Baggrund
Læsetid: 3 min.

Værsg'go' og spis: Gæstemad fra planteriget

I min nærmeste familie er en veganer, som til middage også skal have gæstemad. Min løsning er at lave en håndfuld veganerretter, så serveringen bliver tapasagtig og disse retter samtidigt udgør resten af selskabets tilbehør til fisk eller kød
I min nærmeste familie er en veganer, som til middage også skal have gæstemad. Min løsning er at lave en håndfuld veganerretter, så serveringen bliver tapasagtig og disse retter samtidigt udgør resten af selskabets tilbehør til fisk eller kød
Moderne Tider
17. januar 2015

Det er få der går all inn og kun spiser mad fra planteriget helt uden animalske produkter. Veganere spiser hverken kød, fisk, ost eller smør. Det er en udfordring for en ’almindelig’ kok, der er vant til madlavningsteknikker, der gør brug af f.eks. æg og deres egenskaber i sovser, farser og kager og smagstilførsel af lidt røget bacon til grøntsagerne eller ansjoserne i cæsardressingen eller tapenaden.

Daglig mad for veganere er ofte linsesuppe, bønnegryder, hummus, brød, grød, nødder, kerner og selvsagt masser af grøntsager tilberedt med forskellige olier og avokado for at få energi nok i maden. Man kan sagtens gøre maden smagfuld med masser krydderier, krydderurter, miso, sojasovs osv. Men meget af maden kræver, at man har lavet et system med iblødsætning af bælgfrugter, snitning af grøntsager mm.

I min nærmeste familie er en veganer, som til middage også skal have gæstemad. Min løsning er at lave en håndfuld veganerretter, så serveringen bliver tapasagtig og disse retter samtidigt udgør resten af selskabets tilbehør til fisk eller kød. På denne måde spiser vi sammen og ikke helt hver vores mad. Her er et bud på en servering med en vegansk ’hovedret’: stegt polenta med svampe og vintersalater. Det hele passer fint til en rustik steg eller gryderet af okse, lam eller vildt.

Stegt polenta med svampe – 4-5 personer

250 g polenta (majsmel)

25-30 g blandede tørrede svampe

1 liter vand

2-3 tsk. groft salt

1-2 dl olivenolie

500 g friske portebellosvampe eller champignoner

saft af 1/2-1 citron

2 håndfulde bredbladet persille

•Læg de tørrede svampe i koldt vand 5-10 min. og hæld vandet fra.

•Bring vand i kog og tilsæt salt. Drys polentaen i vandet under omrøring til ensartet konsistens. Tilsæt afdryppede svampe. Kog polentaen i 5 min. Tilsæt evt. lidt mere vand, hvis konsistensen er meget tyk.

•Læg et stykke bagepapir smurt med olivenolie i en bradepande og hæld den varme polenta i, i et jævnt lag. Kom et stykke smurt bagepapir på toppen og køl af, til polentaen har fast konsistens.

•Skær polentaen ud i 2-3 cm tykke skiver. Steg dem sprøde på begge sider i rigelig varm olivenolie. Læg de stegte skiver polenta i et varmt fad.

•Rens friske svampe og skær dem i 2-3 mm tykke skiver. Steg dem på en varm tør pande på begge sider. Krydr med salt, citronsaft og hakket persille. Fordel de stegte svampe på den sprøde polenta. Servér retten varm.

Skorzonerrødder med ristede hasselnødder – 4-5 personer

1 kg skorzonerrødder (svinder ca. 40pct.)

0,5 dl neutralt smagende olie

2-3 fed hvidløg

2-3 kviste frisk timian

salt og friskkværnet sort peber

saft af 1 citron

2 appelsiner

100 g hasselnøddekerner

•Læg skorzonerrødderne på bordet og skræl som asparges. Kom dem straks i koldt vand med lidt eddike eller citron.

•Varm olie i en stegegryde, tilsæt knust hvidløg, timian og skorzonerrødder. Steg et par minutter, tilsæt citron og lidt vand. Lad rødderne bliver møre under låg ca. 5-7 min. Kog lagen ind til dressing. Køl af.

•Rist hasselnødderne i en 175 grader varm ovn eller på en pande ved svag varme, til de er brune. Nulr hinderne af og hak hasselnødderne mellemfint. Bland skorzonerrødder med kogelagen/dressingen med hasselnødderne og stykker af appelsin.

Jordskokke-grønkålssalat – 4-5 personer

ca. 200 g grønkålsblade

250 g jordskokker

1 dl ekstra jomfruolivenolie

2 spsk. stærk grov sennep

1 spsk. hvedeøl eddike eller citronsaft

salt og friskkværnet peber

•Skrub jordskokkerne fri for jord. Skær dem i terninger og kog dem ca. 3 min. i let saltet vand. De skal have bid. Lad dem dryppe af.

•Skyl og tør grønkålsbladene. Hak dem meget fint i tynde strimler eller som grofthakket persille.

•Bland grønkål, jordskokker og dressing af olivenolie, sennep og eddike/citronsaft. Smag til med salt og peber.

Appelsinsalat med silketofu og pistacienødder – 4-5 personer

5 røde appelsiner (blodappelsiner)

150 g silketofu

1 lille rødløg eller 2-3 skalotteløg

50 g pistacienøddekerner

0,5 dl ekstra jomfruolivenolie

salt og peber

•Skræl appelsinerne og skær dem i skiver. Læg dem på et fad med stykker af tofu. Drys med fint hakket løg, og hakkede pistacienødder. Hæld olivenolie over og krydr med salt og peber.

Til disse retter var der også hvedebrød med olivenolie, vin, kaffe med rå ren marcipan og mørk chokolade. Så hvor meget afsavn er der egentlig?

modernetider@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her