Læsetid: 7 min.

Den spanske svindler

En 20-årig bedragers bedrifter har trukket overskrifter i Spanien i flere måneder. ’Pequeño Nicolás’, eller ‘Lille Nicolás’ bliver han kaldt. Her er historien om drengen, som bluffede sig hele vejen op i Spaniens absolutte elite
Svindleren. Det var et forsøg på at komme med til en fest på den amerikanske ambassade i Madrid, der til sidst afslørede ’Lille Nicolás’, der her forlader retten på Plaza de Castilla i Madrid efter endt afhøring.

Svindleren. Det var et forsøg på at komme med til en fest på den amerikanske ambassade i Madrid, der til sidst afslørede ’Lille Nicolás’, der her forlader retten på Plaza de Castilla i Madrid efter endt afhøring.

Dani Pozo/Ritzau Scanpix

10. januar 2015

De, der har set det spanske kongeslot, Palacio Real, i Madrid, kender dets overdådighed. Marmorsøjler, uvurderlige malede loftshvælvinger, guldbelagte overflader, historiske statuer og pompøse lokaler. Ud af slottets knap 3.000 værelser findes det flotteste i slottets hjerte, tronsalen, hvor gyldne statuer, skarlagensrødt velour og håndvævede tæpper findes i rigelige mængder. Her stod den spanske kronprins Felipe rank og tog imod gæsterne, da han skulle krones til konge den 19. juni i sommer.

En af gæsterne var ’Lille Nicolás’ med det borgerlige navn Francisco Nicolás Gómez Iglesias. Faktisk er det uklart, om han formelt var inviteret, eller om han sneg sig med til ceremonien på anden vis, men faktum er, at mens kronprinsen i elegant mørk uniform med medaljer, gyldne epauletter og, hvad dertil hører, hilste på diplomater og europæiske spidser, stod han pludselig foran Lille Nicolás. De gav hånd, Francisco bukkede smilende, og episoden blev foreviget af de mange tilstedeværende fotografer.

Siden er det gået ned ad bakke. Lille Nicolás er blevet anholdt og sigtet for falskneri, bedrageri og identitetstyveri. Blandt andet har han foregivet at indtage en række roller i den spanske administration og efterretningstjeneste og også udgivet sig for at være adelig. Historierne om den unge 20-årige spanier med de dyre biler, millioner af euro og omgang med spidserne af spansk diplomati og forretningsliv har affødt forbløffelse og panderynken i den spanske offentlighed.

Mens der fortsat er mange løse ender i sagen, som for tiden oprulles for lukkede døre, er det store spørgsmål: Hvordan kan det i et moderne europæisk land lade sig gøre at føre så mange bag lyset? Eller som en af dommerne i sagen Mercedes Perez har noteret i en rapport:

»Jeg kan ikke forstå, hvordan en ung mand på 20 kun ved hjælp af sit mundtøj kan få adgang til offentlige konferencer, steder og begivenheder uden at hans tilstedeværelse vækker opsigt, og alarmklokkerne ringer.«

Gatecrashing

I følge den spanske avis El País har Nicolás Iglesias i årevis arbejdet intenst og målrettet på at opbygge et renommé, der kunne gøre det muligt for ham at påtage sig diverse titler, der åbnede døre til forskellige arrangementer uden at vække for meget mistanke.

Det begyndte i det små og det fuldt lovlige. Som ung teenager, begyndte han at komme i den konservative tænketank FAES, som har tætte bånd til det konservative Partido Popular, PP. Selv om han ingen familiære forbindelser havde til miljøet, formåede han at mingle og netværke sig til tops, og allerede som 15-årig optrådte han på billeder med ledende politiske profiler ved eksklusive arrangementer.

Blandt andet kom han med i VIP-logen i Real Madrids stadion, Santiago Bernabéu. Og på hans facebookside kan man se ham posere med politiske spidser som Madrids borgmester, Ana Botella, og Spaniens første kvindelige præsident for senatet, Esperanza Aguirre.

