Læsetid: 17 min.

Forklædt som nyfascist

En amerikansk journalist gik undercover hos det græske højreparti Gyldent Daggry. Inden længe bragte partiet ham tilbage til den by på Peleponnes, det hele er vokset ud af
Slagsang. Ud over den græske nationalsang rummer repetoiret også gamle SS-sange, som i Gyldent Daggrys historiefortælling blot er, hvad Tysklands fascistiske intellektuelle har hentet fra de gamle grækere.

Angelos Tzortzini

17. januar 2015

I Kalamata præsenterer jeg mig som amerikansk nyfascist med en stærk interesse for græsk historie. Et par medlemmer af Gyldent Daggry inviterer mig med til et partimøde – først skeptisk, siden begejstret. Gyldent Daggrys partikontorer ligger i reglen langt fra hovedstrøgene i beboelsesejendomme i rolige kvarterer. Store græske flag hænger på væggene ved siden af avisudklip og omtegnede landkort. Her ses et ’Storgrækenland’, der er kommet i besiddelse af Skopje og stumper af Bulgarien, og hvor også dele af det nordlige Tyrkiet, Cypern og det sydlige Albanien er indlemmet. Hagekorset (»et gammelt græsk symbol«) er overalt: på blyantholdere, på urskiver, på brevpressere. På væggene i et kontorlokale i Gytheio hænger sågar reproduktioner af Hitlers akvareller. Sidste efterår blev to partimedlemmer skudt og dræbt af athenske anarkister. Deres profilbilleder er klæbet op på køleskabe og skuffer. Ingen siger deres navne, de er bare Athanatoi, ’de udødelige’. Kala palikaria itan, mumler ældre partimedlemmer – »de var gode drenge«. De slår korset for sig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Steffen Gliese
 • Curt Sørensen
 • Steffen Nielsen
 • Toke Andersen
 • Jeppe Petersen
 • Jørn Vilvig
Maj-Britt Kent Hansen, Steffen Gliese, Curt Sørensen, Steffen Nielsen, Toke Andersen, Jeppe Petersen og Jørn Vilvig anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Gyldent Daggry kommer dårligt nok over spærregrænsen. Hvad med at bruge kræfterne på de partier, der betyder noget?

Vi skal nok lige først have en runde med de partier, som kunne kulsejle den flotte EU/ECB-pram.
Hvor Draghi iøvrigt formentlig på torsdag meddeler, at der skydes yderligere €500 milliarder ud af pengekanonen.

Torben Nielsen

Overskriften passer ikke med artiklen!

Hvad fanden har fascisme med nationalsocialisme og fremmedhad at gøre? Få lige styr på begreberne!

@Torben: på nysprog er alle tre dæmoniseret, som om de var farligere end andre slags diskrimination og patriotisme og politisk religion.

Denne dæmonisering hjælper os med at gøre DF stuerene i nutiden, mens vi fornægter ethvert slægtskab med mere moderate bevægelser i fortiden.