Læsetid: 4 min.

Værs’go’ og spis: Vintermad med god fornuft

Moderne Tider
3. januar 2015

Det nye år i mit køkken starter med at få styr på, hvad der er i fryseren, køleskabet og køkkenskufferne. Det er til stor inspiration at finde ud af, hvad man kan lave af det, man har. Ofte skal der skaffes lidt ekstra, f.eks. friske grøntsager og æg. Der bliver sparet på husholdningsbudgettet, og der kommer god vintermad på bordet, så vi kan komme igennem et hug mere af vinteren.

Hvis der er lidt af hvert i fryseren, kan de franske retter som pot au feu eller cassoulet lavet af mange ingredienser være et godt udgangspunkt for nærende mad til flere dage. De franske rustikke landlige retter eller bonderetter består af forskellige blandinger af kød lige som de danske gule ærter. Kyllingevinger, nakkekam, marvben, andelår, kalvebov, hønsekødssuppe og andesovs kan give en virkelig god smag. Det klassiske franske køkken består ofte af retter med mange ingredienser og komponenter. Man går nu i gang med det hele fra bunden. Har man rester af marcipan, tørrede frugter og nødder fra julen er der til en god kage til en varm kop te på de kolde dage.

Cassoulet med and, lam og pølse

Til ca. 10 personer

1 kg tørrede hvide bønner

2 løg

10-15 hele nelliker

1 spsk. chilisalt – eller blot salt

500 g skalotteløg

1 helt hvidløg

1 lille stærk chili

100 g andefedt

ca. 200 g koncentreret tomatpuré

1 flaske tør hvidvin

4-5 andelår

ca. 3 lammeskanke, ca. 1 1/2 kg

Krydderibuket: kviste af friske laurbærblade, timian, persille og rosmarin

5-10 krydrede pølser evt. kogt medister, ca. 750 g 500 g persillerødder eller en knoldselleri 500 g gulerødder evt. lidt friskrevet muskatnød Tilbehør: persille og godt brød

Sæt bønnerne i blød i ca. et døgn. Kog dem i ca. 45 minutter i rigeligt vand. Pil løgene, stik nelliker ind i dem og kog sammen med bønnerne. Hæld kogevandet fra og kasser løgene. Pil og knus hvidløg, pil og hak skalotteløg og hak chili og steg i andefedt i en stor gryde. Tilsæt derefter tomatpuré og hvidvin. Gnid andelår og lammeskanke med chilisalt. Kog kødet mørt ved svag varme i gryden med en krydderibuket i 1 ½ time. Tag lammeskankene op, tag kødet fra benene og del i lidt mindre stykker. Del andelårene i over- og underlår. Tag krydderibuketten op og kassér den. Skræl og skær persillerødder eller selleri og gulerødder i skiver. Kog grøntsager og pølser i væsken i gryden. Kog i 5-10 minutter. Tag pølserne op og skær dem i stykker. Tilsæt de kogte bønner og varm igennem. Spæd evt. med vand, hvis retten ikke er saftig. Tilsæt stykker af lam, halve andelår og pølse og varm cassouleten meget forsigtig igennem. Krydr retten med salt, peber og evt. muskatnød. Drys med hakket persille. Nyd med brød.

Chokolademousse med fyldte chokolader

Til 4 personer:

100 g god mørk chokolade

1 dl vand

2 spsk. cognac, armagnac eller mørk rom

3 æggeblommer

3 æggehvider

30 g sukker

Fyld: 8 stykker chokolade- eller marcipankonfekt

Topping: 1 dl piskefløde og 4-6 spsk. syltede tyttebær eller kirsebær

Kom stykker af chokolade og vand i en skål. Sæt den over en gryde med kogende vand (vandbad) og smelt blandingen. Lad den køle lidt af og tilsæt æggeblommer og cognac eller anden spiritus.

Pisk æggehviderne stive med sukker og vend det i chokolademassen. Hæld moussen i portionsglas og stik 2 stykker konfekt i hvert glas. Sæt dem i køleskab og lad moussen stivne ca. 2 timer. Pisk fløden til skum og kom det på toppen af hvert glas med syltede bær.

Sandkage med marcipan, tørrede frugter og nødder og chokoladeovertræk

250 g smør, stuetemperatur og blødt

250 g sukker

2 æg

250 g hvedemel (evt. halvdelen kartoffelmel)

1 tsk. bagepulver

1 dl appelsinjuice, kirsebærsovs, dessertvin eller rom

Fyld:

100 g rå ren marcipan

100 g hakkede figner, svesker eller rosiner

100 g nøddekerner f.eks. valnødder eller mandler

2 spsk. blødt smør og 2 spsk. hvedemel til formen

Chokoladeglasur:

150 g mørk chokolade

200 g flormelis

1,25 dl vand (svarer til 125 g)

Rør blødt smør med sukker til det er hvidt og skummende. Tilsæt et æg ad gangen og pisk godt mellem hvert æg. Bland mel med bagepulver. Drys blandingen igennem en si og vend den i dejen. Tilsæt gradvist juice eller anden væske. Bland groft revet marcipan, hakkede tørrede frugter eller rosiner og hakkede nødder i dejen. Smør en sandkage- eller brødform (1,5 liter) med smør og drys med mel. Hæld dejen i formen. Sæt kagen i ovnen og tænd på 175 grader. Bag i ca. 1 time. Stik et lille træspyd ind i midten af kagen. Er der dej på, skal kagen bage videre. Afkøl på bagerist.

Chokoladeovertræk: Hak chokoladen og kom den i en skål. Kog vand og flormelis sammen i en gryde, og rør det langsomt i en stråle i chokoladen. Rør til den bliver til en glat og meget tyktflydende chokoladeglasur. Hæld den forsigtig hen over kagen og smør siderne med en palet, så kagen bliver helt overtrukket.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her