Netop Facebook var en medvirkende faktor til, at han kunne fremstå som en ung fyr på vej frem med gode forbindelser og kontakter blandt Spaniens elite. Selfies med samfundsspidser styrkede det image, Nicolás Iglesias var i gang med at bygge op.

Senere begyndte det dog at løbe løbsk.

Da den berømte spanske cykelrytter Alberto Contador skulle hædres på rådhuset i Pinto og lykønskes på balkonen, sneg Lille Nicolás sig med. Uden invitation gatecrashede han arrangementet under påskud af, at han var markis – en spansk adelstitel mellem greve og fyrste – og assistent for den spanske vicestatsminister. Opfundne titler, der åbnede døre til lejligheden, og som der siden skulle komme mange flere af.

Kronprinsens mand

Fra snyd med gæstelisten til svindel med profit for øje. Prioriteterne ændrede sig for den unge charlatan. Jorge Cosmen, der er formand for busselskabet ALSA, har til El País fortalt, hvordan Lille Nicolás en dag i 2012 kontaktede ham for at arrangere en forretningsmiddag. Han havde efter sigende nogle ’vigtige oplysninger’. Formanden var i midlertid på ferie og havde derfor ikke mulighed for at mødes i Madrid, hvorfor de aftalte at mødes i den lille kystby Ribadeo i det nordvestlige Spanien til frokost.

Til denne lejlighed havde Lille Nicolás udgivet sig for at være kronprinsens rådgiver og ansat af den spanske vicestatsminister. Dagen før de havde aftalt at mødes på en restaurant nede i byen, tog hele seancen en besynderlig drejning. Den unge spanier ringede og fortalte Jorge Cosmen, at kronprins Felipe havde i sinde at deltage. Cosmen forundredes selvsagt og kontaktede restauranten for at informere dem om situationen. De fortalte ham, at det hele allerede var planlagt med et diskret bord, plads til bodyguards og så videre. En repræsentant fra kongehuset havde ringet tidligere, forklarede de.

Næste dag kørte en bilkortege op foran restauranten. To audier i den dyre klasse, en stor BMW og nogle motorcykler som følge tiltrak naturligvis opmærksomhed fra de tilstedeværende – var Spaniens fremtidige konge virkelig på besøg? Da BMW-dørene åbnede var det imidlertid ikke kronprins Felipe, men den unge Francisco Nicolás Gómez Iglesias, som trådte ud. Kronprinsen var desværre blevet forhindret. Efter sigende skulle Lille Nicolás under frokosten udelukkende have talt om, hvor interesseret både kongefamilien og regeringen var i Cosmens firma.

Jorge Cosmen begyndte dog at undersøge drengens baggrund efter dette første ekstravagante møde. Det hele virkede som et stort svindelnummer, der skulle imponere ham. Og Cosmens mistanke viste sig at holde stik.

Siden er også andre forretningsfolk trådt frem og har fortalt om deres møder med Nicolás Iglesias, som ved hjælp af dyre biler og bodyguards udgav sig for at være kronprinsen mand.

Dollar i Afrika

Andre gange var det de politiske kontakter i PP og FAES, der åbnede døre. Også da Lille Nicolás fik øjnene op for det centralafrikanske land og tidligere spanske koloni Ækvatorialguinea.

Den tidligere spanske udenrigsminister Miguel Ángel Moratinos fra det spanske socialistparti har til den spanske udgave af The Diplomat fortalt om, hvordan han første gang mødte Lille Nicolás til kong Felipe VI af Spaniens kroning.

»Jeg fik det indtryk, at han kendte en masse mennesker, han viste mig billeder. Han var velinformeret og havde kontakter,« sagde Moratinos om den unge spanier.

