Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Bente Klarlund Pedersen

Professor Bente Klarlund Pedersen, der netop har genvundet sit videnskabelige renommé, er blevet inspireret af ’Stoner’ og overrasket af Preben Wilhjelm
Moderne Tider
21. februar 2015

Hvilken bog ville du ønske, alle ville læse?

»Lige nu ville jeg ønske, at alle ville læse Stoner. Stoner forelsker sig tidligt i litteraturen. Det bliver hans retning i livet. Han gifter sig med den forkerte kvinde og får sin karriere saboteret, men er alligevel lykkelig i sin gerning. Han indordner sig i en periode. Men kærligheden til litteraturen bliver aldrig undertrykt. Jeg har taget Stoner til mig: Hvis man hviler i, at retningen er den rigtige, så kan man om nødvendigt flytte sig lidt for en stund – uden at ændre retning. Det giver modstandskraft og mening at kende sin destination i livet.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Bibelen.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Hvis en bog ikke er god, så læser jeg den jo ikke færdig. Men der findes fremragende bøger, jeg næsten ville ønske, jeg ikke havde læst. Jeg ville næsten, men også kun næsten, ønske, at jeg ikke havde læst Preben Wilhjelms biografi. Jeg har været distanceforelsket i manden hele mit liv. Og det er jeg så måske ikke længere. Rent politisk er jeg overrasket over, at vi har så forskellig opfattelse af, hvad vejen er til mindre ulighed. Jeg mener ikke, at mennesker bare vælger en livsstil, men at omstændighederne vælger for dem. Når det handler om sundhed, så er Wilhjelm jo nærmest enig med Liberal Alliance. Det tændte jeg lidt af på. Og så ville jeg næsten, men også kun næsten, ønske, at jeg ikke havde læst Jo Nesbø. For efter at have slugt hans bøger, så gider jeg næsten ikke andre krimier, lige bortset fra Steffen Jacobsen. Han er fremragende.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg kan lide både krimier, biografier og klassikerne. Og så læser jeg i stor stil nyere danske forfattere og lyrikere. Har med glæde læst alt af Jens Christian Grøndahl, Morten Sabroe, Jørgen Leth, Søren Ulrik Thomsen og de nye som Yahya Hassan (jeg vil aldrig glemme, hvor jeg var, da jeg læste ham), Dy Plambeck, Mathilde Walther Clark, Lone Hørslev for blot at nævne nogle.«

Hvornår læser du?

»Jeg læser stort set kun om natten. Når jeg ikke kan sove, så prøver jeg at vende fortvivlelse til glæde over, at jeg har tid til mig selv og mine bøger.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her