Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Maya Ilsøe

Manuskriptforfatter Maya Ilsøe har svært ved femikrimier, og bliver rørt af Dostojevskij. Lige nu er hun aktuel med DR-serien ’Arvingerne’
Moderne Tider
31. januar 2015

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Én bog, der kan gøre verden til et bedre sted, lyder halvfarligt. Men hvis alle mennesker læste mere i det hele taget; poesi, filosofi, litteratur, der anskueliggør vores liv og dilemmaer–tror jeg måske godt, at det kunne gøre os lidt mere bevidste og kloge i verden.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Dostojevskijs Minder fra dødens hus. Jeg faldt over den som teenager, omslaget var halvt revet af, og det var mere eller mindre tilfældigt, at jeg gik i gang. Jeg vidste ikke, hvem Dostojevskij var. Det var ikke så meget historien, som det var selve fortællestemmen, der åbnede en ny verden. Han beskrev de mest afsindige mennesker uden dom, bare helt klart, præcist og observerende. Dostojevskijs andre bøger er jo også fantastiske, men her er fortællerstilen meget anderledes, og jeg er aldrig blevet helt ligeså grebet.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg har stor respekt for folk, der får udgivet en bog, så jeg vil nødig disse en enkelt. Men femikrimier har jeg det generelt svært med. Det dér med kvinder der får dildoer i 40 års fødselsdagsgaver, blandet med lidt hyggemord, det kan jeg ikke rigtig tune ind på.«

– Hvilken type læser er du?

»Jeg er altid omgivet af velorienterede venner, som anbefaler bøger og ny litteratur. Det er mit held, for jeg elsker litteratur, men er ikke selv særlig optaget af titler, tider, eller af at følge systematisk med. Det er mere tilfældigt, om noget lige fanger min interesse. En gang imellem drømmer jeg om at blive lidt mere struktureret, men må nok indse, at det ikke er min styrke. Så jeg har i store træk overgivet mig og er en lidt forkælet litteratur-konsumer.«

– Hvornår læser du?

»I de seneste år har jeg været meget optaget af at skrive Arvingerne, og det meste jeg har læst, har været baggrundsstof, research og inspiration til serien. Temaerne i Arvingerne udspringer jo fra mine personlige interesser, så jeg føler mig meget heldig, men jeg glæder mig også til mere fritid, hvor jeg kan læse når det passer mig og lade mig opsluge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her