De to aftalte senere at mødes på en restaurant i Madrid. Nicolás indledte med at slå fast, »at der var ting, der skulle gøres i Ækvatorialguinea«. Det ville være »sund fornuft« at oprette et særligt råd mellem de to lande for at skabe bedre forretningsmuligheder mellem dem.

Moratinos var ikke umiddelbart afvisende, selv om han anså planen for urealistisk.

Den spanske avis El Mundo har senere afsløret, at Lille Nicolás efterfølgende forsøgte at låne 20 mio. dollar i en bank i det centralafrikanske land under påskud af, at han havde mange forretningsforbindelser i landet og ville arbejde med netop Miguel Ángel Moratinos.

Svindelafsløringerne har dog handlet om mindre beløb. El Mundo skriver, at han solgte sig selv som mellemmand, der angiveligt kunne skaffe firmaer kontrakter med det offentlige, yde konsulenttjenester og arrangere møder med de rigtige mennesker. Én skulle have betalt den unge spanier 120.000 euro for tjenester, der aldrig blev udført, og kun få anmeldte ham – enten fordi de var forlegne over at være blevet snydt, eller fordi de derved ville indrømme, at de havde ageret i en korruptionslignende sag.

Ubesvarede spørgsmål

Alligevel blev han fanget til sidst. New York Times skriver, at Francisco Nicolás Gómez Iglesias blev afsløret, da han forsøgte at komme med til en fest på den amerikanske ambassade i Madrid. Det fik politiet til at grave i den unge mands fortid, hvilket ledte til hans anholdelse.

Da hans lejlighed blev ransaget, fandt politiet både fabrikerede rapporter fra Spaniens efterretningstjeneste CNI, Centro Nacional de Inteligencia, falske køretøjstilladelser til La Moncloa, regeringshovedsædet, en politisirene og to nummerplader tilhørende rigspolitiet og guardia civil.

Også selve bopælen vækkede opsigt. Lille Nicolás boede i en ejendom i Madrids eksklusive El Viso-distrikt tilhørende den bulgarske prins Kyril, hvis far, Simeon, er tidligere konge og premierminister i det østeuropæiske land. En luksusejendom, hvis månedlige husleje ligger på over 42.000 danske kroner.

Francisco Nicolás Gómez Iglesias’ advokater har forklaret, at ejendomsselskabet, der administrerer ejendommen, har lejet den ud til et byggefirma, som angiveligt har hyret Lille Nicolás som public relations konsulent, men det er endnu ikke bekræftet.

Hvordan han har finansieret store biler, privatchauffører, sneget sig med til kronprinsens kroning og betalt undervisningsudgifter på den eksklusive Colegio Universitario de Estudios Financieros i Madrid, er endnu ikke blevet afdækket.

Kontakter er alt

Og det er blandt andet de spørgsmål, de spanske medier arbejder på at få besvaret, mens der reflekteres over den forbløffende historie. Den politiske kommentator, grundlægger af avisen Público og redaktør på webmediet eldiario.es, Ignacio Escolar, mener, at historien om Lille Nicolás er et udtryk for Spaniens problemer med korruption, hvor der eksisterer en vilkårlighed i offentlige beslutninger. Og hvor kontakter vejer tungere end indhold inden for politik og magtspil.

»Det viser, hvordan politisk magt kan fungere via svindleriets vej i et land, hvor kontakter er alt,« har Escolar skrevet på eldiario.es og fortsætter:

»Svindelnummeret kunne have fungeret andre steder, men det er sikkert, at det har været lettere i Spanien. Der er ikke mange andre lande, hvor kontakter mellem det offentlige og det private er så vigtige. Af netop disse grunde har Spanien en af de højeste korruptionsrater i verden,« skriver Escolar med en let overdrivelse – Spanien er nr. 37 ud af 174 lande på Transparency Internationals Corruption Perception Index.

