Vi anbefaler: Oprydningsstrategier

Det er forår. Nogen har tændt for lyset, og pludselig ser du, at der er ting overalt. Alt for mange ting. Og det driver dig til vanvid. Vi guider til forskellige oprydningsstrategier
Moderne Tider
14. marts 2015

Forbrug uden rod

Det nuværende økonomiske system forudsætter, at vi alle sammen bliver ved med at købe nye ting hele tiden. Derfor kan man sige, at rod er en logisk konsekvens af kapitalismen.

Da Marx talte om »en uhyre ophobning af varer« i Kapitalens indledende sætning, tænkte han næppe på lagerhoteller og smarte opbevaringsløsninger. Men problemet med rod har kapitalismen heldigvis opfundet en ny – og naturligvis profitabel – løsning på. Der er nemlig opstået en hel livsstilsindustri omkring fænomenenet decluttering.

Oprah Winfrey har sin egen personlige declutterer, og butikskæder som japanske Muji og svenske Granit, der er den diametrale modsætning af Søstrene Grene og Tiger, slår sig op på at sælge eksklusive kasser af zink og transparent akryl, der skal opfylde vores drøm om minimalistisk boligindretning. På den måde bliver det muligt at blæse og have mel i munden: Du kan godt blive ved med at købe, men du skal have en mindful attitude, når du gør det. Voila, endnu et påskud for at købe nyt.

Monkeyshine

Også kaldet pseudooprydning, også kaldet den ædle disciplin at flytte bunker fra et sted til et andet. Det er i grunden overraskende, hvor længe man kan holde sin bolig præsentabel ved hjælp af denne strategi.

Vi ved alle sammen, at øjet først registrerer, om overfladerne er ryddet. Man ser ganske enkelt ikke nullermændene i krogene og de tomme pomfritbakker under sengen.

’Ude af øje, ude af sind’ er det mantra, du skal gentage for at opretholde illusionen om, at du har nogenlunde orden på dit liv. Gæsterne skal bare lade være med at åbne kosteskabet, for så vælter det ud med dine tilsmattede Roskilde-gummistøvler fra i sommer og den IKEA-gardinstang, du aldrig fik sat op.

Evidensbaseret oprydning

Der er også den mulighed, at du fokuserer din oprydning på de områder, hvis nødvendighed der foreligger videnskabeligt belæg for.

Eksempelvis anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du lufter ud tre gange om dagen i fem til ti minutter. Astma-Allergi Danmark råder os til at reducere støv og andre luftvejsgenerende partikler i hjemmet ved at vaske gulv og overflader en gang om ugen. Og Michael René, der er lektor i hygiejne på Professionshøjskolen Metropol, anbefaler, at man skifter sengetøjet hver 14. dag.

Så hvis du ellers kan abstrahere fra den æstetiske side af sagen, kan du berolige dig selv med, at du bruger din oprydningsenergi evidensbaseret.

Ekstrem digitalisering

De internationale oprydningseksperter inddeler rodehoveder i forskellige typer. The knowledge clutterer er typisk akademiker. Det er en slags hamstrer, der har en sær overbevisning om, at alene det at eje en bestemt bog er garanti for, at dens visdom ved en mystisk osmoseeffekt overføres til hjernebarken. Og at det medfører et alvorligt hak i ens kulturelle kapital ikke at eje den obskure Beach Boys-plade Smile.

Kuren imod videnshamstring er efter sigende ekstrem digitalisering. Man kunne forestille sig et tv-programkoncept med navnet Extreme Digitalization, hvor et jubeloptimistisk team af oprydningseksperter ringer på døren hos et intetanende offer – typisk en midaldrende mand med lang videregående uddannelse – giver sig til at annektere hele hans omfangsrige samling af rockhistoriske milepæle og Anden Verdenskrigslitteratur. I bytte får han en tablet, en mp3-afspiller samt et digitalt abonnement på sit foretrukne dagblad.

Hvis du føler dig ramt og har en fornemmelse af, at du måske er en knowledge clutterer, kan du begynde med at visualisere, at du svæver kropsløst af sted på en lyserød iCloud.

Spirituel oprydning

Det kan godt være grænseoverskridende at tale om sit rod, fordi ydre uorden bliver associeret med indre uorden. Som om en fem dage gammel opvask røber noget om vores følelsesmæssige tilknytningsmønstre og mentale helbredstilstand. Men måske den spirituelle oprydningsstrategi er den rigtige for dig?

I bogen Magisk oprydning forklarer den japanske oprydningsekspert Marie Kondo, at mange ting vil begynde at falde på plads i vores liv, når vi følger hendes metode til at få orden på sagerne. Og den danske Feng Shui-mester Torben Hecksher mener, at parforholdskriser ofte skyldes uhensigtsmæssig indretning af boligen. Vil man eksempelvis skabe optimale betingelser for heftig elskov, bør man overveje at placere soveværelset mod syd.

Vi anbefaler

Den amerikanske psykologiprofessor Barry Schwartz udgav for nogle år siden bogen ’Paradox of choice’, der kort fortalt videnskabeligt argumenterede for, at for mange valg gjorde os ulykkelige, og at vi konstant skulle forsøge at minimere vores valgmuligheder.

Det er der normalt ingen, der hjælper dig med, men Information kommer dig til undsætning og guider dig gennem forbrugsjunglen.

Mad, politik, politikere, tøj, musik, bøger, magasiner, eksperter, dyr, tasker, film, filosoffer, elektronik, medier, tænkere, religioner og sko – Information elsker at forbruge. Vi er selvudnævnte eksperter i forbrug, og nu lader vi vores ekspertviden komme andre til gode. Hver uge vil vi her anbefale en håndfuld forbrugsgenstande, der betyder meget for os.

Seneste artikler

 • Vi anbefaler: Hold på solbrillerne

  4. april 2015
  Solen begynder at titte frem, og både for dit syns skyld (husk formaningerne fra formørkelsen) og dit look, er det nu, du skal finde solbrillen frem fra gemmerne. Hvis de da stadig er der. For ligesom andet småt sæsonudstyr har solbrillen en tendens til at forsvinde ubemærket. Og da brug-og-smid-væk-kulturen er yt, er her fem fremgangsmåder til at holde på brillerne sommeren over
 • Vi anbefaler: Fem måder at føde på

  28. marts 2015
  Foråret er traditionelt højtid for fødsler. Vi guider dig her igennem fem populære måder, du kan lade dit barn komme til verden på
 • Vi anbefaler: Verdens bedste værter

  20. marts 2015
  Hvad gør en god tv-vært god? I hvert fald en masse karisma og evnen til at kommunikere med seerne hjemme foran tv-skærmen. For nylig blev britiske Jeremy Clarkson suspenderet fra verdenssuccessen ’Top Gear’ på BBC. I den anledning præsenterer vi fem tv-værter, det aldrig er kedeligt at være i selskab med
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her