgående tema er så glad for den mad, der dukker op på din tallerken, at du ikke skænker det en tanke at fotografere den og lægge den på Facebook eller Twitter. Og så i øvrigt: Same procedure as every year, James!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her