Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Hold 1

Selv om soldaterne på billede står ret og har rettet ind til højre, forekommer de alligevel mindre snorlige, end man normalt oplever soldater på Garderkasernen. Støvler, højde, drøjde og soignering tager sig broget ud

Forsvaret

10. januar 2015

Soldater fra hæren står opmarcheret i geled på Garderkasernen i Høvelte, mens forsvarsminister Nicolai Wammen inspicerer. De har netop færdiggjort en missionsforberedende uddannelse og er klar til udsendelse i Operation Inherent Resolve som Danmarks hold 1 i kampen mod Islamisk Stat (IS) i Irak.

Holdet på 120 soldater udgøres af en sikringsstyrke og specialister fra forskellige dele af Forsvaret. De skal træne irakiske soldater på Ayn al-Asad Airbase cirka 160 km vest for Bagdad. De første er taget af sted, resten følger efter i løbet af få dage. Dermed er Danmark engageret i tre dele af den samlede kamp mod IS: bombning fra luften, træning af de kurdiske Peshmerga-styrker i Nordirak og nu uddannelsen af irakiske soldater.

Tyngde mod tyngde

Selvom det ikke er boots on the ground, som koalitionens lande har bedyret ikke skal være en del af indsatsen, så er det alligevel danske støvler på jorden i Irak og en temmelig markant opgradering af den danske indsats.

Og en relevant opgradering, hvis koalitionens mål skal nås. For hvis IS skal trænges tilbage, er der behov for mere end bomber fra luften. Irakiske soldater på jorden må generobre de besatte territorier, og den irakiske hær har ikke været i god form siden flugten fra Mosul i foråret.

Danske medier har hæftet sig ved, at luftbasen ligger i et særligt farligt område og jævnligt udsættes for angreb fra IS. Det har omvendt også den effekt, at de vestlige soldaters tilstedeværelse vil påvirke styrkeforholdet i området.

Et onde for et andet

Selv om soldaterne på billede står ret og har rettet ind til højre, forekommer de alligevel mindre snorlige, end man normalt oplever soldater på Garderkasernen. Støvler, højde, drøjde og soignering tager sig broget ud.

Snarere end at ligne læderhalse med store kanoner virker flokken tilgængelig og menneskelig. Og det er faktisk egenskaber, som tidligere har været blandt danske soldaters kvaliteter, fordi en god dialog i øjenhøjde med de lokale er så afgørende.

Og det er egenskaber, der kan være brug for, hvis konflikten ikke skal løbe endnu mere løbsk, end den i forvejen er. De seneste måneders nyheder om regeringsstøttede militsers drab på civile sunnimuslimer i Irak har fyldt i særligt de internationale medier. Et vigtigt formål med træningen kunne derfor være at sikre, at de nye irakiske styrker ikke følger militsernes fodspor.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Michael Trier Aagaard
Michael Trier Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Trier Aagaard

KRIG -YTRINGSFRIHED.
Det er dag 100 for Danmark i krig, altså den mod IS. Danmark har fløjet 130 missioner og kastet 87 bomber.
Det er uge 1 med Hold 1, 120 danske soldater, der skal træne Irakiske soldater, altså ikke på kasernen i Høvelte, men på et af de mest udsatte steder i Irak.
Det er uge 1, hvor næsten alle kunne sige: ”Je suis Charlie”, altså bare ikke dem der gik til i ytringsfrihedens navn.
I 50´erne glædede jeg mig hver søndag til Avisen, altså Aarhus Stiftstidende, men kun Tegnestiften.
I 60´erne var det Demokraten, altså mest for at holde den i live.
I 70´erne Land og Folk, altså ,mente jeg, for verdensfredens skyld.
Her 40 år efter sidder jeg så med Information, altså mest fordi dens stemme skal høres i ytringsfrihedens og oplysningens navn.
Det der får mig til tasterne er Forsvarets eget foto af hold 1 og de meget rammende ord af Johannes Hau Nørgaard, men mest iøjnefaldende er Nicolai Wammen. Er det virkelig den samme mand, der i marts 2003 stod på talerstolen på Århus Rådhusplads, og støttede Auken i tale mod krig og for fred.
Krig, der siden har ført til Danmark i krig i mere end 40 x 100 dage.
Krig, der måske igen vil koste danske soldaters liv, og har kostet utallige menneskeliv.
Krig, der også dræber mennesker, der kun bruger blyanten og ordets magt.

Med venlig hilsen
Anita Aagaard
Pensioneret skolelærer