Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Hvor kan jeg flygte hen?

Moderne Tider
28. marts 2015

Nørrebroeren

Jeg er født på Nørrebro og elsker mit kvarter. Jeg har boet her hele mit liv. Men jeg har til min store fortrydelse også set mit kvarter ændre sig. Gentrificeringen og jydernes indtog i min bydel har sat sit kedelig præg på tingene.

Jeg holder meget af Nørrebros store diversitet, men det giver ikke diversitet, når alle entreprenører, der præger gadebilledet, lefler for disse nytilkomne unge. Jyderne er - ja, jeg er racist - så forbandet forhippede på at være hippe, at det hænger mig langt ud af halsen at dele værtshus med dem.

Hvad skal jeg gøre? Skal jeg komme mit ubehag ved jydeinvasionen til livs, eller skal jeg flytte? Og hvor skal jeg i så fald flytte hen? Hvis I afslører et jydefrit helle i København, flytter jyderne jo dertil, før jeg selv når det.

Svar I:

Jeg kan lige så godt gå til bekendelse: Jeg er jyde, og jeg har ødelagt din by. Allerede et par måneder efter, jeg var flyttet fra ’Jylland’ til Vesterbro, fik jeg læst og påskrevet på værtshuset McKluud: En lettere overrislet og efter dialekten at dømme indfødt vesterbroer overfusede mig og holdt mig personlig ansvarlig for alle de dårligdomme, der havde ramt hans elskede bydel: altanerne, nihola-cyklerne, facaderenoveringerne, cafeerne, forstadsliggørelsen, fordyrelsen, forskønnelsen, det hele.

Da jeg var færdig med Vesterbro rykkede jeg videre til Nørrebro. Resultatet er ikke udeblevet – siden jeg flyttede ind i Ægirsgade, er der kommet både kaffebar og blomsterbed på Balders Plads, pusherne er væk, og der er sågar åbnet et lille galleri om hjørnet på Tagensvej. Mea culpa!

Jeg er fristet til at svare dig flabet: Flyt til ’Jylland’, der kan jo næppe være flere jyder tilbage, som kan genere dig, og du kan få forfaldet i den hensygnende provins for dig selv. Men jeg vil alligevel hellere opfordre dig til at blive. Jeg kan nemlig også godt lide diversiteten, og du er – som jeg og de andre jyder – en del af den. Så skal vi ikke drikke en øl sammen frem for at skule til hinanden, næste gang vi er på samme værtshus? Jeg giver.

Christian Andersen

Svar II:

Jeg kommer selv fra Ydre Østerbro og har boet på Nørrebro de sidste 15 år, og jeg må indrømme, at dit spørgsmål provokerer mig en smule, Nørrebroer. For det er jo ikke dig, Nørrebroer, der er offeret for den gentrificeringsproces, hvor pengesvage borgere på grund af stigende huslejer og høje leveomkostninger fortrænges fra de traditionelle arbejderkvarterer. Ofrene er dem, der af ikke har noget valg, og ikke som dig bare kan flytte til et andet kvarter, der har den rette balance mellem arbejderautenticitet og hvid bekvemmelighed.

På samme måde forekommer din kritik af jydeinvasionen mig at være nærsynet og fejlbehæftet. For er skurkene i den historie ikke kapitalistiske markedskræfter i alliance med kommunale byudviklingsstrategier, snarere end tilflyttende jyder?

Den franske dronning Marie Antoinette yndede at klæde sig ud i hyrdindekostume og tulle rundt i en bondegårdsreplika ud fra en forestilling om det simple landliv som mere autentisk. Du burde måske spørge dig selv, hvorfor du foretrækker at bo i et kvarter med en høj koncentration af dårligt bemidlede beboere. Får det dit liv til at virke mere autentisk?

Det lyder, som om dit ubehag ved gentrificeringen mest er et spørgsmål om identitet og livsstil. Hvis du derimod opfatter udviklingen i dit kvarter som uretfærdig og asocial, så kunne du jo engagere dig i lokalpolitik eller blive bypolitisk aktivist. Kort sagt, Nørrebroer, få dig en ordentlig boligpolitisk analyse, og så kan vi snakke om resten.

Anna Ullman

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her