Både vicestatsministeren, efterretningstjenesten CNI og den spanske kongefamilie har afvist at have haft Francisco Nicolás Gómez Iglesias ansat eller at have givet ham opgaver af nogen som helst art.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

olivier goulin

Forrygende historie!

Men det adskiller sig vel i grunden ikke nævneværdigt fra, hvad der foregår overalt i de luftlag: kontakter, alliancer og pynt med lånte fjer. Her er det heller ikke usædvanligt at der gemmer sig forsvindende lidt bag facaden. De kredse er fulde af plat og svindel i forvejen.

/O

Peter Ole Kvint, Arne Lund, Lise Lotte Rahbek, Ingrid Uma, Carsten Mortensen, Gert Selmer Jensen, Anne Eriksen, Rune Petersen, Andreas Trägårdh, peter fonnesbech, Torben Selch, Benny Larsen, lars abildgaard og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Helge Sørensen

Olivier Goulin
Er det noget du ved, eller er der bare nogle fordomme der skal arbejdes med?

olivier goulin

@Helge

I et eller andet omfang er det vel almen viden, som vi mindes om med jævne mellemrum, når historierne finder vej til medierne. Hvad der ikke afdækkes, kan vi kun gisne om.

Men i øvrigt afhænger det jo også af den enkeltes definition af 'plat og svindel'.

/O

Arne Lund, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Michael Reves, curt jensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Terrorlove og svindlere har altså ikke helt fået fjernet almindelig medmenneskelig tillid...

lars abildgaard, Anne Eriksen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Henrik Christensen

Hm, naivitet, selvbedrag baseret på grådighed, autoritetstro eller lignende uhensigtsmæssige egenskaber ;) 'De har jo ikke boget tøj på... ' ROFL

Der burde være en Nobelpris til den slags mennesker. De har jo en vigtig funktion ved at udstille elitens rådenhed. De optræder igen og igen i historiens løb, og der må også være nogle der aldrig bliver afsløret.

Et eksempel fra Preussens guldalder er "Kaptajnen af Köpenick, en Berliner skomager der posterede som preussisk kaptajn. I denne rolle samlede han i 1906 en gruppe soldater fra gaden og anholdt bydelen Cöpenicks borgmester, han fik borgmesteren til at åbne stadskassen (en kæmpe tresor) og "konfiskerede" pengene (€12 millioner i nutidens penge). Oprindeligt var hans plan egentligt bare at stjæle et pas, da han pga. plettet straffeattest ikke kunne få arbejdstilladelse af myndighederne.

Han blev en folkehelt, 4 års fængsel, benådet af kajseren efter 2, fik en bronzestatue i livstørrelse til sit eftermæle og hans gerning er blevet foreviget i adskillige teaterstykke bl.a. af den berømte tyske dramatiker Carl Zuckmayer.

Meget passende, fik han asyl i.... Luxembourg, hvor man åbenbart altid har haft et åbent hjerte for finansielle eventyrere.

Arne Lund, Niels Duus Nielsen, Bente Simonsen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen, Søren Kristensen, Rune Petersen og Michael Reves anbefalede denne kommentar
Dorthe Jørgensen

Olivier Goulin

Det er noget af en påstand, du kommer med.

Danmark er et af de lande i verden, hvor der er mindst korruption og mest transparens.

I Spanien dukker der den ene korruptionsskandale op efter den anden for tiden. For eksempel skal Kong Felipes søster inden længe vidne i retten mod sin mand, der har svindlet med offentlige midler for at finansiere sit byggeprojekt!
Og den sag er kun en af rigtig mange.

Så vi skal vist ikke klage...

Henrik Christensen

Dorthe Jørgenen

Det var noget af en påstand at komme med.

Jeg antager, at fordi du ikke kan se det, ikke hører om det, så er det der ikke. Den opfattelse deler du sikkert med andre, men det gør den ikke nødvendigvis mere 'rigtig'.

