Læsetid: 7 min.

Den spanske svindler

En 20-årig bedragers bedrifter har trukket overskrifter i Spanien i flere måneder. ’Pequeño Nicolás’, eller ‘Lille Nicolás’ bliver han kaldt. Her er historien om drengen, som bluffede sig hele vejen op i Spaniens absolutte elite
Svindleren. Det var et forsøg på at komme med til en fest på den amerikanske ambassade i Madrid, der til sidst afslørede ’Lille Nicolás’, der her forlader retten på Plaza de Castilla i Madrid efter endt afhøring.

Svindleren. Det var et forsøg på at komme med til en fest på den amerikanske ambassade i Madrid, der til sidst afslørede ’Lille Nicolás’, der her forlader retten på Plaza de Castilla i Madrid efter endt afhøring.

DANI POZO

10. januar 2015

De, der har set det spanske kongeslot, Palacio Real, i Madrid, kender dets overdådighed. Marmorsøjler, uvurderlige malede loftshvælvinger, guldbelagte overflader, historiske statuer og pompøse lokaler. Ud af slottets knap 3.000 værelser findes det flotteste i slottets hjerte, tronsalen, hvor gyldne statuer, skarlagensrødt velour og håndvævede tæpper findes i rigelige mængder. Her stod den spanske kronprins Felipe rank og tog imod gæsterne, da han skulle krones til konge den 19. juni i sommer.

En af gæsterne var ’Lille Nicolás’ med det borgerlige navn Francisco Nicolás Gómez Iglesias. Faktisk er det uklart, om han formelt var inviteret, eller om han sneg sig med til ceremonien på anden vis, men faktum er, at mens kronprinsen i elegant mørk uniform med medaljer, gyldne epauletter og, hvad dertil hører, hilste på diplomater og europæiske spidser, stod han pludselig foran Lille Nicolás. De gav hånd, Francisco bukkede smilende, og episoden blev foreviget af de mange tilstedeværende fotografer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

olivier goulin

Forrygende historie!

Men det adskiller sig vel i grunden ikke nævneværdigt fra, hvad der foregår overalt i de luftlag: kontakter, alliancer og pynt med lånte fjer. Her er det heller ikke usædvanligt at der gemmer sig forsvindende lidt bag facaden. De kredse er fulde af plat og svindel i forvejen.

/O

Peter Ole Kvint, Arne Lund, Lise Lotte Rahbek, Ingrid Uma, Carsten Mortensen, Gert Selmer Jensen, Anne Eriksen, Rune Petersen, Andreas Trägårdh, peter fonnesbech, Torben Selch, Benny Larsen, lars abildgaard og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Helge Sørensen

Olivier Goulin
Er det noget du ved, eller er der bare nogle fordomme der skal arbejdes med?

olivier goulin

@Helge

I et eller andet omfang er det vel almen viden, som vi mindes om med jævne mellemrum, når historierne finder vej til medierne. Hvad der ikke afdækkes, kan vi kun gisne om.

Men i øvrigt afhænger det jo også af den enkeltes definition af 'plat og svindel'.

/O

Arne Lund, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Michael Reves, curt jensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Terrorlove og svindlere har altså ikke helt fået fjernet almindelig medmenneskelig tillid...

lars abildgaard, Anne Eriksen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Henrik Christensen

Hm, naivitet, selvbedrag baseret på grådighed, autoritetstro eller lignende uhensigtsmæssige egenskaber ;) 'De har jo ikke boget tøj på... ' ROFL

Der burde være en Nobelpris til den slags mennesker. De har jo en vigtig funktion ved at udstille elitens rådenhed. De optræder igen og igen i historiens løb, og der må også være nogle der aldrig bliver afsløret.

Et eksempel fra Preussens guldalder er "Kaptajnen af Köpenick, en Berliner skomager der posterede som preussisk kaptajn. I denne rolle samlede han i 1906 en gruppe soldater fra gaden og anholdt bydelen Cöpenicks borgmester, han fik borgmesteren til at åbne stadskassen (en kæmpe tresor) og "konfiskerede" pengene (€12 millioner i nutidens penge). Oprindeligt var hans plan egentligt bare at stjæle et pas, da han pga. plettet straffeattest ikke kunne få arbejdstilladelse af myndighederne.

Han blev en folkehelt, 4 års fængsel, benådet af kajseren efter 2, fik en bronzestatue i livstørrelse til sit eftermæle og hans gerning er blevet foreviget i adskillige teaterstykke bl.a. af den berømte tyske dramatiker Carl Zuckmayer.

Meget passende, fik han asyl i.... Luxembourg, hvor man åbenbart altid har haft et åbent hjerte for finansielle eventyrere.

