Analyse
Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Sikker by

Korrelationen mellem synlige magtmidler i det offentlige rum og civilbefolkningens sikkerhed er alt andet end ligefrem

Janus Engel

Moderne Tider
7. marts 2015

Der er billedet af en dansk politimand, der følger en andefamilie over vejen. Og så er der billedet af den danske politimand med en Heckler & Koch MP5 over skulderen foran den jødiske Carolineskolen. Eller foran Burger King, eller Nørreport, eller et andet sted i København. Her går politiet nemlig maskinpistolbevæbnet rundt som standard på fjerde uge og så længe, det forhøjede beredskab opretholdes.

Udlændinge på besøg i Danmark spørger ofte: »Hvor er politiet?« Det er faktisk et af de danske mirakler: at være så fredeligt, når ordensmagten er så diskret.

Også den amerikanske rabbiner Andrew Baker blev overrasket over »den principielle modstand«, han mødte, da han i spidsen for en OSCE-delegation sidste år anbefalede den danske regering at sætte bevæbnet politi foran synagogen og Carolineskolen på travle tidspunkter.

»Embedsmændene sagde ikke, at de ikke havde ressourcerne til at sætte bevæbnet politi ind. De påstod heller ikke, at det jødiske samfunds bekymringer var ubegrundede,« skrev Baker tirsdag i Jyllands-Posten. »I stedet sagde de, at Danmark har en ‘afslappet tilgang’ til sikkerhed. De var bekymrede for, at danske borgere ville føle det ukomfortabelt at møde bevæbnet politi foran disse bygninger.«

Det, der går tabt

Det er svært at forsvare dette synspunkt efter Dan Uzans død. Der var jo ikke nok sikkerhed til ham, og det er ikke mærkeligt, at det jødiske samfund nu ønsker mere.

Men at synspunktet er svært at forsvare, betyder ikke, at det er ubegrundet. Korrelationen mellem synlige magtmidler i det offentlige rum og civilbefolkningens sikkerhed er alt andet end ligefrem, hvad de lave danske voldsrater demonstrerer.

Arkitekt Camilla van Deurs fra Gehl Arkitekter har manet til eftertanke om, hvad vi gør ved vores byrum efter angrebet. Arkitekterne har i Oslo efter Breivik-angrebet kortlagt, at flere og flere offentlige rum omdesignes til at modvirke terrorangreb gennem opstilling af cementbarrierer, nedlæggelse af P-pladser og øget tilstedeværelse af væbnede styrker og politi i centrum. Interventionerne skubber ifølge van Deurs »det offentlige liv væk og skaber en stemning af utilpashed blandt de forbipasserende, som en tavs påmindelse om frygt og uskyldstab«. Altså sådan en stemning, som terrorister gerne vil skabe. Og som disciplinerer et samfund med ydre magtmidler frem for indre respekt. Det er muligt, at det er nødvendigt. Men det, der går tabt, er stort.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her