Læsetid: 4 min.

Vi anbefaler: Fem måder at føde på

Foråret er traditionelt højtid for fødsler. Vi guider dig her igennem fem populære måder, du kan lade dit barn komme til verden på
Moderne Tider
28. marts 2015

Venusmetoden: Fød i et kar

En oplagt mulighed for dig, der ikke kan lide tanken om medicinsk smertelindring – men som gerne vil have noget, der tager toppen af smerterne. Modellen er opkaldt efter den romerske gudinde Venus, der blev født i havet af den kastrerede Uranus’ sæd, og som siden sejlede ind til kysten i en muslingeskal.

Rent praktisk har du to muligheder, hvis du vælger at føde i vand.
Den ene mulighed er på hospitalet. Her skal du dog være opmærksom på, at de mest travle fødeafdelinger ikke altid kan tilbyde muligheden på grund af pladsmangel. Hvis du derfor vil være helt sikker på, at dit barn bliver født ligesom Venus kan du vælge at købe et fødekar og føde derhjemme.

Der findes adskillige webshops, der sælger oppustelige kar i forskellige størrelser og modeller. Alternativt, hvis det er sidst på måneden, kan du leje et kar af kommunen. Sørg dog for at tjekke, om de har husket at give dig en slange med, der kan kobles på vandhanen. De fleste kar kan rumme omkring 600 liter vand, og det kan derfor blive rigtig mange gange, at du skal gå frem og tilbage mellem kar og vandhane med en spand for at få fyldt karet.

Kalenderfetichisten: Fød med planlagt kejsersnit

En mulighed for den travle kvinde, der hader overraskelser. Du skal være opmærksom på, at lægerne ikke er særligt begejstrede for metoden, medmindre der er medicinske grunde til den. Derfor kræver det planlagte kejsersnit, at du bruger en del tid på at overtale din læge. Men hvis du bruger de rigtige argumenter – og her er der flere muligheder – skal det nok gå.

Den ene mulighed er, at du inden mødet med din læge propper lidt hvidløg under øjnene og herefter med grædende stemme fortæller, at du er meget bange for at føde naturligt.

Den anden mulighed kræver ingen skuespil. Her skal du blot oplyse lægen, at du på ingen måde ønsker at være en del af hospitalernes såkaldte omvisiteringspolitik. Den betød, at alene 176 kvinder, der enten skulle have født på Rigshospitalet, Hvidovre eller Herlev hospital sidste år, blev bedt om at køre til et andet hospital undervejs i deres fødsel på grund af pladsmangel.

New School Old School: Fød derhjemme

En engelsk undersøgelse viste for nylig, at det hverken er mere eller mindre farligt at føde hjemme, hvis du er andengangsfødende. Samtidig viser undersøgelsen, at kvinder, der føder på hospitaler, får foretaget flere indgreb end kvinder, der føder hjemme eller på jordemoderklinik. Du kan derfor roligt føde hjemme, hvis du ellers er sund og rask, og dit barn i øvrigt ligger med hovedet nedad.

Hjemmefødsler er også for dig, der hader hospitalsmad og har det bedst i hjemlige omgivelser. Hvis du foretrækker den samme jordemoder hele fødslen igennem, kan det også være en god ide at insistere på en hjemmefødsel.

Omkring to procent af alle fødsler er i dag hjemmefødsler, så vær opmærksom på, at det i nogle kredse kan virke kontroversielt og ’hippieagtigt’. Bor du i lejlighed eller rækkehus kan det også være en god ide at advare dine naboer på forhånd. Du kan eventuelt hænge en seddel op, så de ved, hvorfor der kommer larm fra lejligheden.

Stenalderkvinden: Fød i en hule

Denne model kræver, at du har temmelig godt styr på det med at føde. Du skal derfor mindst have et par fødsler bag dig, for det er vigtigt, at du kender din krops signaler. Stenalderfødslen eller hulemandsfødslen, som den også bliver kaldt, forudsætter også en del forberedelse – da det kan være både svært og tidskrævende at finde den helt rigtige hule at føde i.

Hvis du bor i byen kan du alternativt bygge en hule i dit soveværelse. Det vigtigste i sådan et tilfælde er, at der ikke slipper for meget lys ind. Tilhængere af hulefødsler mener, at for meget lys kan ødelægge »de gode veer«, ligesom de mener, at vestimulerende hormoner på sigt kan ødelægge menneskets empatiske evner.

Denne fødselsform er for dig, der mener, at fødslen er en naturlig proces – vi anbefaler dog, at du har en telefon ved din side, hvis nu noget alligevel skulle gå galt.

Nyklassikeren: Fød på hospitalet

Langt de fleste gør det, og det er derfor det mindst kontroversielle fødselsvalg. På hospitalet kan du få tilbudt et hav af smertelindrende muligheder – fra rygmarvsblokade over saltvandsindsprøjtninger til akupunktur og lattergas.

Medmindre du er lige så hurtigt til at føde, som Bjarne Riis er til at køre ned af Alpe d’Huez, vil der sandsynligvis være jordemoderskifte undervejs i din fødsel – men det er muligt, at du ikke vil lægge mærke til det, fordi du har alt for travlt med at koncentrere dig om dine veer.

Hospitalet er for dig, der mener, at fødsler er farlige, og som bliver salig ved at tænke på CTG-apparater og specialafdelinger. Du skal dog være opmærksom på, at nogle hospitaler sender kvinder hjem tre timer efter fødslen, ligesom du kan risikere at blive overflyttet undervejs i fødslen på grund af pladsmangel.

Serie

Vi anbefaler

Den amerikanske psykologiprofessor Barry Schwartz udgav for nogle år siden bogen ’Paradox of choice’, der kort fortalt videnskabeligt argumenterede for, at for mange valg gjorde os ulykkelige, og at vi konstant skulle forsøge at minimere vores valgmuligheder.

Det er der normalt ingen, der hjælper dig med, men Information kommer dig til undsætning og guider dig gennem forbrugsjunglen.

Mad, politik, politikere, tøj, musik, bøger, magasiner, eksperter, dyr, tasker, film, filosoffer, elektronik, medier, tænkere, religioner og sko – Information elsker at forbruge. Vi er selvudnævnte eksperter i forbrug, og nu lader vi vores ekspertviden komme andre til gode. Hver uge vil vi her anbefale en håndfuld forbrugsgenstande, der betyder meget for os.

Seneste artikler

 • Vi anbefaler: Hold på solbrillerne

  4. april 2015
  Solen begynder at titte frem, og både for dit syns skyld (husk formaningerne fra formørkelsen) og dit look, er det nu, du skal finde solbrillen frem fra gemmerne. Hvis de da stadig er der. For ligesom andet småt sæsonudstyr har solbrillen en tendens til at forsvinde ubemærket. Og da brug-og-smid-væk-kulturen er yt, er her fem fremgangsmåder til at holde på brillerne sommeren over
 • Vi anbefaler: Verdens bedste værter

  20. marts 2015
  Hvad gør en god tv-vært god? I hvert fald en masse karisma og evnen til at kommunikere med seerne hjemme foran tv-skærmen. For nylig blev britiske Jeremy Clarkson suspenderet fra verdenssuccessen ’Top Gear’ på BBC. I den anledning præsenterer vi fem tv-værter, det aldrig er kedeligt at være i selskab med
 • Vi anbefaler: Oprydningsstrategier

  14. marts 2015
  Det er forår. Nogen har tændt for lyset, og pludselig ser du, at der er ting overalt. Alt for mange ting. Og det driver dig til vanvid. Vi guider til forskellige oprydningsstrategier
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her