Arne Lund, Niels Nielsen, Bente Simonsen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen, Søren Kristensen, Rune Petersen og Michael Reves anbefalede denne kommentar
Dorthe Jørgensen

Olivier Goulin

Det er noget af en påstand, du kommer med.

Danmark er et af de lande i verden, hvor der er mindst korruption og mest transparens.

I Spanien dukker der den ene korruptionsskandale op efter den anden for tiden. For eksempel skal Kong Felipes søster inden længe vidne i retten mod sin mand, der har svindlet med offentlige midler for at finansiere sit byggeprojekt!
Og den sag er kun en af rigtig mange.

Så vi skal vist ikke klage...

Henrik Christensen

Dorthe Jørgenen

Det var noget af en påstand at komme med.

Jeg antager, at fordi du ikke kan se det, ikke hører om det, så er det der ikke. Den opfattelse deler du sikkert med andre, men det gør den ikke nødvendigvis mere 'rigtig'.

Hvad mon der ligger bag danske ministres deltagelse i en Bilderberg session - vi ved så lidt, men hvilken interesse fra det danske samfund havde det - og hvad mon så kunne være motivationen? Hvad mon medicinalindustriens markedsføring overfor læger egentlig indeholder, og har af effekt? Hvorfor vil nogle partier ikke offentliggøre sponsorater, hvorfor overtræder nogle kandidater indberetningsbestemmelserne, og hvorfor har det ingen konsekvenser?

Listen kunne fortsættes. at vi ikke har indsigt til det, betyder ikke at det ikke findes. Mennesker gør deres handlinger af en eller anden grund. Specielt finansierer, betaler for noget af en årsag. Og specielt når det holdes under radaren, er der grund til mistænksomhed.

Lise Lotte Rahbek, Per Torbensen og olivier goulin anbefalede denne kommentar
olivier goulin

@Dorthe

Jeg tror desværre dit lokale verdenssyn er en smule forældet.
Tiden er løbet fra det. Det er globale finans- og erhvervskræfter, der styrer verden i dag - i tæt alliance med opportunistiske (korrupte) politikere. Denne korruption er af en helt anden karakter end den hos den lille bureaukrat, der tager imod kuverter under bordet. Den er snedigt blevet indbygget i systemer, lovgivning, processer og kultur - i en sådan grad, at ingen rigtig længere kan sætte fingeren på en enkelt synder. Korruption er idag er smurt ud over det hele som et tyndt lag.

Den seneste LuxLeaks skandale er et perfekt eksempel, hvis du vil se det demonstreret.

/O

Niels Nielsen, Ingrid Uma og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

@olivier goulin:
Så taler vi igen om de sædvanlige konspirationsteorier, som ikke har med den oprindelige problemstilling at gøre.
Hvor er det lige at Bilderberg og LuxLeaks kommer ind i sagen ?
Jeg kan garantere dig at man ikke kan snige sig ind i de to fora, uden at være clearet i hoved og r..

Dorthe Jørgensen,

Man har ikke brug for den slags gesjæfter som vi plejer at kalde for korruption når man har frynsegoder, vederlag, bonus'er, rabatordninger, fradragsordninger, skatte-"optimering", profitmaksimering, anbefalinger, henvisninger, automatisk anciennitet etc. etc. fuldt lovligt integreret i systemet som det er tilfælde i Danmark. Når næsten alle i en eller anden udstrækning nyder godt af disse fortrinligheder, fordamper behovet for ekstra tillæg - for de flestes vedkommende.
Måske lige bortset fra elitens ekstraordinære bonus-ordninger som bliver ved med at stige, helt uden hold i økonomiens reelle forhold. Men selv disse selv-betjenings aktioner på samfundets bekostning kalder man ikke for korruption da eliten har bestemt at de skal kaldes for lovlig.

Hvis man kigger lidt nøjere på sagen vil man erkende at korruption er størst i de lande hvor borgerrettigheder, retssikkerhed, regulering af arbejdsmarkedet, overenskomster etc. etc. har de ringeste vilkår. Så en direkte sammenligning med en korruptionsrangorden er godt nok mere esoterisk end rationel.

Hvad nu hvis man medregnede disse hos os helt legale gesjæfter og fortrinsaftaler som korruption? Hvor ville Danmark så blive placeret i rangorden?

Bente Simonsen

Nogen, som husker Trustor-affæren, hvor Joachim Posener var hjernen bag, men som lykkedes at flygte til Israel for at undgå retforfølgelse.

I Spanien går det farverligt for sig. Her i det kedelige Danmark, må vi nøjes med Roskilde Bank, Kurt Thorsen og Morten Messerschmidt. Alt sammen gråt og middelmådigt.

Peter Ole Kvint

Hvis han ikke havde overdrevet det og bare gjort en pige fra toppen gravid, så var han blevet gift ind i selskabet.