Vi anbefaler: Dyr i byen

Vi debatterer dyresex, ser dyre-tv og knytter os til dyr som aldrig før. De betyder mere og mere for os, men samtidig flytter mange af os ind i byerne og længere væk fra naturen. Her er fem måder, du kan opleve dyr, selv om du bor i byen
Vi debatterer dyresex, ser dyre-tv og knytter os til dyr som aldrig før. De betyder mere og mere for os, men samtidig flytter mange af os ind i byerne og længere væk fra naturen. Her er fem måder, du kan opleve dyr, selv om du bor i byen

Ditte Ahlgren

Moderne Tider
7. marts 2015

Zoologisk Have

Et år efter Marius’ død får København Zoo stadig masser af sure breve fra folk i udlandet, der er forargede over det koldblodede drab. Til gengæld har de fleste herhjemme for længst overgivet sig til nuttede Bengt Holst og hans hold af rationalister.

Men hvornår har du egentlig sidst været i zoologisk have? Der er omkring 20 dyreparker og zoologiske haver i landet, så selv om vi klumper os sammen i byerne, er der rig mulighed for at se giraffer og andre virkelige dyr i levende live.

Haven på Valby Bakke er i særklasse, men Den Blå Planet, Randers Regnskov, Ree Park, Knuthenborg Park og Safari og Givskud Zoo er hæderlige alternativer. Eneste minus ude hos Bengt er, at det er lidt dyrt, at kaffen er endnu dyrere, og at et besøg er betinget af godt vejr. Til gengæld er de ansatte søde og engagerede.

Kig på måger

Det er de færreste byboer forundt at holde dyr, og hvis en tur til zoologisk have er for bekostelig, har byrummet heldigvis masser af gratis dyr. For eksempel mågen. Det er et smukt, ærkedansk dyr, der desværre larmer og skider voldsomt.

Faktisk i en sådan grad, at Aalborg Kommune alene i sommeren 2010 modtog 400 klager fra mågeplagede borgere, og dyret blev centrum i en voldsom krig. Mågekrigen, blev den kaldt, og den er beskrevet i en såkaldt single udgivet på forlaget Zetland med titlen Den store mågekrig.

I den besøger journalist Stig Olesen slagmarken og opsøger snigskytter, bilhandlere og andet godtfolk med en part i sagen. Den er flot illustreret af fotograf Carsten Ingemann, så hvis man helst vil have natur og blive inden døre, kan den anbefales.

Gå på skildpaddejagt

Der har ikke levet vilde skildpadder i Danmark siden bronzealderen, alligevel er en skildpadde, der soler sig i vandkanten af byens gadekær eller svømmer rundt i Utterup Mose ikke et særsyn. Typisk er det den rødørede terrapin, en sumpskildpadde fra det østlige USA.

Den er ikke kommet hertil ad naturlige veje, men indtil importen blev forbudt omkring årtusindskiftet, var den et ret almindeligt kæledyr.

Problemet var, at dyrene blev kæmpestore, og at de svinede. Så interessen for de små søde padder svandt ofte lige så hurtigt, som dyrene voksede. Snart var akvariet for lille, vandet for klamt, og skildpadderne måtte væk. Det letteste var at dumpe dem i naturen.

Det kan selvfølgelig ikke anbefales, for det koster myndighederne en bondegård at bekæmpe dem, men i naturen lever de altså nu alle vegne, for eksempel i Utterup Mose, Søerne i Viborg og København, Gudenåen, Østre Anlæg i København og Kalø Vig. Nogle arter kan blive op til 30 år, så de forsvinder ikke foreløbig.

Bliv hundespotter

Du kender den måske ikke, men en af internettets mest populære sportsgrene er dogspotting. Fænomenets hovedside på Facebook har næsten 40.000 medlemmer, og nettet flyder over med tusindvis af andre grupper og hyldestsider.

Ganske enkelt går det ud på at tage billeder af tilfældige hunde, man møder på sin vej. Nogle er søde, andre er grimme, mens andre igen er sjove. Dogspotting er hurtigt vokset til et ret seriøst foretagende, og reglerne er tilsvarende strenge: For at være med skal man spotte ukendte hunde (ikke kæledyr, naboens kæledyr eller på anden måde kendte hunde) og rapportere til gruppen.

Internt i miljøet er der en selvforståelse, som får TV Avisens værter til at virke lalleglade som cirkusklovne. Forleden prøvede en bruger, Michael Wood, at gøre sig morsom ved at lægge et billede op af en sær langnæbbet, fugl og skrive: »Jeg har aldrig set sådan en hund her før.«

Morsomheden faldt straks til jorden, og de tre mest likede svar lød: »Respektløst!«, »Dogspotting er en seriøs livsstil, Michael« og: »Michael, det her er ikke et sted til vittigheder.«

YouTube

Og nu du alligevel er på nettet, er det bedste sted at få afløb for dyrefeticher af enhver art selvfølgelig YouTube: Der findes ingen tal for hvor mange videoer med dyr, videodelingstjenesten ligger inde med, men et gæt herfra kunne være en milliard. I hvert fald er der mange, og det er ikke let at anbefale nogen, der falder i alles smag.

Tre klassikere er dog: den, hvor en kat klædt ud som haj kører rundt på en selvkørende støvsuger med en and løbende foran sig, den med to hunde bag i en varevogn, der har hver deres måde at spise softice på, og den med et får, der kigger på kameraet og skriger som et menneske. De er alle ret lette at søge sig frem til.

Vi anbefaler

Den amerikanske psykologiprofessor Barry Schwartz udgav for nogle år siden bogen ’Paradox of choice’, der kort fortalt videnskabeligt argumenterede for, at for mange valg gjorde os ulykkelige, og at vi konstant skulle forsøge at minimere vores valgmuligheder.

Det er der normalt ingen, der hjælper dig med, men Information kommer dig til undsætning og guider dig gennem forbrugsjunglen.

Mad, politik, politikere, tøj, musik, bøger, magasiner, eksperter, dyr, tasker, film, filosoffer, elektronik, medier, tænkere, religioner og sko – Information elsker at forbruge. Vi er selvudnævnte eksperter i forbrug, og nu lader vi vores ekspertviden komme andre til gode. Hver uge vil vi her anbefale en håndfuld forbrugsgenstande, der betyder meget for os.

Seneste artikler

 • Vi anbefaler: Hold på solbrillerne

  4. april 2015
  Solen begynder at titte frem, og både for dit syns skyld (husk formaningerne fra formørkelsen) og dit look, er det nu, du skal finde solbrillen frem fra gemmerne. Hvis de da stadig er der. For ligesom andet småt sæsonudstyr har solbrillen en tendens til at forsvinde ubemærket. Og da brug-og-smid-væk-kulturen er yt, er her fem fremgangsmåder til at holde på brillerne sommeren over
 • Vi anbefaler: Fem måder at føde på

  28. marts 2015
  Foråret er traditionelt højtid for fødsler. Vi guider dig her igennem fem populære måder, du kan lade dit barn komme til verden på
 • Vi anbefaler: Verdens bedste værter

  20. marts 2015
  Hvad gør en god tv-vært god? I hvert fald en masse karisma og evnen til at kommunikere med seerne hjemme foran tv-skærmen. For nylig blev britiske Jeremy Clarkson suspenderet fra verdenssuccessen ’Top Gear’ på BBC. I den anledning præsenterer vi fem tv-værter, det aldrig er kedeligt at være i selskab med
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I mangel på stregkode til links...

e-bog "Den store mågekrig
http://www.zetland.dk/category/authors/carsten-ingemann/