Vi anbefaler: En by i provinsen

Vi hører hele tiden historier om det såkaldte Udkantsdanmark, men i virkeligheden er det jo bare det hyggelige sted, vi i gamle dage kaldte provinsen. Her er anbefalinger af fem film, som – for de flestes vedkommende – viser de gode side af livet på landet
Moderne Tider
7. februar 2015

Baronessen på benzintanken

Morten Korch har ikke leveret forlægget til Annelise Reenbergs morsomme og ikke alt for fjollede komedie fra 1960 – heldigvis, men nogle af intrigerne kunne dog godt minde lidt om: Ghita Nørby spiller den unge Anne, der er opvokset på en benzintank ude på landet sammen med sin onkel, Lars (Ove Sprogøe), og onklens bedste ven, Hans (Dirch Passer), der begge er mekanikere.

Det viser sig nu, at Anne er barnebarn af og nærmeste arving til baronesse von Rosensteen (Maria Garland) på det nærliggende gods, og så støder to verdener ellers sammen i en historie, der både byder på dramatik og romantik: En fætter forsøger at tilrane sig Rosensteen Gods, og Anne og Hans falder for hinanden. Jo, der er, som både H.C. Andersen og Dan Turèll noterede sig, så dejligt ude på landet.

Olsen-banden i Jylland

Benny er frisk og kæk og griner flere gange af »de bonderøve«, han skal til Jylland for at snyde, sammen med Egon og Kjeld i Erik Ballings tredje og første rigtigt vellykkede film om Olsen-banden.

I filmen fra 1971 er det umage og ikke altid lige heldige trekløver på jagt efter en guldskat, der ligger i en af tyskernes bunkere på vestkysten, og det går på ingen måder så godt, som de håber på.

Og selvfølgelig er det jyderne, i skikkelse af Karl Steggers snedige skrothandler og hans lidt bøvede assistent (Preben Kaas), der tager røven på de grådige byboere. Det er lidt ligesom historien om skildpadden og haren. Så kan de lære det, de københavnersnuder.

Drømmen

Inspireret af en lærer, rockmusik og den amerikanske borgerrettighedsforkæmper Martin Luther King gør drengen Frits (Jonas Dissing Rathke) oprør mod en sadistisk skolerektor, Lindum-Svendsen (Bent Mejding) i Niels Arden Oplevs opbyggelige og underholdende familiedrama, der foregår i Nordjylland og er baseret på instruktørens eget liv.

Det er ikke småting, Frits, må slås med i Drømmen (2006) – hans elskede far (Jens Jørn Spottag) har en skrøbelig psyke og må indlægges – men knægten stikker ikke op for bollemælk og ender som en veritabel frihedshelt i det lille landsbysamfund, hvor han bor.

Frygtelig lykkelig

Erling Jepsens sorthumoristiske selvbiografiske romaner gør gode film. Først Peter Schønau Fogs Kunsten at græde i kor (2007) og siden også Henrik Ruben Genz’ Frygtelig lykkelig (2008).

Jakob Cedergren spiller politimanden Robert, der sendes fra storbyen og ud på landet efter at have haft et nervøst sammenbrud, og som her oplever en råddenskab, der er svær at gennemskue og umulig få bugt med.

Frygtelig lykkelig er i Genz’ hænder blevet en regulær western om den fremmede revolvermand, der skal rydde op i en lille by på prærien, og Jyllands marsk fremstår som et mytologisk landskab, hvor alting kan ske.

Klovn the Movie

Råddenskab oplever Casper og Frank (Casper Christensen og Frank Hvam) også i den meget morsomme filmudgave af deres populære komedieserie, Klovn. Men det er ikke så meget råddenskab i det Midtjylland, de rejser igennem i en kano på Gudenåen, som i deres egne, især Caspers, mørke hjerter.

Frank prøver hele tiden, men har ikke det store held med, at gøre det rigtige for at redde forholdet til Mia, mens Casper velvilligt giver efter for sine mest hedonistiske tilbøjeligheder, hvad enten det er gymnasiepiger på campingtur eller Bent Fabricius Bjerres bordel ved bredden af Gudenåen.

De to fjolser invaderer også Danmarks Smukkeste Festival i skovene ved Skanderborg, som slet ikke er så smuk, efter at de har været der.

Vi anbefaler

Den amerikanske psykologiprofessor Barry Schwartz udgav for nogle år siden bogen ’Paradox of choice’, der kort fortalt videnskabeligt argumenterede for, at for mange valg gjorde os ulykkelige, og at vi konstant skulle forsøge at minimere vores valgmuligheder.

Det er der normalt ingen, der hjælper dig med, men Information kommer dig til undsætning og guider dig gennem forbrugsjunglen.

Mad, politik, politikere, tøj, musik, bøger, magasiner, eksperter, dyr, tasker, film, filosoffer, elektronik, medier, tænkere, religioner og sko – Information elsker at forbruge. Vi er selvudnævnte eksperter i forbrug, og nu lader vi vores ekspertviden komme andre til gode. Hver uge vil vi her anbefale en håndfuld forbrugsgenstande, der betyder meget for os.

Seneste artikler

 • Vi anbefaler: Hold på solbrillerne

  4. april 2015
  Solen begynder at titte frem, og både for dit syns skyld (husk formaningerne fra formørkelsen) og dit look, er det nu, du skal finde solbrillen frem fra gemmerne. Hvis de da stadig er der. For ligesom andet småt sæsonudstyr har solbrillen en tendens til at forsvinde ubemærket. Og da brug-og-smid-væk-kulturen er yt, er her fem fremgangsmåder til at holde på brillerne sommeren over
 • Vi anbefaler: Fem måder at føde på

  28. marts 2015
  Foråret er traditionelt højtid for fødsler. Vi guider dig her igennem fem populære måder, du kan lade dit barn komme til verden på
 • Vi anbefaler: Verdens bedste værter

  20. marts 2015
  Hvad gør en god tv-vært god? I hvert fald en masse karisma og evnen til at kommunikere med seerne hjemme foran tv-skærmen. For nylig blev britiske Jeremy Clarkson suspenderet fra verdenssuccessen ’Top Gear’ på BBC. I den anledning præsenterer vi fem tv-værter, det aldrig er kedeligt at være i selskab med
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her