Læsetid: 6 min.

Hvis du gerne vil vide mere om vidensøkonomien …

… så læs antologien ’Bidrag til kritik af den politiske vidensøkonomi’. Analysen og kritikken af nutidens kapitalisme er tidssvarende og nødvendig, rettidig og relevant
Kært barn. Kognitiv kapitalisme, videnssamfund, oplevelsesøkonomi, attention economy, en immateriel og affektiv produktionsform – kært barn har som bekendt mange navne. Det væsentlige er ikke begrebet ’viden’, men at vidensøkonomien er aktiv over alt og hele tiden.

Kært barn. Kognitiv kapitalisme, videnssamfund, oplevelsesøkonomi, attention economy, en immateriel og affektiv produktionsform – kært barn har som bekendt mange navne. Det væsentlige er ikke begrebet ’viden’, men at vidensøkonomien er aktiv over alt og hele tiden.

Jacob Dall

24. januar 2015

Vågner du også og tjekker din mail som det første du gør? Føler du dig som en forlængelse af din computer og smartphone snarere end omvendt? Påvirker kapitalismen og krisen og klimaet dit humør? Er dit sind og din sjæl blevet manipuleret for nylig? Har du også arbejdet med noget abstrakt i dag? Abstrakt og kreativt? Og hvad med da du stod dér ved kassen eller skranken i dag: Fik du endnu engang et smil?

Så er det nok fordi du, som digteren Theis Ørntoft skrev i Digte 2014, er »et menneske anno kapitalisme«. Den særlige form for kapitalisme, der præger ikke bare vores arbejdsliv, vores hjerner og vores nerver, vores liv in toto.

Det er udgangspunktet for antologien Bidrag til kritik af den politiske vidensøkonomi, redigeret af billedkunstneren Jakob Jakobsen. Som der står i indledningen: »Flere af antologiens tekster peger på, at vidensøkonomien integrerer dele af livet, som indtil fornyligt ikke blev anset som en del af arbejdet, men som en del af reproduktionen; uddannelse, omsorg, kreativitet. Arbejdet inden for vidensøkonomien handler således i højere grad om sociale relationer end om materiel produktion.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Rohde Jensen

Det er faktisk ikke så svært at beskytte sig selv imod flodbølgen af slam fra mobilen. Jeg har sat min mobil op til kun at larme når der kommer mail/beskeder mellem otte om morgenen og otte om aftenen. Udenfor det interval er det iøvrigt også kun den nærmeste familie, som kommer igennem på telefonen.

Det er faktisk ikke så svært at overtale grejet til at give dig fritid. Det interessante problem opstår når din leder sender en mail klokken ti om aftenen og forventer svar samme aften ... Så er det på tide at få opdateret CV´et.