Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Den sorte boks

Billedet af den stærkt medtagne orangefarvede sorte boks fra Germanwings-flyet 4U9525 gik onsdag verden rundt og blev hurtigt ikonet på den tragiske begivenhed

Scanpix

28. marts 2015

Billedet af den stærkt medtagne orangefarvede sorte boks fra Germanwings-flyet 4U9525 gik onsdag verden rundt og blev hurtigt ikonet på den tragiske begivenhed. Det var den sorte boks, der i første omgang viste os, hvor voldsomt styrtet havde været. Og det var den sorte boks, der lå inde med en forklaring på, hvorfor det skete. Den blev historien om ulykken fortalt i en enkelt detalje.

Ulykkens ikon

I løbet af tirsdag aften og onsdag formiddag havde vi set mange billeder af ulykken oppefra. Her kunne man i helikopterperspektiv se, hvordan flyet lå smadret i bittesmå dele rundt i de sydfranske alper. De billeder gjorde stort indtryk. Men da billedet af den smadrede boks kom frem, satte det paradoksalt nok endnu flere følelser i gang, selv om der ikke er åbenlyse voldsomheder på billedet. De sorte bokse – som altså er orange i virkeligheden, fordi de så er nemmere at finde – er noget af det mest robuste, der findes. Blandt andet skal de kunne modstå en deceleration – en negativ ændring i hastighed – på 3.400 G, en temperatur på over 1.000 grader celsius og en vanddybde på cirka 6.100 meter. Når sådan en boks – som således er bygget til lidt af hvert og tilmed er placeret på det allersikreste sted på flyet – ender med at se ud som på billedet, bliver det pludselig meget tydeligt, hvor vanvittig det har været.

Et nødvendigt punktum

Når billedet af boksen blev ikonet på styrtet, er det også, fordi den sorte boks er det eneste, som kan bidrage med noget fremadrettet. Modsat sagen om Malaysia Airline flyet MH370, som forsvandt for over et år siden, havde vi allerede onsdag et håb om en forklaring. Et håb, som torsdag blev til en reel forklaring. Især de pårørende, selvfølgelig, men også alle os andre, herunder de mange medier, som rapporterer ivrigt fra området, ønsker denne form for fremdrift – noget som peger frem imod en forståelse. Det kan kun boksen. Og da dens indhold afdækkede, at andenpiloten angiveligt styrede imod bjergene med fuldt overlæg, ændredes forståelsen af styrtet radikalt.

Ulykken blev bestemt ikke lykkeligere af, at indholdet af den sorte boks blev kendt. Men derfor har boksen stadig en funktion: Den tilfredsstiller det underlige men meget menneskelige behov for at få sat et punktum.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu