Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkasen: Kan jeg bare skrotte et køkken?

Jeg overtog for to år siden min andelslejlighed. De tidligere ejere gik, kort inden de flyttede, amok i Ikeas køkkenafdeling med det resultat, at hele køkkenet er fuld af overskabe, underskabe, ekstra skabe og tarvelige bordplader i brun laminat
Moderne Tider
14. marts 2015

Rosa, 29

Jeg overtog for to år siden min andelslejlighed. De tidligere ejere gik, kort inden de flyttede, amok i Ikeas køkkenafdeling med det resultat, at hele køkkenet er fuld af overskabe, underskabe, ekstra skabe og tarvelige bordplader i brun laminat. Da jeg flyttede ind, besluttede jeg mig for at lære at leve med det – man river ikke et velfungerende (og nyt!) køkken ned, bare fordi det er grimt, tænkte jeg. Nu er der gået to år, og jeg er stadig ikke blevet dus med mit køkken. Overskabene er for høje, fylder for meget og jeg hader emhætten. I det hele taget er der faktisk ikke noget i det køkken, jeg rent æstetisk kan lide. Kan jeg tillade mig at investere i et nyt og glemme alle idealer om genbrug og mit normale had til brug-og-smid-væk-kulturen eller skal jeg lære at leve med det?

Svar I:

Grimme køkkener og laminat har fanden skabt. Selvfølgelig kan du skrotte dit. Men du lever med den tunge byrde, som venstreorienterede bakser med, at der skal være overensstemmelse mellem tanke og handling: ’Grav hvor du står,’ ’gør det private politisk’, eller som de lidt mere smarte marketingtyper prædiker: ’don’t talk the talk, walk the walk’.

Men heldigvis er der en del afladshandlinger at foretage (lige som den flyselskaberne har indført for grønne sjæle som dig, der gerne vil på eksotiske ferier, men som hader CO2-udledningen. Du ved – man kan off-sette sin synd ved at donere et klimakvotebeløb, når man køber sin billet). Nå – men det oplagte er at kontakte dine yngre og fattigere venner med rigtige lortekøkkener. De kan så komme og hente materiale hos dig gratis i stedet for selv at skulle købe noget. Win win.

Du kan også vente på, at de borgerlige vinder valget. Det skulle ske inden for en overskuelig tid. Så kommer håndværkerfradraget tilbage (siger Lars Løkke), og du kan få tilskud og være jobskaber, samtidig med at du slipper af med de grimme skabe.

Endelig kan du også alliere dig med en indretningsarkitekt og en tømrer og customize dit køkken efter egen smag. Det er dyrere, men du slipper for at købe nyt bortset måske fra emhætten, som er ret svær at klæde ud. Skabe derimod kan forvandles med maling og nye håndtag. Og jeg er sikker på, at der er aftagere til en helt ny emhætte i diverse godgørende sammenhænge.

- Annegrethe Rasmussen

Svar II:

Nej, jeg synes bestemt ikke, at du skal skrotte hele den ikea’ske molevit. Det er spild af ressourcer og kan sikkert også ende med at blive vældigt dyrt.

Gør i stedet dét, at du underkaster dit køkken et kærligt-kritisk blik: Hvad er ganske uudholdeligt, og hvad kunne faktisk godt fikses med lidt kreativitet?

Hvis overskabene er utåleligt for høje, så få savet noget af dem. En emhætte er sjældent prægtig at skue, men den er nødvendig, så du kan lige så godt beholde den.

Hvad angår resten: Spørg dig selv, hvad der skal til, før det er udtryk for dig og det særpræg, du ønsker, dit hjem skal udtrykke. Der kan udrettes mirakler med kakler. Og grimme borde kan blive prydelige, hvis de beklædes med den rette dug. Til hverdag kan den tilmed være en voksdug, så du let kan rense med en fugtig klud.

Og hvad med at få noget sjov kunst op i køkkenet? Mange af kunstens nutidige udtryksformer kan fint bruges til at give inventar en ny skikkelse. Tag en tur ind i en af byens gader med robust antikvitet. Gå rundt og kig med dit køkkens genopstandelse i tankerne.

Hvad i øvrigt med stolene i køkkenet? Langtfra alle Ikeas stole er stygge. Og puder kan være en fryd for både skue og bagdel.

Vore hjem skal jo helst have en historie – én som vi kan glæde os over og underholde gæster med. Gør dit køkken til en lykkelig historie om kreativ genanvendelse.

- David Rehling

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her