Hvad mon der ligger bag danske ministres deltagelse i en Bilderberg session - vi ved så lidt, men hvilken interesse fra det danske samfund havde det - og hvad mon så kunne være motivationen? Hvad mon medicinalindustriens markedsføring overfor læger egentlig indeholder, og har af effekt? Hvorfor vil nogle partier ikke offentliggøre sponsorater, hvorfor overtræder nogle kandidater indberetningsbestemmelserne, og hvorfor har det ingen konsekvenser?

Listen kunne fortsættes. at vi ikke har indsigt til det, betyder ikke at det ikke findes. Mennesker gør deres handlinger af en eller anden grund. Specielt finansierer, betaler for noget af en årsag. Og specielt når det holdes under radaren, er der grund til mistænksomhed.

Lise Lotte Rahbek, Per Torbensen og olivier goulin anbefalede denne kommentar
olivier goulin

@Dorthe

Jeg tror desværre dit lokale verdenssyn er en smule forældet.
Tiden er løbet fra det. Det er globale finans- og erhvervskræfter, der styrer verden i dag - i tæt alliance med opportunistiske (korrupte) politikere. Denne korruption er af en helt anden karakter end den hos den lille bureaukrat, der tager imod kuverter under bordet. Den er snedigt blevet indbygget i systemer, lovgivning, processer og kultur - i en sådan grad, at ingen rigtig længere kan sætte fingeren på en enkelt synder. Korruption er idag er smurt ud over det hele som et tyndt lag.

Den seneste LuxLeaks skandale er et perfekt eksempel, hvis du vil se det demonstreret.

/O

Niels Duus Nielsen, Ingrid Uma og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

@olivier goulin:
Så taler vi igen om de sædvanlige konspirationsteorier, som ikke har med den oprindelige problemstilling at gøre.
Hvor er det lige at Bilderberg og LuxLeaks kommer ind i sagen ?
Jeg kan garantere dig at man ikke kan snige sig ind i de to fora, uden at være clearet i hoved og r..

Dorthe Jørgensen,

Man har ikke brug for den slags gesjæfter som vi plejer at kalde for korruption når man har frynsegoder, vederlag, bonus'er, rabatordninger, fradragsordninger, skatte-"optimering", profitmaksimering, anbefalinger, henvisninger, automatisk anciennitet etc. etc. fuldt lovligt integreret i systemet som det er tilfælde i Danmark. Når næsten alle i en eller anden udstrækning nyder godt af disse fortrinligheder, fordamper behovet for ekstra tillæg - for de flestes vedkommende.
Måske lige bortset fra elitens ekstraordinære bonus-ordninger som bliver ved med at stige, helt uden hold i økonomiens reelle forhold. Men selv disse selv-betjenings aktioner på samfundets bekostning kalder man ikke for korruption da eliten har bestemt at de skal kaldes for lovlig.

Hvis man kigger lidt nøjere på sagen vil man erkende at korruption er størst i de lande hvor borgerrettigheder, retssikkerhed, regulering af arbejdsmarkedet, overenskomster etc. etc. har de ringeste vilkår. Så en direkte sammenligning med en korruptionsrangorden er godt nok mere esoterisk end rationel.

Hvad nu hvis man medregnede disse hos os helt legale gesjæfter og fortrinsaftaler som korruption? Hvor ville Danmark så blive placeret i rangorden?

Bente Simonsen

Nogen, som husker Trustor-affæren, hvor Joachim Posener var hjernen bag, men som lykkedes at flygte til Israel for at undgå retforfølgelse.

I Spanien går det farverligt for sig. Her i det kedelige Danmark, må vi nøjes med Roskilde Bank, Kurt Thorsen og Morten Messerschmidt. Alt sammen gråt og middelmådigt.

Peter Ole Kvint

Hvis han ikke havde overdrevet det og bare gjort en pige fra toppen gravid, så var han blevet gift ind i selskabet.