Baggrund
Læsetid: 4 min.

Vi anbefaler: Verdens bedste værter

Hvad gør en god tv-vært god? I hvert fald en masse karisma og evnen til at kommunikere med seerne hjemme foran tv-skærmen. For nylig blev britiske Jeremy Clarkson suspenderet fra verdenssuccessen ’Top Gear’ på BBC. I den anledning præsenterer vi fem tv-værter, det aldrig er kedeligt at være i selskab med
Moderne Tider
21. marts 2015

Jeremy Clarkson

Manden er bidt af en gal benzinmotor, elsker hurtige biler og har svært ved at se fidusen ved campingvogne og elbiler. Det taler han gerne om, hvorfor ikke mindst miljøforkæmpere har det svært med ham. Suspenderingen fra Top Gear skyldtes, at Clarkson verbalt og fysisk overfaldt en af programmets producere på grund af en bagatel. Det er ikke første gang, Clarkson har skabt overskrifter med sin alt andet end politisk korrekte og indimellem ligefrem åndssvage opførsel. Men selv om der er dem, som gerne så ham fyret, er der endnu flere, som mener, at han skal have lov til at fortsætte. Og jeg vil tro, at BBC, der sender Top Gear, reelt ikke tør fyre Clarkson, fordi han er så essentiel en del af programmet, som er en af den britiske radio- og tv-public service-stations allerstørste pengemaskiner. Det vil være svært at erstatte ham. Han er limen mellem programmets to medværter, Richard ’The Hamster’ Hammond og James ’Captain Slow’ May, og hjernen bag mange af de tossede og vilde indslag, der sammen med trekløverets uhildede bilbegejstring og humor har gjort Top Gear så populært.

Top Gear kan ses på BBC og Netflix.

Stephen Fry

I det hele taget har briterne og ikke mindst BBC mange fantastiske og farvestrålende tv-værter. I en helt anden boldgade finder man skuespilleren, forfatteren og sprogekvilibristen Stephen Fry. Som vært for quizprogrammet QI – Quite Interesting – har han gennem mange år demonstreret sin store begavelse og fantastiske sans for at vende og dreje ord og sætninger, så de bliver et festfyrværkeri af elegance, vid og poesi. At han så samtidig sammen med sine gæster formår at være morsom og sjofel på den der charmerende og paradoksalt belevne facon, som kun briterne behersker, gør kun Fry til en endnu bedre tv-vært. Oven i QI kommer så alle de øvrige tv-, radio- og sceneoptrædener, hvor han demonstrerer sin viden, sine retoriske evner og kæmper for alt det, han tror på, ikke mindst religiøs, politisk og seksuel frihed. Ligesom Clarkson kan Fry, der er stolt homoseksuel, dele vandene, men han er noget nær en levende legende og et nationalt klenodie.

QI kan ses på BBC

Michael Parkinson

Han er for længst gået på pension, men talkshowværten Michael Parkinson – Parky blev han kaldt af sine gæster – er stadig et forbillede, når det kommer til indsigtsfulde og underholdende interviews med alverdens stjerner. Parkinson var om noget velforberedt og havde respekt for de mennesker, han talte med – og de respekterede ham – uden at hans spørgsmål var tandløse. Han fortalte gerne om sit eget liv for at få sine gæster til at snakke, hvilket de så syntes at gøre uden filter og forsigtighed. Stemningen var som regel positiv, og udbyttet af interviewene godt.

Klip fra Michael Parkinsons talkshow kan findes på YouTube

Jimmy Fallon

Der er ikke mange amerikanske tv-værter, som kan matche briternes sproglige kunnen, stil og elegance. Til gengæld har de en sjælden ligefremhed, humor og sans for satire og showmanship. Johnny Carson, Dick Cavett, Jay Leno, David Letterman, Stephen Colbert og Jon Stewart er blot nogle af de bedste; Jimmy Fallon, der sidste år overtog værtsrollen på NBC’s hæderkronede The Tonight Show, er godt på vej til at matche dem. Han er ikke lige så skarp som Leno eller Letterman, men Fallon har sin helt egen drengede og næsten barnligt begejstrede stil, hvor han jammer – og jammer godt – sammen med de musikalske gæster og leger skøre lege sammen med alle de andre. Interviews i amerikanske talkshows har på ingen måde samme dybde eller kant som i de britiske – det lægger den hurtige, showbizprægede form ikke op til – men Fallon og hans husorkester, The Roots, får det optimale ud af situationen og gæsterne.
 

The Tonight Show kan ses på DR3

Kim Schumacher

Vi har og har haft mange fine tv-værter i Danmark, men den, man husker bedst, i hvert fald hvis man er omkring de 40, er afdøde Kim Schumacher. Han var som et frisk pust, da han dukkede op i først radioen og siden tv i begyndelsen af 1980’erne. Han talte det samme sprog som sin målgruppe – ja, han opfandt nærmest sit eget, meget moderne, direkte og kunstfærdigt – og selv om han på tv var mindre afslappet end i radioen, så for­måede han at påvirke flere generationer af unge, mens han introducerede dem for nye musikgenrer som hiphop, techno og R’n’B. Schumacher turde også være anderledes, ikke mindst i sin påklædning og frisure – en blanding af punk og tidens pastelfarver – og ude foran tv-skærmene prøvede vi at gøre ham kunsten efter.

Klip med Kim Schumacher kan findes på YouTube og dr.dk

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her