Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Ledelsespsykologi

Dagens billede er af en mand, som lige har indset, at han har truffet et forkert valg i en afgørende situation. Det er træneren for Seattle Seahawks, Pete Carroll, efter mandagens Super Bowl. Han satsede og tabte

Mike Ehrmann

7. februar 2015

Her er en mand, som lige har indset, at han har truffet et forkert valg i en afgørende situation. Det er træneren for Seattle Seahawks, Pete Carroll, efter mandagens Super Bowl. Han satsede og tabte. Med 26 sekunder tilbage af kampen stod Seattle Seahawks med alle muligheder for at vinde mesterskabet. De manglede under en yard for at score det afgørende touchdown, og holdet har ligaens bedste runningback, Marshawn Lynch. I amerikansk fodbold vælger man enten at kaste bolden eller at løbe bolden. Seahawks er et løbehold, og det ville være nærliggende at give bolden til Lynch og lade ham afgøre kampen.

I stedet valgte Carroll at lade sin unge quarterback, Russell Wilson, kaste bolden. Det gik galt. Bolden blev grebet af en Patriots-spiller, og kampen var tabt. Carrolls duknakkede kropsholdning signalerer, at han nok ved, at der vil komme kritik. Og det gjorde der. Hans beslutning er nu kendt som ’det værste spilkald i Super Bowls historie’.

Ledelsespsykologi

Det fantastiske ved amerikansk fodbold er, at man – ligesom i livet i øvrigt – hele tiden skal træffe valg. Ofte står valget imellem det forventelige og det overraskende. Alle virksomhedsledere burde dyrke spillet, for det er ledelsespsykologi på højt plan, der foregår på sidelinjerne. Hvis man har ligaens bedste runningback, så er det oplagt at give bolden til ham. Når Pete Carroll vælger at kaste, er det formentlig et forsøg på at overraske modstanderens forsvar. Men det er ikke sikkert, at modstanderen bliver overrasket. Patriots træner, Bill Belichick, er en grundig mand, og han havde tilsyneladende læst spillet – Seahawks har lavet det samme overraskelsesspil før.

Lektien

Siden har der været mange spekulationer. Den spiller, som scorede det afgørende touchdown, ville formentlig blive udråbt til MVP – most valuable player, en vigtig titel. Ville Carroll hellere have, at det blev Wilson end den kontroversielle, og til tider usympatiske, Lynch? Tænkte han over, hvordan han gerne ville vinde, frem for blot at gøre det? Og havde Bill Belichick også gennemskuet dette?

Lige meget hvad, må lektien være, at der er situationer, hvor det bare er bedst at være bundkonservativ. Der er tider til overraskelser og eksperimenter. Dem elsker vi, og de er forudsætningen for, at spillet er så interessant. Men når der er 26 sekunder tilbage af Super Bowl, er det tid til at give bolden til sin bedste spiller. Ellers er der for stor risiko for, at man ender med at gå den tunge gang tværs over banen for at lykønske modstanderens træner.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu